SRBI UPOZORENI - POJAVIO SE OPASAN KROMPIR NA TRŽIŠTU! Ne kupujte ga da se NE OTRUJETE (FOTO)
Krompir, Foto: Printscreen/Youtube/ Moja mala kuhinja

VAŽNO

SRBI UPOZORENI - POJAVIO SE OPASAN KROMPIR NA TRŽIŠTU! Ne kupujte ga da se NE OTRUJETE (FOTO)

Krompir gotovo svi uvek imamo kod kuće jer je sastavni deo mnogih jela i stvarno je praktičan

Objavljeno:
  • 1

Ako stoji na tamnom i hladnom mestu krompir će duže ostati svež, ali i pored toga kome se nije dogodilo da mu krompir proklija pre nego što je stigao da ga upotrebi?

Krompir gotovo svi uvek imamo kod kuće jer je sastavni deo mnogih jela i stvarno je praktičan. Može da se pretvori u nekoliko potpuno različitih priloga: pire, pomfrit, kuvani s maslacem ili maslinovim uljem, pečen u rerni... Ukusan je, daje puno energije, pa koji kilogram ovog povrća svako od nas gotovo uvek ima pri ruci.

Nije ni čudo da nam onda proklija, posebno što većinom živimo u stanovima i nemamo gde da ga smestimo na hladno, pa proklija još i brže. I uglavnom to ignorišemo. Otkinemo iznikle klice i pripremimo ga kako smo zamislili. Ipak nije svaki proklijali krompir jestiv. Na šta treba da obratite pažnju?

Procenite koliko je krompir proklijao - malo, klice su kratke i nema ih puno ili su već dosta iznikle? Naime, što ih ima više to je u krompiru više solanina, blago toksične materije koja kod ljudi može da izazove simptome poput glavobolje, proliva i povraćanja.

Ako su klice izbile uprkos pravilnom skladištenju, najbolje je da detaljnije pregledate krompir. Ako krompir, pored toga što ima klice, mekan i naboran, vrlo verovatno da u sebi ima veliku količinu solanina i ne bi se smeo više jesti. Ali, ako je i dalje tvrd i ima svoju formu, a proklijao je tek na nekoliko mesta, slobodno ga jedite i dalje.

Ipak, jedno je jasno, klice, isto kao i delove krompira koji su zeleni treba ukloniti. Tada nema opasnosti po zdravlje, čak ni kod proklijalog krompira.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media