ISPOVEST POLICAJCA KOJI JE VAŽIO ZA NAJBOLJEG PA ZAVRŠIO IZA REŠETAKA: Prvi kofer para uzeo u raciji
Ilustracija, Foto: News1/Zorana Jevtić

korupcija

ISPOVEST POLICAJCA KOJI JE VAŽIO ZA NAJBOLJEG PA ZAVRŠIO IZA REŠETAKA: Prvi kofer para uzeo u raciji

Grupa je uhapšena 2018. godine, ali do sada, niko od članova nije hteo da govori o tome kako su prešli na "mračnu stranu zakona"

Objavljeno:

Vejn Dženkins samo je jedan od osuđenih policajaca iz Baltimora, koji se trenutno nalazi u zatvoru, u Kentakiju, gde služi 25 godina kazne zbog korupcije.

Pre nego što je uhapšen, četiri godine je vodio grupu u kojoj je bilo još šest policajaca, a svi se sada nalaze u zatvoru zbog reketiranja, pljački i manipulisanja informacijama, a sve to pod maskom predstavnika zakona, prenosi BBC.

Oni su krali drogu, koju su kasnije preprodavali, novac i oružje, a kako bi prikrili svoja dela, ucenjivali su ljude koristeći podmetnute dokaze, pa čak i upade na privatne posede.

Grupa je uhapšena 2018. godine, ali do sada, niko od članova nije hteo da govori o tome kako su prešli na "mračnu stranu zakona". Ovo bi moglo da pomogne u reorganizaciji policije i da definiše ono što predstavnik zakona u Americi sada predstavlja za narod.

Posrnuli "zlatni momak"

Dženkins je tokom svoje karijere u policiji bio poznat kao "zlatni momak", a sada služi najdužu kaznu zato što je na suđenju ustanovljeno da je on inicirao nezakonita delovanja grupe.

Do sada nikada nije dao intervju medijima, niti je poznato zbog čega je odlučio da to sada uradi.

- Sve što kažem mogu da potvrdim na poligrafu. Služim zatvorsku kaznu od 25 godina. Nema razloga da lažem - rekao je on.

Dženkins i njegova ekipa uhapšeni su 1. marta 2017. godine. Tog dana, kada su pozvani u stanicu, pretpostavili su da ih zovu da bi razjasnili prijavu oko oštećenja jednog vozila.

Pre toga su slovili za najbolje policajce u gradu. Svakog meseca zaplenili bi na desetine komada ilegalnog oružja, a Dženkins je bio zvezda odeljenja zbog zaplena droge i oružja.

Kada su se policajci popeli na drugi sprat, sačekala ih je specijalna jedinica FBI-ja, i ubrzo su bili uhapšeni.

Ispostavilo se da su bili pod nadzorom mesecima. Njihovi razgovori su prisluškivani, pratili su ih preko nadzornih kamera i sakupili veliku količinu dokaznog materijala, iz koga se vidi da su pljačkali civile, da su prijavljivali na stotine prekovremenih sati, iako nisu radili, da su krali drogu i prodavali zaplenjeno oružje, ponovo ga vraćajući u ruke kriminalaca.

Pet od sedam policajaca je priznalo krivicu, uključujući i Dženkinsa, ali dvojica su tvrdila da su nevini, pa su završili pred sudom. Tako je javnost postala upoznata sa čitavim slučajem.

Milion dolara u narkoticima

U januaru 2018, pred sudom se pojavilo dosta svedoka. Mnogi od njih su povezivani sa trgovinom narkoticima i svi su ispričali neverovatne priče o tome kako je policija njih pljačkala prilikom rutinskih saobraćajnih kontrola i pretresa domova.

Šon Viting, jedan od dilera, iz čije kuće su zloglasni policajci uzeli 16 hiljada dolara i kilogram i po heroina, rekao je tokom svedočenja da nije prijavio ništa zato što zna da njegova reč ne vredi naspram reči policajca.

Iskaz su dali i optuženi. Članovi Dženkinsonove grupe do detalja su ispričali kako ih je "njihov vođa učio poslu". Tvrdili su da ih je terao da nose neregistrovano oružje koje bi podmetnuli nekom koga bi upucali, za slučaj da je žrtva bila nenaoružana. Govorio im je i da prilikom pretresa zaplene drogu koju potom nikad ne bi predali u stanici...

Diler koji je sarađivao sa Dženkinsom, Donald Step, otkrio je da mu je Dženkins donosio zaplenjene narkotike, koje je on prodavao i da su tako stekli, prema njegovoj proceni, oko milion dolara.

- Bilo mi je jasno da nešto nije u redu u toj policijskoj stanici, na osnovu količine narkotika koju sam odatle dobijao - rekao je on.

Step je rekao da je dogovor bio toliko dobar da je godinama radio za Dženkinsa, dok nije uhapšen, 2017. godine. On je dodao da je uhapšen zbog pohlepe.

Nakon tri nedelje svedočenja, sud je i preostala dva policajca proglasila krivim.

Dženkins bi trebalo da izađe iz zatvora najranije 2038. godine.

Međutim, njegova strana priče je nešto drugačija. U prvom intervjuu on je izjavio da je živeo veoma skromno i da veruje da je nekako izgubio svoj "moralni kompas". Svestan je svojih dela, ali ne smatra sebe "pokvarenom osobom".

- Prvi put kada sam ukrao novac bio sam samo početnik - rekao je Dženkins.

On je objasnio da ga je stariji kolega podstakao da uzme novac prilikom jedne racije tokom koje su pronašli kofer pun para.

- Sećam se da sam uzeo oko 10 hiljada dolara - dodao je on.

Veoma rano mu je rečeno i da laže u izveštajima i da se trudi da svako hapšenje izgleda ispravno iako je retko bilo tako.

- Ne dozvoli da nedovoljan motiv stoji na putu hapšenju - Dženkins je objasnio šta mu je rečeno.

Kada im se nije bavilo papirologijom, samo bi zaplenili drogu i oružje, a kriminalce pustili. Drogu bi potom, tvrdio je, bacali u kanalizaciju.

- Video sam kako se to radi, sopstvenim očima, bar 500 puta - dodao je on.

Bilo je uobičajeno sastajanje policajaca, kako bi usaglasili priče, ukoliko budu uhvaćeni.

On ne misli da je njegova kazna pravična

Dženkins se izjasnio kao kriv za sve što se nalazi u optužnici iz straha da bi, ukoliko se bude žalio, mogao da završi u zatvoru do kraja života, a to ne želi zbog svoje porodice.

- Život u zatvoru sa troje male dece koja me čekaju kod kuće. Smatram da sam zaslužio 10 do 15 godina, a dobio sam 25. Toliko dobijaju gangsteri koji sakrivaju tela u cement - rekao je Dženkins.

On je izjavio da je svestan svojih grešaka i da bi sve uradio drugačije, da može, ali da ovaj skandal zapravo neće imati nikakavog uticaja na to kako stvari funkcionišu u policiji.

Prema njegovim rečima, sigurno će biti još ovakvih priča.

- Ovo je samo početak - rekao je on.

(Espreso/BBC)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.