U OVOM SLUČAJU TRUDNICE NE SMEJU DA JEDU LUBENICU: Moraju da je ignoriušu celo LETO, može da naškodi MAJCI!
Lubenice, Foto: Filip Plavčić, Profimedia

OPREZ

U OVOM SLUČAJU TRUDNICE NE SMEJU DA JEDU LUBENICU: Moraju da je ignoriušu celo LETO, može da naškodi MAJCI!

Ima prirodne voćne šećere, koji mogu zadovoljiti želju za slatkim, čak i povećanu, što omogućava nutrijente za vaše telo bez praznih kalorija

Objavljeno:

Osim brojnih vitamina i minerala, lubenica utiče i na brojne neugodne pojave koje prate trudnoću.

Lubenica je niskokalorična namirnica - energetska vrednost 100 grama ploda iznosi samo 30 kalorija. Ali zato obiluje vitaminima, mineralima, fitonutrijentima i vlaknima, zbog čega ima visoku nutritivnu vrednost. Može brzo osigurati energiju, jer skoro sve kalorije potuču iz ugljikohidrata.

Ima prirodne voćne šećere, koji mogu zadovoljiti želju za slatkim, čak i povećanu, što omogućava nutrijente za vaše telo bez praznih kalorija. Većina šećera u njoj su u obliku fruktoze i glukoze, koje telo može vrlo brzo apsorbirati i iskoristi kao izvor energije.

Izvor vitamina, minerala, antioksidanasa

Lubenica je bogata beta-karotenom, koji se procesom metabolizma razgrađuje u vitamin A, kao i vitaminom C i E. To su važni antioksidansi, koji sprečavaju oštećenja izazvana delovanjem slobodnih radikala.

Lubenica ima i višu koncentraciju likopena - moćnog antioksidansa, od bilo kog drugog svežeg voća ili povrća. Takođe obiluje vitaminima grupe B, posebno vitaminom B6, koji pomaže u očuvanju imuniteta, pravilno funkcionisanje hormona i nervnog sistema, ima značajnu ulogu u proizvodnji antitiela, a neophodan je i za metabolizam. Bogata je i mineralima: sadrži kalij, kalcijium, magnezijum, mangan, fosfor, gvožđe, selen, cink i bakar. Sve te hranljive materije su posebno važne tokom trudnoće, jer pomažu održavanje normalnog telesnog funkcioniranja. Lubenica pomaže i kod brojnih neugodnih pojava koje prate trudnoću, poput mučnine i oticanja.

1 / 14 Foto: Aleksandra Čolić

Brojne koristi i za bebu

Trudnice bi trebale što češće jesti lubenicu, ne samo da svom telu osiguraju nutrijente, već i da njima obezbede fetus. Vitamini A, C i B6, kao i minerali kalij i magnezijum, od vitalnog su značaja za razvoj vaše bebe, njenih kostiju, vida, mozga, nervnog i imunološkog sistema, i još mnogo toga. Takođe, unos likopena je važan i za rast bebe u vašem trbuhu.

Kolica za bebe, Kolica, Beba, Majka
foto: Profimedia

Za bolju krvnu sliku

Lubenica sadrži gvožđe u istoj količini kao i spanać. To je od posebne važnosti za buduće mame, jer je organizmu potrebno više tog elementa nego inače - radi bezbednosti posteljice i ploda. Velika količina vitamina C prisutna u lubenici omogućava bolju apsorpciju gvožđa, odnosno njegovo iskorišćavanje. Pored toga, u lubenici ima bakra, koji pomaže u formiranju eritrocita. Zbog tih odlika, konzumiranje lubenice može pomoći čak i u slučaju blaže anemije.

Kada je potreban oprez?

Plod lubenice ne izaziva alergije, tako da je siguran za ishranu trudnica. Oprez je potreban jedino kod onih koje imaju neko bubrežno oboljenje (naročito ako je smanjeno izlučivanje urina) ili dijabetes. Ali, iako lubenica ima veliki glikemijski indeks (koji označava sposobnost hrane da povisi nivo šećera u krvi), ona sadrži i do 95 posto vode, pa je lekari dozvoljavaju do 190 grama u jednom obroku. U svakom slučaju, ako imate neki od spomenutih zdravstvenih problema, neophodno je posavetovati se s vašim doktorom.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.