DA LI JE BEOGRADSKI POBEDNIK ZAPRAVO SIMBOL VELIKE ALBANIJE? Ove detalje na KIPU niko nije PRIMETIO, a govore MNOGO
Beogradski pobednik, Foto: Printscreen

TEORIJA ZAVERE

DA LI JE BEOGRADSKI POBEDNIK ZAPRAVO SIMBOL VELIKE ALBANIJE? Ove detalje na KIPU niko nije PRIMETIO, a govore MNOGO

Procenite sami...

Objavljeno:
  • 309

Posle 91 gdone Beogradski pobednik privremeno je skinut sa svog postolja na Kalemegdanu i odnet je u Smederevo na restauraciju.

Od samog čina skidanja Pobednika ovo umetničko delo vajara Ivana Meštrovića nalazi se u centru svih dešavanja, tako su mnogi želeli da naprave selfi s njim i stajali u redu da urade, drugi su mu brojali rane koje je za 91 godinu ovaj junak zadobio, a najnovija teorija zavere ili ne pojavila se na društvenim mrežama.

Naime prema pojedinim komentarima čuveni vajar Ivan Meštrović izvajao je Pobednika kako bi postao ni manje, ni više nego simbol Albanaca. Te je po toj teoriji zavere, ili ne Beograd poneo albansko keče, a nos mu je kao kljun na dvoglavom orlu albanskog grba?!

Ovaj komentar postao je tema opšte rasprave na društvenim mrežama, a da li je tako, prosudite sami i ostavite nam vaš stav u komentarima.

Kratka istorija beogradskog simbola

Spomenik Pobedniku podignut je 1928. na Gornjem gradu Beogradske tvrđave povodom proslave desetogodišnjice proboja Solunskog fronta

Spomenik čine bronzana muška figura, rad vajara Ivana Meštrovića i postament koji je koncipiran u vidu dorskog stuba sa kanelurama na visokoj kockastoj bazi, autorsko delo arhitekte Petra Bajalovića.

Istorijat izrade i podizanja spomenika trajao je u periodu od 1913. do 1928. godine, mada prve ideje potiču iz 1912. godine kada se pobedom u Prvom balkanskom ratu u javnosti počinju iznositi predlozi za podizanje spomenika u Beogradu, u slavu konačne pobede Srba nad Turcima.

Statua Pobednika, po umetnikovoj zamisli, trebalo je da predstavlja centralnu figuru monumentalne kompozicije sa fontanom.

Predviđeno je da fontana bude izrađena od kamena, sa postamentom koji su činile četiri lavlje figure na čijim leđima je počivao ovalni bazen. Iz središta fontane uzdizao bi se mermerni stub na čijem vrhu je predviđena figura Pobednika.

foto: wikipeadia

Početak Prvog svetskog rata prekida radove na fontani. Kao austrougarski državljanin, Meštrović koji je radio na fontani, bio je primoran da napusti Srbiju i odlazi u Prag, gde ostaje do kraja rata.

Nakon završetka Prvog svetskog rata, Meštrović se vraća u Beograd sa namerom da završi započet rad.

S obzirom da su se prilike promenile i da finansijska sredstva u tom trenutku nisu mogla biti obezbeđena Opština Beogradska je želela da prekine saradnju sa Meštrovićem i privremeno obustavi dalje radove na izradi spomenika. Iz toga se rađa spor između Beogradske opštine i Meštrovića.

U proleće 1927. godine pitanje ovog spomenika ponovo postaje aktuelno. Opština odlučuje da skulpturu Pobednika postavi na Terazijama.

Međutim, nakon što su počeli pripremni radovi na kopanju temelja za postavljanje spomenika, izbio je skandal. Beogradska javnost je osporavala postavljanje spomenika na Terazijama sa moralnog i umetničkog aspekta.

foto: Filip Plavčić

Jednima je smetalo što je izliven nag muškarac, drugima to što ne predstavlja junaka Balkanskih ratova, a trećima to što nema nacionalnih obeležja i što podseća na starogrčke modele. Nakon dugih polemika, rasprava i kritika odlučeno je da skulptura dobija svoje mesto na platou Gornjeg grada Beogradske tvrđave.

U nedelju, 7. oktobra 1928. godine, tačno u podne, nakon šetnje novootvorenim Savskim šetalištem i Velikim stepeništem, Beograđani su se okupili da svedoče otkrivanju Meštrovićevog spomenika Pobedi. Tako je "Pobednik" završio na Beogradskoj tvrđavi, daleko od Terazija, na visini od 17,5 metara, i to ne da bi se bolje video, već da bi se manje video.

Vreme i okolnosti dovele su do toga da je "Pobednik" postao jedan od najupečatljivijih simbola Beograda.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media