U PODRUMU KLINIKE U BEOGRADU SE I LEČI I KUVA: Nema grejanja, otpada malter, a evo šta poručuju IZ UPRAVE!
Klinika za endokrinologiju, Foto: Printscreen / RTS

stanje alarmantno

U PODRUMU KLINIKE U BEOGRADU SE I LEČI I KUVA: Nema grejanja, otpada malter, a evo šta poručuju IZ UPRAVE!

Kada se završi druga kula Kliničkog centra Srbije, ambulante obe klinike preseliće se u novi prostor Poliklinike

Objavljeno: 09:10h

Čekaonice i prijemni šalteri klinika za endokrinologiju i kardiologiju na jednom mestu, u delu, u koji od izgradnje zgrade 1929. godine nije ušao pacijent. Uprava je ovaj prostor, do pola ukopan u zemlju, za kratko vreme morala da pretvori u ambulante i čekaonice kada su obe klinike iz Poliklinike, zbog rekonstrukcije kula u Kliničkom centru Srbije, morale da se isele.

Da bi se smanjile ogromne gužve, osposobljeni su novi šalteri, dodate stolice, osposobljene još tri ambulante u delu hodnika gde zbog vlage otpada malter, sa cevi izolacija, a vrata izgledaju kao da su tu od pamtiveka. Nema ni grejanja.

Klinički centar
Klinički centarfoto: Printscreen/RTS

"Pacijenti nisu prolazili tim delom, to je bio tehnički prolaz. Samo jedan početni deo toga, od ulaza u kliniku do lifta je korišćen za prevoz nepokrentih bolesnika. To je bio deo u kome pacijenti nisu čekali na pregled i nisu boravili", kaže prof. dr Nebojša Lalić, direktor Klinike za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma.

Pacijenti sa kojima je RTS razgovarao imaju razumevanja za uslove u kojima se klinike nalaze. Ima, kažu, i gore. Bitno im je, ističu, da pregled može da se obavi.

U ambulantama Klinike za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma godišnje se leči skoro 50.000 pacijenata, a hospitalizuje njih oko 3.000.

Klinički centar
Klinički centarfoto: Printscreen/RTS

U podrumu, gde je ekipa RTS-a razgovarala sa pacijentima koji čekaju pregled, nalazi se još i kuhinja, ali i prostorije u kojima se presvlače lekari i sestre.

"Treba da se nađe prostor za ambulante na drugom delu klinike i da se takođe proširi, da se u samom hodniku nađe još mesta za ambulante, kao i da se izgled samog hodnika privede nameni, s obzirom da su to skoro podrumske prostorije za koje nikada nije bilo dovoljno sredstava da se nešto posebno renoviraju", rekao je profesor Lalić.

1 / 8 Foto: Printscreen/RTS

Kada se završi druga kula Kliničkog centra Srbije, ambulante obe klinike preseliće se u novi prostor Poliklinike i više neće biti potrebe da se pacijenti pregledaju u ovom prostoru.

Posle toga, nadaju se u upravi, doći će na red da se, prvi put od izgradnje, kompletno rekonstruiše i Klinika za endokrinologiju, koja se prostire na 9.000 kvadratnih metara.

(Espreso / RTS / Sonja Stričević)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.