15 MAGIČNIH FOTOGRAFIJA posle kojih ćete shvatiti da je naša planeta PRELEPA! (FOTO)
Foto: Benjamin Grant/Digital Globe

ZAPOČNITE LET IZ SNOVA!

15 MAGIČNIH FOTOGRAFIJA posle kojih ćete shvatiti da je naša planeta PRELEPA! (FOTO)

Autor ovog projekta veruje da će pejsaži iz ove perspektive značiti početak razgovora o stanju naše planete i pitanjima o tome kako bolje da je zaštitimo
Objavljeno: 10:13h

Bendžamin Grant je fotograf koji se upustio u misiju da promeni način na koji vidimo našu planetu uz pomoć neverovatnog projekta - "Daily Overview".

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Svakog dana, Grant podeli jednu satelitsku sliku preko sajta Digital Globes sa žižnom dajinom 16 puta većom nego standardna DSLR kamera.

- Kamere su toliko moćne da bukvalno možete da uslikate loptu za plažu na Golden Gejt mostu u punoj rezoluciji... iz Los Anđelesa, rekao je Grant za portal Bored Panda.

- Slike pokušavam da predstavim bez pristrasnosti i želim da pokažem ljudima kakvo značenje imaju ovi izmenjeni pejsaži, a na osnovu činjenica i vizuelnih dokaza u okviru.

Bendžamin veruje da će pejsaži iz ove perspektive značiti početak razgovora o stanju naše planete i pitanjima o tome kako možemo bolje da je zaštitimo.

- Slike stvaram spajanjem brojnih satelitskih fotografija visoke rezolucije. Sklopio sam saradnju sa satelitskom kompanijom DigitalGlobe, pa imam poptuni pristup njihovom arhivu snimaka, dodao je fotograf iz Njujorka.

Jednom kada kreira kompozitnu sliku, Bendžamin potom naglašava određene obrasce, mesta ili boje kako bi pejsaži bili jasni i lako razumljivi.

Ovaj fotograf sa neobičnom, ali fascinantnom idejom napravio je i knjigu sa preko 200 satelitskih fotografija visoke rezolucije - "Overview - A New Perspective of Earth".

1. Valparaiso (Čile)

Lučki grad Valparaiso u Čileu ima 252.000 stanovnika i jeste drugi grad po veličini u zemlji. Izgrađen je na desetinama strmih brda iznad Pacifika.

foto: Benjamin Grant/Digital Globe

2. Palmanova (Italija)

Jedna od omiljenih fotografija autora u poglavlju "Where We Design" pokazuje grad Palmanovu u Italiji koji je prepoznatljiv po koncetričnom rasporedu tvrđave nalik zvezdi.

Tri prstena koja okružuju Palmanovu izgrađena su 1593. 1690. i 1813. godine, a pravi razlog za njihovu konstrukciju bila je odbrana od neprijatelja i napad s leđa ukoliko dođe do neprijateljskog juriša na bilo koji pojedinačan zid.

foto: Benjamin Grant/Digital Globe
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.