ALEKSANDRA ŠAPONJIĆ JE PREMINULA OD KANCERA SINUSA KOJI JE JAKO REDAK: Ovo su njegovi simptomi
Ilustracija, Foto: Profimedia, Printscreen

užas

ALEKSANDRA ŠAPONJIĆ JE PREMINULA OD KANCERA SINUSA KOJI JE JAKO REDAK: Ovo su njegovi simptomi

U velikom broju slučajeva, simptomi ne postoje sve do uznapredovalih stadijuma

Objavljeno:

Aleksandra Šaponjić je rođena 17.09.1980. godine. Do avgusta 2019. godine je bila srećna žena, majka troje dece.

U leto 2019. godine Aleksandra je imala pojačane glavobolje. Specijalističkim pregledima je ustanovljeno da ima kancer sinusa sa metastazama na vratu i mozgu, a juče je preminula, nakon čega je njena stranica na "Budi human" ugašena.

Sinusi predstavljaju šupljinu u kostima lobanje koje su obložene sluzokožom i ispunjene vazduhom. Njihova lokacija u lobanji čini da se nalaze veoma blizu svih vitalnih struktura, a kako su u pitanju tumori koji u svojim ranim stadijumima ne daju, ili daju malo simptoma i znakova time je njihova značajnost veća.

Maligni tumori sinusa mogu da potiču od sluzokože, što je najčešćei slučaj, ali i od ostalih struktura. Dakle, najčešće se nalaze karcinomi, ali je moguća pojava i sarkoma različite vrste.

U pitanju su tumori koji nisu toliko česti. Faktori rizika koji mogu da doprinesu pojavi sinusa maligniteta su izloženost prašinama koje sadrže nikl, hrom i dietilsulfid, kao i izloženost prašini drveta. Hronične infekcije u vidu sinusitisa su istraživane kao faktor rizika, ali nisu dovedene u vezu. Pojedini autori navode da humani papiloma virus, kao i Epšten Bar virus imaju značaj uticaj u razvoju ovih maligniteta.

Klasifikacija tumora maksilarnog sinusa je T1-tumor u maksilarnom sinusu, ne vrši destrukciju kosti, T2-tumor vrši destrukciju kosti do tvrdog nepca i srednjeg ušnog hodnika, T3-tumor prodire do potkožnog tkiva, orbite (očne duplje), etmoidalnog sinusa, T4a-tumor izlazi na kožu obraza, infratemporanu jamu, frontalni sinus, T4b-tumor infiltriše moždano tkivo. Kod etmoidalnog sinusa klasifikacija je T1-tumor unutar sinusa, bez zahvaćenosti kosti, T2-tumor infilitriše strukute nazoetmoidalnog kompleksa, T3-tumor infiltriše desni, orbitu, maksilarni sinus, T4a-tumor probija kožu nosa i obraza, sfenoidalne i frontalne sinuse, T4b-tumor probija moždane strukture.

Statistički podaci pokazuju da su u pitanju relativno retki tumori sa nepotpunim podacima o broju novoobolelih na godišnjem nivou. Ovi tumori se najčešće nalaze kod osoba muškog pola, a najčešće se nalaze kod pripadnika starije populacije. U najvećem broju slučajeva, maligniteti se nalaze u maksilarnom sinusu (preko 60% slučajeva), a na drugom mestu se nalazi etmoidalni sinus. Ostali sinusi su redje zahvaćeni.

1 / 5 Foto: Profimedia

Kako se manifestuju maligniteti sinusa?

u velikom broju slučajeva, simptomi ne postoje sve do uznapredovalih stadijuma

najčešće se javljaju krvarenja iz nosa (epistaksa) i zapušenost nosa

česti su sinusitisi, glavobolje, pareze nerava lica

moguća je pojava ptoze i diplopije, kao i suzenja oka

moguća je pojava ulceracija desni i sluzokože obraza

ovi tumori metastaziraju u regionalne limfne čvorove, ali mogu i svojim infiltracijama da prodre u moždane strukture

kod zahvaćenost moždanih tkiva, moguća je pojava neurološke simptomatologija sve do razvoja gubitka svesti i kome

Kako se postavlja dijagnoza maligniteta sinusa?

Anamneza sa kliničkom slikom objektivnim pregledom nije dovoljna da se postavi dijagnoza i često pacijenti lutaju do postavljanja dijagnoze, a vode se kao hronični sinusitisi.

Dijagnoza se psotavlja na osnovu rendgenskog snimka lobanje iz više projekcija, skenera (kompjuterizovana tomografija) i nuklearne magnetne rezonance.

Definitivna dijagnoza se postavlja samo na osnovu biopsije uzorka tkiva sa histopatološkim pregledom.

Kako se leče maligniteti sinusa?

Lečenje maligniteta sinusa je prevashodno hirurško i obuhvata radikalno odstranjivanje promena ukoliko proces nije preterano zapostavljen.

Kombinaciji se koristi radijaciona terapija i hemioterapija u zavisnosti od stepena zahvaćenosti tkiva.

Petogodišnje preživljavanje kod maligniteta maksilarnog sinusa je oko 40%, ali rani tumori imaju dobu prognozu od 80%. Ukoliko operativno lečenje nije moguće, prognoza sa radijacionom terapijom je dobra kod samo 20% pacijenata.

(Espreso / Simptomi.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.