ĐURIĆ IZNEO NAJNOVIJU VREMENSKU PROGNOZU: Ovo nas čeka i OPET TA SAHARA
Đorđe Đurić, Foto: Printscreen/facebook/djordjedjuric, Printscreen

vreme

ĐURIĆ IZNEO NAJNOVIJU VREMENSKU PROGNOZU: Ovo nas čeka i OPET TA SAHARA

Zbog opasnosti od mraza, treba primeniti adekvatne mere zaštite, jer može doći do oštećenja kod poljoprivrednih i ratarskih kultura

Objavljeno:

Još danas veoma hladno, u subotu ujutro ponegde i slab prizemni mraz. Od vikenda osetno toplije, vreme a sledeće sedmice pod ciklonskom aktivnošću česta kiša, ali i čestice pustinjskog peska iz Sahare, kaže meteorolog Đorđe Đurić.

- Nastavlja se veoma hladno vreme za ovo doba godine, a temperature prethodnih dana odgovaraju vrednostima za kraj oktobra, pa čak i za početak novembra, s obzirom na to da su niže i za 7, 8 stepeni od proseka za ovo doba godine. Srbija je prethodnih dana i pod uticajem visinskog ciklona sa istoka Evrope, pa je vreme bilo veoma promenljivo sa pljuskovitim padavinama, neretko uz grad ili krupu i uz jače grmljavinske oluje - sumira Đurić.

Srbija će i danas biti pod uticajem pomenutog visinskog ciklona, pa se sa severa nastavlja strujanje veoma hladne vazdušne mase.

1 / 10 Foto: Nenad Kostić

- Ali, za razliku od prethodnih dana, današnji dan proteći će u znaku sunčanijeg vremena, uz dnevni razvoj oblačnosti. Minimalna temperatura spustila se jutros na 3 do 9°C, u Beogradu na 7°C. Još hladnije bilo je na planinama, na Kopaoniku je bilo -2°C, a na Zlatiboru i u Sjenici 2°C. Maksimalna temperatura biće danas od 16 do 20°C, u Beogradu do 18°C - kaže on i dodaje da nas od sutra se očekuje promena sinoptičke situacije:

- Nad našim područjem jačaće termički greben sa Mediterana, pa će početi priliv osetno toplije vazdušne mase, a očekuje se i kratkotrajna stabilizacija vremena. Ipak, u noći između petka i subote i u subotu ujutro u celoj Srbiji biće vedro, pa se očekuje i veliko izračivanje vazduha u atmosferu i biće veoma hladno. Minimalna jutarnja temperatura spustiće se na 0 do 6°C, na planinama ispod 0°C, a slab prizemni mraz očekuje se ponegde i u nižim predelima na 5 centimetara iznad tla.

Zbog opasnosti od mraza, treba primeniti adekvatne mere zaštite, jer može doći do oštećenja kod poljoprivrednih i ratarskih kultura. Ipak, tokom dana biće sunčano i osetno toplije. Maksimalna temperatura biće od 20 do 23°C, u Beogradu do 22°C.

- Prema kraju dana očekuje se i postepeno povećanje oblačnosti. U nedelju se nad Srbijom očekuje topla vazdušna masa, koja će jugozapadnim strujanjem u sklopu ciklona sa zapadnog Mediterana stizati do našeg područja, a istovremeno se očekuje i stizanje pustinjskog peska iz Sahare. Biće umereno do pretežno oblačno, posle podne i uveče na severozapadu, zapadu i jugozapadu sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Maksimalna temperatura biće od 21 do 25°C, u Beogradu do 24°C. Sledeće sedmice Srbija će biti pod snažnom ciklonskom aktivnošću, jer će sve više jačati i ciklon sa severa Atlantika, koji će se premeštati prema centralnoj Evropi. Srbija će i dalje biti u sistemu jugozapadnog visinskog strujanja, pa se početkom sedmice očekuje relativno toplo, ali očekuju se i čestice peska iz Sahare. Biće umereno do pretežno oblačno sa kišom, pljuskovima i grmljavinom.

- Maksimalna temperatura u ponedeljak od 20 do 25°C, a u utorak se očekuje postepeni pad, pa se sredinom sledeće sedmice očekuje nešto svežije, uz maksimalne vrednosti od 15 do 20°C. Inače, sredinom sedmice centar ciklona nalaziće se nad centralnom Evropom i zahvataće i naše područje, pa će i dalje biti oblačno sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, a napomenuti pad temperature vazduha biće posledica blizine hladnog fronta. Prosek maksimalne temperature za kraj septembra u Srbiji je od 20 do 24°C, tako da će temperature narednh dana biti uglavnom oko prosečnih vrednosti za ovo doba godine.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.