DA LI JE DOVOLJAN RAZGOVOR SRBIJE I ORBANA O SKLADIŠTENJU GASA U MAĐARSKOJ ILI STIŽE TEŠKA ZIMA? Kako bez Putina?
Gas, Foto: Profimedia

REŠENJE

DA LI JE DOVOLJAN RAZGOVOR SRBIJE I ORBANA O SKLADIŠTENJU GASA U MAĐARSKOJ ILI STIŽE TEŠKA ZIMA? Kako bez Putina?

Zajedno možemo da budemo mnogo jači i dobijemo bolje cene u ovoj energetskoj krizi i da obezbdimo sigurnije snabdevanje i tako umanjimo posledice krize u svetu

Objavljeno:

Ako je suditi po događajima poslednja dva dana, jedan se odnosi na dogovor Siniše Malog i mađarskog ministra Sijatra a drugi na najavljeni razgovor predsednika Vučića i Vladimira Putina, Srbija je na dobrom putu da obezbedi siguran tok gasa u narednom periodu , posebno zimskom.

I dok najvažnije naznake misije ministra finansija u Budimpešti znamo jer je dogovorio da se kod našeg suseda skladišti 500 miliona kubika plavog energenta tokom zime, ova druga, mnogo važnija koju će voditi preko “žice” predsednici Srbije i Rusije, biće poznata tek u nedelju posle 11 sati, nakon što se završi telefonski razgovor. Tim razgovorom trebalo bi da se definiše po kojoj će formuli biti određena cena za Srbiju, dužina novog gasnog aranžmana, količine koje će nam se isporučivati ali i sigurnost da stignu do nas u uslovima ukrajinske krize.

Upravo ta kriza i sankcije prema Moskvi i pritisci velikih sila i EU da ih i Srbija uvede, komplikuju situaciju za definisanje novog gasnog aranžmana koji ističe 31. maja, po kome smo plavi energent plaćali 260 evra za 1.000 kubika. Ta cena sigurno neće biti aktuelna u narednom periodu ali Vučić je optimista i ne sumnja da će rezultat razgovora biti dobar.

1 / 8 Foto: Printscreen/RTS

Dok ne čujemo taj ishod, strepnja za rezultat je delimično ublažena jer je Siniša Mali u sredu dogovorio sa Mađarima da se energetska sigurnost obezbedi i sa druge strane, i to tako što ćemo u toj državi skladištiti 500 miliona kubika gasa za predstojeću zimu. Taj dogovor podrazumeva da u novembru, decembru i januaru se povlači iz tih rezervi po šest miliona kubika dnevno a po tri u oktobru i martu naredne godine.

- Utiskivanje gasa za našu zemlju počeće najkasnije do kraja juna a biće pohranjen u dva skladišta u Mađarskoj. Zajedno možemo da budemo mnogo jači i dobijemo bolje cene u ovoj energetskoj krizi i da obezbdimo sigurnije snabdevanje i tako umanjimo posledice krize u svetu. Otvorene su opcije i za nabavku gasa iz Mađarske ali i od treće strane-izjavio je Mali.

Upravo te nove opcije mogu donekle da ublaže posledice eventualnog zaustavljanja dotoka ruskog gasa iz “Balkanskog toka” koji stiže iz Bugarska a te rezerve, koje bi stizale iz Mađarske,su “krizna” varijanta ako bi neko “odsekao” linuiju aktuelnog snabdevanja.

To su dakle najvažnije naznake misije ministra finansija iz Budimpešte, koje bi trebalo dodatno da se razrade. One su važne jer je kapacitet skladišta “Banatski Dvor” 500 miliona kubika ali je problem što na dnevnom nivou iz njega može da se povlači samo pet miliona kubika gasa. Ta količina je mala tokom zimskog perioda kada se troši od 10 do 15 kubika na dnevnom nivou. Sa ugovorenim količinama iz Mađarske, taj problem bi mogao da bude rešen.

Ipak, detalji tog aranžmana nisu potpuno definisani, pa je neizvesno koliko bi rešavanje tog problema koštalo Srbiju. Ovo tim pre što je jasno da će cene biti tržišne a pri tom i tranzitna taksa u njih bi morala da se ugradi. Po prostoj računici to bi bilo oko 1300 evra na 1.000 kubika odnosno pet puta više nego što plaćamo po aktuelnom aranžmanu.

Na tu činjenicu ukazuje i predsednik Vučić.

1 / 5 Foto: Printscreen/Instagram / buducnostsrbijeav

-Naša situacija svakako je teška jer moramo da uložimo mnogo novca kako bismo zakupili i napunili kapacitete u Mađarskoj.Verovatno moramo da kupimo i ovaj skuplji gas i da budemo sigurni za zimu i da uvek imamo dovoljno da ga povučemo. Ako računate da sada stavimo 300 miliona kubika gasa, sa transportom i skladištenjem to vam je 380, 390 miliona evra. Računajte kolike su potrebe za gas, a nemojte da vam pričam o nafti i o svemu. Govorimo o milijardama koje moramo da nađemo, a para na tžrištu kapitala nema. Ali moramo da se snađemo i da se obezbedimo za zimu -rekao je Vučić.

I stručnjaci naglašavaju da je ovaj potez srpskog rukovodstva sa Mađarima dobar ali da će on i koštati.

- Dogovor dve države je jako dobar jer će Srbiji doneti mirnu zimu, što je sada najvažnije a cena će sigurno biti tržišna- kaže Vojislav Vuletić, predsednik Udruženja za gas.

Slično mišljenje ima i profesor Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić za koga je ključna karika ipak dogovor sa Putinom.

- Dogovor sa Mađarima je izvanredan potez jer naša država ima problema “Banatskoim Dvorom” jer iz njega ne može dnevno da povuče više od pet miliona kubika. Ipak, ključni dogovor je Vučića i Putina i bio bi veliki uspeh ako bi se cena određivala po naftnoj formuli što bi značilo da bi plaćali između 500 i 600 dolara za 1.000 kubika u novom aranžmanu.Još bolje bi bilo i da se dogovor postigne na deset godina ali mislim da će pitanje gasa verovatno biti deo igre Rusije, koja očekuje da joj ne uvedemo sankcije. U tom smislu je moguće, da će dati Srbiji vreme da još malo razmisli i dati ugovor za snabdevanje gasom na kraći period, što bila neka vrsta pritiska na našu zemlju- objašnjava Savić.

Da li će biti dodatnih pritisaka i Šestim paketom sankcija EU prema Rusiji neizvesno je a li ono što je izvesno to je da će Aleksandar Vučić, kako je najavio, u nedelju u 11 sati razgovarati sa Vladimirom Putinom i najavio je da će mu reći “Spasibo na družbi” jer to uvek radi.

- Hoću, pošto ću u nedelju u 11 sati imam razgovor sa Vladimirom Putinom jer se mi uvek lepo pozdravimo. Ti razgovori su ozbiljni jer se odnose na gasni ugovor, sardnji i svim drugim aktuelnim pitanjima- naveo je Vučić.

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.