KAŠLJALA JE MESECMA, LEČILI SU JE OD KOVIDA: Kad ju je lekar opet pregledao, ostao je ŠOKIRAN
Foto: Printscreen/facebook

ŠOK

KAŠLJALA JE MESECMA, LEČILI SU JE OD KOVIDA: Kad ju je lekar opet pregledao, ostao je ŠOKIRAN

– Užasno je teško dobiti termin kod lekara

Objavljeno: 11:40h

Kloj Iv Džirardijer (23) iz engleskog gradića Herogejta podelila je neobično životno iskustvo kako joj je prvobitno odbijen zahtev za dodatnim lekarskim pregledima, pošto je medicinsko osoblje prvobitno bilo ubeđeno da ima kovid. Kasnije je pak otkrila mnogo šokantniju istinu – da u njenom telu raste karcinom.

– Užasno je teško dobiti termin kod lekara, stalno su mi govorili da nemam pravo na hitan termin jer je to bio samo kašalj. Više puta su me mnogi pitali jesam li se testirala na koronavirus i to je bilo frustrirajuće, kao da druge bolesti ne postoje. Nije samo kašalj znak kovida. Kad god bih se zakašljala, neprijatno bi me pogledali pomislivši da sam zaražena koronom – kazala je Kloj za britanski San.

Kloj je inače radnica u lokalnom staračkom domu i smatra da je prehladu pokupila u junu kad je počela neuobičajeno da kašlje. Imala je problema s ugovaranjem lekarskog pregleda, ali je na kraju uspela da dobije antibiotike i inhalator.

Kajli
foto: Printscreen/facebook

Nakon sedam pregleda primetila je da je počela da gubiti na kilaži. U tom momentu se uspaničila i zatražila je hitan rentgenski snimak pluća, kako bi otkrila uzrok dotad nepoznatog porekla kašlja.

Nakon što su joj snimili grudi, lekar je pronašao izraslinu od skoro 11 centimetara, što je 3. decembra dovelo do dijagnoze karcinoma.

Rečeno joj je da ima Hodgkinov limfom, redak rak limfnog sistema koji uzrokuje simptome kao što su uporan kašalj, jak svrab kože, gubitak kilaže, noćno znojenje i groznicu.

Sada će Kloj morati na intenzivnu hemoterapiju 20. decembra.

Kajli
foto: Printscreen/facebook

– Ljuta sam na lekare jer mislim da su me dugo zavaravali i odbijali da urade preglede zbog mojih godina. Čula sam za ovu vrstu raka ranije jer sam poznavala osobu koja je imala identično oboljenje. Srećom, to je jedan od lakših oblika karcinoma za lečenje, tako da sam uverena da ću se potpuno oporaviti. Kada sam u oktobru počela da gubim kilograme, zabrinula sam se, a svi oko mene su to primetili. Da nisam naterala doktore da mi naprave rentgenski snimak, možda ni dan-danas ne bih imala dijagnozu – kazala je Kloj.

Ona dodaje da će joj tokom hemoterapije najteže pasti gubitak kose, a ističe i da nije fer što se život ovako poigrao sa njom, taman kada je kupila kuću sa svojim partnerom Džekom Denom, sa kojim je uskoro planirala stvaranje porodice.

Njena porodica preko findacije GoFundMe već prikuplja sredstva za adekvatnu periku koju će Kloj nabaviti tokom ciklusa lečenja.

Prehlada

Od prehlade najčešće obolimo u jesenjim zimskim mesecima, od septembra do aprila. Uzrok mogu biti prvi dani škole, a istina je takođe da se po hladnom vremenu češće i duže zadržavamo u zatvorenim prostorijama, što povećava mogućnost prenosa virusa. To se brzo vidi u vrtićima, školama i unutar porodice jer se tamo infekcije najbrže šire. Prehladu uzrokuju virusi iz više različitih porodica virusa. Poznato je više od 100 različitih virusnih podtipova prehlade i zato od njih možemo oboleti veoma često.

Kako se javlja infekcija sa prehladom?

Većina virusa zbog kojih obolimo od prehlade nalazi se u sekretu iz nosa, a najviše se izlučuje od drugoga do četvrtog dana bolesti.

Prehlada
foto: Profimedia

Možemo se inficirati:

direktno, odnosno prenosom sekreta iz gornjih disajnih puteva obolele osobe na kožu i sluzokože. Infekcija je moguća putem kontakta sa predmetima na kojima se nalazi sekret iz gornjeg dela disajnog sistema;

kapljično, odnosno većim česticama sekreta iz gornjega dela disajnog sistema koji dolaze u vazduh kijanjem ili kašljanjem, a zatim na kožu i sluzokože budućeg bolesnika.

Prehlada u naše telo najčešće ulazi kroz nos, ali može i kroz oči. U zadnjem delu nosa i krajnicima se virusi zatim razmnožavaju i vezuju za receptore na sluzokoži. Tako ulaze u ćelije i podstiču inflamatornu reakciju zbog koje se postepeno javljaju karakteristični simptomi prehlade: kijanje, kašalj, zapaljenje očiju i bolovi kod gutanja.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.