UŽASNA SCENA U CENTRU BEOGRADA! Devojka nepomično leži na pločniku, naprsli su joj pršljenovi (UZNEMIRUJUĆI VIDEO)
Nesreća na ledu, Foto: Foto: Instagram/dnevnadozabeograda, Profimedia

STRAŠNO

UŽASNA SCENA U CENTRU BEOGRADA! Devojka nepomično leži na pločniku, naprsli su joj pršljenovi (UZNEMIRUJUĆI VIDEO)

Danas se dogodila nesreća u kojoj je devojka teže povređena ispred jednog lokala u Beogradu

Objavljeno: 14:05h

Na ledu se često dešavaju nezgode među vozačima, a ništa manje među pešacima.

Obaveza svakog građanina je da održava prostor ispred svog doma kao i lokala, odnosno da u zimskom periodu čisti sneg i led kako ne bi dolazilo do nesreća.

U Beogradu se dogodila nesreća u kojoj je devojka teže povređena ispred jednog lokala. Naime, iz klima uređaja curela je voda pa se stvorila poledica na trotoaru, nesrećna devojka se okliznula i tom prilikom su joj naprsli pršljanovi i prevezena je u bolnicu, kako se navodi na Instagram stranici DnevnadozaBeograda.

1 / 4 Foto: Printscreen/Instagram/Dnevnadozabeograda

Zbog incidenta, ova stranica uputila je apel nadležnima kao i građanima.

"Mole se nadležni da reaguju. Zbog nesavesnost određene firme i njenih zaposlenih devojka je u bolnici. Samo srećnom slučajem nije ostala nepokretna. Naprsli su joj pršljenovi i nalazi se trenutno u bolnici. Mole se građani da očiste prostor ispred svojih kuća i ulaza. Mole se vlasnici lokala da ispunjavaju svoje zakonske obaveze i održavaju čistim i prohodnim prostor ispred i oko lokala, poslovnih prostora, ulaza. Savesnim ponašanjem i odgovornim čuvate Vaše sestre, majke, bake, deke, očeve, žene, decu, trudnice. Mislite o tome!" - navodi se u objavi.

Pogledajte kako je to izgledalo.

U Beogradu je promenljivo oblačno i hladno, a najniža temperatura oko minus jedan, najviša oko dva stepena.

Narednih dana biće promenljivo oblačno i hladno uz smenu sunčanih intervala i povremene pojave snega. U nižim predelima stvaranje manjeg snežnog pokrivača, na planinama povećanje od 10 do 20 centimetara.

Savetujemo svim građanima da se kreću sa povećanom opreznošću jer su pred nama još uvek ledeni dani, a ovakvi incidenti su sve češći.

SAVETI ZA HODANJE PO LEDU

Inače, gostujući u Dnevniku RTS-a, Marko Kadija, direktor Klinike za ortopedsku hirurgiju i traumatologiju Kliničkog centra Srbije dao je nekoliko saveta kako da zaobiđete bolan pad.

- Starija populacija mora da se osloni na firme koje vrše dostavu, da ne izlaze dok se ulice ne raščiste, važna je pomoć komšija, prijatelja, unuka da ih spreče da izlaze. Najstariji sugrađani prvi su ujutru u prodavnicama, a ulice u tom trenutku ne mogu da budu raščišćene - preproruka je da se ne izlazi dok se situacija ne stabilizuje, rekao je dr Kadija.

Zima, Led, Vremenska prognoza, Sneg
foto: Privatna arhiva

Najčešće povrede koje se javljaju kod osoba različite životne dobi su prelomi, iščašenja i uganuća.

Povrede kolena i glave, iščašenje ramena, prelom ključne kosti i kosti nadlaktice, kao i povreda palca samo su neki od najčešćih problema koje pad na ledu može izazvati.

Obucite se slojevito, pa zima neće biti lav!

Čuvena rečenica doktorke Nade Macure glasi "Obucite se slojevito!" i ovo je verovatno najbolji savet koji se zimi može dati.

Kapa glavu čuva, ali i vunene čarape. Što više slojeva imate na sebi, to vam zima manje može naškoditi.

Slojevito oblačenje zimi ima ulogu da sačuva temperaturu tela i spreči preterano znojenje.

Pri izboru garderobe bitno je ispoštovati dva pravila: dobra zaštita i funkcionalnost.

1 / 7 Foto: Privatna arhiva

Prednost se daje kvalitetnim sintetičkim materijalima, koji su vodootporni i brzo se suše. Slojevita, a tanja garderoba toplija je od jednostrukih, debelih stvari.

Aktivni veš

Prvi (bazni) sloj odeće ima ulogu da prikupi znoj sa kože. Poželjno je da bude od brzosušećeg materijala. Znoj se preko aktivnog veša prenosi na drugi sloj odeće. Materijali koji sakupljaju znoj (recimo pamuk) hlade telo i ostale delove odeće, što je posebno nepovoljno u hladnim uslovima. Kupovina ovog dela opreme nije mala investicija, ali se pokazala kao veoma praktična.

