OD TAKO VELIKOG ČOVEKA OSTAO JE SAMO MALI SPOMENIK! Za ovo se ZA ŽIVOTA BORILA Radmila Milentijević (FOTO)
Radmila Milentijević, Foto: RINA

HRABRI PODUHVAT

OD TAKO VELIKOG ČOVEKA OSTAO JE SAMO MALI SPOMENIK! Za ovo se ZA ŽIVOTA BORILA Radmila Milentijević (FOTO)

Inicijativu je podržala i Srpska pravoslavna crkva, međutim nisu ispunjeni svi uslovi za eskhumaciju, a čeka se dozvola svih njegovih naslednika

Objavljeno:

Profesor Radmila Milentijević, pisac, istoričar, bivši ministar u Vladi Savezne Republike Jugoslavije i Vladi Srbije preminula je u Njujorku u 91. godini godini života. Ova Srpkinja ostaće upamćena po hrabrom poduhvatu za celu svoju državu koje se nikada nije odrekla. Bila je inicijator da kosti čuvenog naučnika i istraživača koji je promenio svet, Mihajla Pupina, prebaci na mestu gde i pripađu - u njegovu Srbiju u mesto Idvor.

"Od tako velikog čoveka ostao je samo ovaj mali spomenik. Ono što je najbolnije jeste što je Pupinov grob bez krsta, a svi znamo koliki je on bio Srbin i koliko novca je ulagao u manastire, bio je izuzetno pobožan i zato je jako tužno što na njegovoj večnoj kući nema nijedno pravoslavno obeležje. Njegova kćerka svojevremeno je izjavila da je Pupin umro sa željom da se njegovi ostaci prenesu u Srbiju koju je toliko voleo i koja mu je nedostajala, međutim ona je umrla i ta zadnja želja velikog naučnika nije ispunjena“, govorila je za RINU, profesorka Radmila Milentijević.

1 / 3 Foto: RINA

„Imao je tri sestre, a mi smo pronašli potomke samo jedne, to je njen čukunuk i imamo podatke samo o njemu. Ali nećemo odustati, tražićemo i dalje. Kao veliki poštovalac njegovog lika i dela jednom godišnje obiđem grob, ali mislim da sam jedna od retkih. Veliki Pupin poprilično je zaboravljen “, dodala je ona tada u Njujorku na grobu čuvenog naučnika.

Njena poslednja želja ista je kao i poslednja želja Mihajla Pupina, a to je da posmrtni ostaci velikog naučnika počivaju u njihovoj rodnoj Srbiji. Sada kada je Radmila napustila ovaj svet pitanje je da li će ona biti ispunjena. Sve je na drugima.

(Espreso / RINA)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.