MOŽETE DA IZBEGNETE KAZNU ČAK I KAD VAS SNIMI OKO SOKOLOVO: Imate 5 minuta i BRZO morate da odradite jednu stvar
Oko sokolovo, Foto: Zorana Jeftić, Printscreen/Twitter/@Sreckoviceva

VAŽNO JE ZNATI

MOŽETE DA IZBEGNETE KAZNU ČAK I KAD VAS SNIMI OKO SOKOLOVO: Imate 5 minuta i BRZO morate da odradite jednu stvar

"Oko sokolovo" je u Beogradu počelo da snima i kažnjava nepropisno parkirana vozila po prestonici, i to sa zadatkom da vrše kontrolu automobila koji su parkirana u zoniranim delovima Beograda

Objavljeno:
  • 1

Dugo najavljivani sistem za kontrolu mirujućeg saobraćaja "oko sokolovo" počinje rad danas u Loznici i Nišu. U pitanju je "sken kar sistem" odnosno, sistem koji se sastoji od automobila na koji je postavljen uređaj za snimanje parkiranih vozila.

U početku sve Nišlije koje se budu nepropisno parkirale, proći će samo sam opomenom, dok će se već od prvog avgusta naplaćivati kazne.

Na Zlatiboru se, primera radi, od juna počelo sa primenom savremenog sistema za nadzor i regulaciju saobraćaja „Oko sokolovo“. Ovaj sistem namenjen je suzbijanju nepropisnog parkiranja i drugih komunalnih prekršaja, a pokriva gotovo sve ulice na Zlatiboru i glavnu ulicu u naseljenom mestu Čajetina.

Sistem "Oko sokolovo" funkcioniše u Beogradu od avgusta meseca 2020. godine, kada se na ulicama pojavilo 13 džipova opremljenih nasavremenijom opremom za "hvatanje" nepropisno parkiranih vozila, ali i naplatu parkinga.

"Oko sokolovo" je u Beogradu počelo da snima i kažnjava nepropisno parkirana vozila po prestonici, i to sa zadatkom da vrše kontrolu automobila koji su parkirana u zoniranim delovima Beograda, odnosno proveru da li je za njih plaćen parking ili je eventualno isteklo dozvoljeno vreme zauzimanja parking mesta.

Naplata kazni počela je od 10. avgusta.

Još mnogo pre nego što se pojavilo "Oko sokolovo" beogradski vozači su imali mnogo dilema kada je način naplate parkiranja u pitanju. Godinama unazad najveća nedoumica je bila oko toga da li kontrolori odmah naplaćuju kaznu ako vide da za neko vozilo nije plaćen parking ili vozači imaju pet ili čak 15 minuta "lufta" dok pošalju SMS poruku, odu do trafike, ili koriste novu opciju plaćanja preko aplikacije.

1 / 4 Foto: Printscreen/youtube/ RTS SAT - Zvanični kanal

I skoro dve godine kasnije, mnogi vozači još uvek imaju dilemu

Ovako su to tada objasnili iz "Parking servisa".

- Od trenutka opažaja od strane kontrolora, odnosno prolaska "Oka sokolovog", korisnik, odnosno vozač, ima mogućnost da u roku od pet minuta plati parkiranje. Konkretno, to znači da ako neko, na primer, parkira i uđe u prodavnicu ili ode do table da proveri u kojoj je zoni ili odlazi do trafike da dopuni kredit ili kupi e-parking satnu kartu, i u nekom trećem-četvrtom minutu, dakle pre isteka roka od pet minuta, pošalje SMS, plati parkiranje preko aplikacije ili e-kartom, on neće dobiti kaznu, odnosno elektronsku dnevnu kartu - objasnili su iz "Parking servisa".

Naravno, tu ostaje dilema kako će "Oko sokolovo", odnosno kontrolor, znati kada je neki vozač parkirao automobil, odnosno kada počinje da teče tih čuvenih pet minuta.

OKO SOKOLOVO OD DANAS PIŠE ASTRONOMSKE KAZNE: Pogledajte da li se vozači još BAHATE ili je strah uradio svoje!
00:37

OKO SOKOLOVO OD DANAS PIŠE ASTRONOMSKE KAZNE: Pogledajte da li se vozači još BAHATE ili je strah uradio svoje!

Kako sve to funkcioniše?

Sistem funkcioniše tako da kontrolor ili sistem "Oko sokolovo" prolaze ulicom, kontrolišu tablice i ukoliko za određeno vozilo nije plaćen parking ili je isteklo vremensko ograničenje u datoj zoni, sistem (na isti način kao i kontrolor) ga "usnimi" i odmah formira elektronsku dnevnu kartu (kaznu). Međutim, ona se ne izdaje do isteka roka od pet minuta. Ukoliko u tom roku, korisnik plati parkiranje, neće mu biti izdata elektronska dnevna karta! Ali, ako ne plati, elektronska dnevna karta koja je formirana u prvom minutu prilikom opažaja, automatski se izdaje i može se proveriti na sajtu "Parking servisa" - kazali su iz ovog gradskog preduzeća.

Dakle, teoretski se može desiti da vas "Oko sokolovo" usnimi odmah nakon što ste se parkirali i tada kreće da teče tih pet minuta "lufta", a može da se desi i da vas opazi tek naknadno prilikom prolaska. Međutim, čak i tada ostaje tih pet minuta fore za plaćanje.

Nakon što je nedavno uveden e-Parking, informaciju o izdatim kaznama ili elektronskim dnevnim kartama, osim na sajtu, korisnici dobijaju i putem nove mobile aplikacije „Parking servis“. Dovoljno je da se registruju i „Parking servis“ će im slati obaveštenje da li je za to vozilo izdata elektronska dnevna parking karta, kao i kada im ističe plaćeno vreme parkiranja.

Da li se lisice, odnosno "kandža", postavlja samo vozilima sa stranim tablicama?

- Blokada lisicama vrši se samo za vozila sa stranim registarskim oznakama - jasni su iz "Parking servisa".

Da li "Oko sokolovo" istovremeno snima i propisno i nepropisno parkirana vozila?

- Vozilo istovremeno snima i obrađuje i propisno i nepropisno parkiranje - kažu iz "Parking servisa".

Šta je sa satnim parking kartama u papiru, koje imaju građani, a nisu ih iskoristili?

- Kako je „Parking servis“ krenuo putem digitalizacije usluga i u raznim segmentima prešao na elektronsko poslovanje, sugrađani koji još uvek imaju neiskorišćene satne papirne karte mogu da ih vrate u poslovnicama Korisničkog servisa i za tu vrednost biće im isplaćen novac. Vozači mogu parkiranje da plaćaju putem SMS-a, kao i do sada, ali i putem nove mobilne aplikacije „Parking servis“ ili kupovinom elektronske satne parking karte.

1 / 3 Foto: Grad Beograd

Da bismo razjasnili sve nesuglasice u vezi sa sistemom Oko sokolovo, ekipa Espreso provela je jedan dan na terenu sa komunalnim policajcima koji upravljaju džipom dok on fotografiše nepropisno parkirane automobile, ali i one koji su parkirani propisano- da li su isti i platili.

Prvo što smo primetili jeste ogromno strpljenje i fokus policajca u toku vožnje. Ako ste mislili da su vam komunalni policajci smrtni neprijatelji na putu, a Oko sokolovo samo sistem koji "udara po džepu", varate se!

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media