Duksevi, rolke

To je tzv. drugi sloj koji oblačimo između donjeg veša i jakne. Neizbežni deo garderobe, naročito na niskim temperaturama. Debljina duksa prilagođava se vremenskim prilikama. Poželjno je da budu od lakih sintetičkih materijala (zimi polar, leti mikrofiber - letnje planinarenje) koji ne upijaju znoj, brzo se suše i dišu, ne zadržavajući mirise i nečistoće. Pri niskim temperaturama, duksevi od polara ponašaju se bolje od bilo kog prirodnog materijala, što im daje prednost u odnosu na npr. pamučne, koji dugo zadržavaju vlažnost. U toplim danima prednost treba dati tankim duksevima od mikrofibera, sa dugim rukavima, koji će osim brzog sušenja predstavljati dobru zaštitu od UV zračenja, navodi se u preporukama Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Pantalone

Ima raznih vrsta, a najbolje je da su napravljene od sintetičkih i elastičnih materijala koji se mogu brzo osušiti na telu. Zavisno od namene za termo izolaciju je najbolji "fleece" protiv vetra "windstopper", a za zaštitu od vode "gore-tex". Bez obzira na godišnje doba i uslove planinarenja iz više razloga preporučuje se pešačenje u pantalonama sa dugim nogavicama (zaštita od insekata, zmija, šiblja…).

Poželjno je da su malo šire, nešto komotnijeg kroja, sa ojačanjem na sedalnom delu i kolenima, sa više funkcionalnih, dubokih džepova. Prilikom dugotrajnih padavina i u snežnim uslovima najbolje su pantalone koje omogućavaju vodonepropusnost, a istovremeno dozvoljavaju paropropusnost - "disanje". Po mogućstvu izbegavati pamučne donje delove trenerke i farmerice.

Čarape

Najbolje su čarape od prirodnih materijala jer upijaju vlagu. Vuna na primer može da upije i do 40% vlage u odnosu na svoju masu, a da pri tome kod nas ne postoji osećaj vlažnosti.

Čarape od sintetičkih materijala vlagu propuštaju i kada se unutrašnjost cipele zasiti vlagom stopala postaju mokra i hladna, a nakon dužeg pešačenja dolazi do "smežuranja".

Kapa, kačket, šešir

Da bi bio upotrebljiv i koristan, kačket zimi mora imati zaštitu za uši, a leti za lice, uši i vrat (tzv. legionarka). Letnji modeli proizvode se u svetlim tonovima i imaju mogućnost podešavanja veličine i obezbeđuju dobru cirkulaciju vazduha.

Za leto su praktični i šeširi sa širokim obodom, slameni ili od drugih lakih materijala, koji takođe pružaju dobru zaštitu lica i vrata od UV zračenja. Kod ovih drugih, osim mogućnosti podešavanja veličine, najčešće postoje otvori za ventilaciju. U svakom slučaju sigurnosna vrpca ispod brade je obavezna. Zimske kape izrađuju se od vune ili od polara, i preko njih, u slučaju potrebe, može da se navuče kapuljača.

Zima, Led, Vremenska prognoza, Sneg
foto: Privatna arhiva

Rukavice

Neophodne su jer se i najmanji pad temperature najpre oseća na vrhovima prstiju. Ako to potraje duže i temperature nastavi da pada dolazi do hlađenja i kočenja šaka što nikako nije dobro ako treba držati štapove, zakačiti karabiner, osloniti se na stenu i sl….

Za zimu se preporučuju dva para rukavica – donje (tanke) od polara, nekada sa sečenim prstima, i gornje (deblje) po mogućstvu nepromočive. Prsti se bolje greju i ostaju duže topli u rukavicama sa jednim izdvojenim prstom (za palac), ali su one nezgodne za manipulaciju sitnim predmetima.

Jakna sa kapuljačom

Najčešće se prave iz dva sloja, donji npr. polar i gornji vetrovka od sintetičkih materijala čija je osnovna uloga zaštita od kiše, snega i udara vetra, a koja pritom omogućava vašem telu da normalno ,,diše”. Ovo se postiže paropropusnim membranama koje se nalaze ispod spoljnog tekstila i sprečavaju prodiranje vode, dok istovremeno vlaga od našeg tela isparava napolje.

Osim vrhunskih modela svaka jakna će kad-tad propustiti vodu. Preporučuju se jakne upadljivih boja, sa dosta džepova i rajsveršlusima za ventilaciju. Čim osetite preznojavanje, pri početnom povećanom naporu, prvo skinite jaknu, a zatim, postepeno i po potrebi, gornje slojeve odeće. Jaknu je najbitnije obući kad pravite pauzu, u slučaju vetra i hladnoće koja se javlja kada ste oznojeni, a nemate uslova za presvlačenje. Kabanice zovemo i nužno zlo. Ne propuštaju kišu, ali se voda sliva direktno na pantalone i u cipele i ispod njih se kompletno znojimo, navodi se u preporukama Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Pre nego što naredni put izađete napolje na ekstremni minus i kročite na zaleđeni asfalt, setite se svih saveta koje smo sumirali za vas u ovom tekstu.

Dobar savet zlata vredi, a povrede na ledu definitivno je bolje sprečiti, nego lečiti!

Bonus video:

00:14

Požar u restoranu u Zemunu

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.