ŠTA SE DESI KAD SU SIN I ĆERKA U PUBERTETU, A MAJKA U MENOPAUZI? Kako se nositi sa ratnim uslovima u kući
Ginekolog, Foto: Profimedia

saveti

ŠTA SE DESI KAD SU SIN I ĆERKA U PUBERTETU, A MAJKA U MENOPAUZI? Kako se nositi sa ratnim uslovima u kući

Pubertet je zahtevno doba za decu i roditelje, a u slučaju da i žena prolazi promene, može joj biti dodatno otežano nositi se s činjenicom da se dete tada bori za veću dozu samostalnosti, pravo da samo donosi odluke i neretko veruje da roditelji ne znaju ništa o životu.

Objavljeno: 18:54h

Naše majke su rađale u ranim dvadesetima. Generacije iza njih počele su odgađati rađanje nakon diplome, a danas je veliki broj trudnica koje vodim s prvom trudnoćom već u 30-ima. Mnoge i u kasnim 30-ima, odnosno svaka treća ili četvrta prvorodilja rađa u 40-ima. Kako se to vreme odgađa, a pubertet u devojčica javlja se sve ranije, danas čak i sa 10 godina, tako je sve češća pojava da se pubertet i menopauza, dva zahtevna razdoblja u životu devojaka i žena, jave istodobno, iako ne previše česta, kaže dr. Darko Husar, ginekolog iz Zagreba.

Pubertet je zahtevno doba za decu i roditelje, a u slučaju da i žena prolazi promene, može joj biti dodatno otežano nositi se s činjenicom da se dete tada bori za veću dozu samostalnosti, pravo da samo donosi odluke i neretko veruje da roditelji ne znaju ništa o životu. To ne mora uvek značiti 'rat' u kući, no važno je da majka koja je u toj fazi uzor devojčici prepozna promene i potrebe svoje kćeri i potrudi se pomoći joj da se s njima nosi, kao i da prepozna promene koje se njoj samoj događaju, kako bi na vreme mogla potražiti pomoć ako je to potrebno, kaže doktor.

Prva menstruacija kod devojčica se pre 50-ak godina javljala u proseku s 13, danas se sve češće javlja već i s 10 godina. Pod naletom hormonskih promena koje utiču i na mozak, rast prsa i dlačica ne snalaze se u tome, jer se još osećaju kao devojčice, a počinju izgledati kao devojke. U to vreme mogu biti vrlo zbunjene porukama medija o tome kako bi trebale izgledati i ponašati se da bi bile 'cool' i pridobile pažnju svojih vršnjaka, pa je vrlo važno pronaći način da im pomognete u tome.

Teško je dati univerzalan savet, jer su životne situacije s kojima se susrećemo različite, no treba voditi računa o tome da pokažemo razumevanje za potrebe deteta u onim manje napetim situacijama i izgradimo dozu poverenja, kako bi dete znalo da se u slučaju većih problema može obratiti vama.

- Majke koje rađaju u zrelijoj dobi često su jako zabrinute oko toga kako će proći trudnoća i porod, pa im u šali kažem: S tim neće biti problema, porod ćete reešiti lako i brzo zaboraviti, problem je ono što dolazi nakon toga, posebno pubertet. U mnogim situacijama možda se može primeniti preporuka da se žena pokuša vratiti u vreme kad je sama odrastala, odnosno u vreme svoga puberteta. Ipak, čini mi se da je to nekada bilo manje traumatično vreme za devojčicu i za roditelje. Danas smo kao društvo sve bogatiji, a devojčice su sve izloženije medijskim porukama koje njihova psiha ne može slediti jer nisu dovoljno zrele i dorasle onome što im se nudi, pa mogu biti vrlo zbunjene. To može zahtevati puno takta i energije koju bi majka trebala posvetiti kćeri, što ženama koje su pritisnute porodičnim i poslovnim obavezama, te finansijskim brigama često nije lako. U takvoj situaciji može se roditi nerazumevanje između njih, pa čak i neka vrsta klinča, koji podseća na rat – kaže sagovornik.

Dodaje kako je važno naglasiti da u toj dobi za dete nije bitna samo uloga majke, nego oba roditelja, koji moraju podeliti brigu o tome da devojčici pomognu da se lakše nosi s promenama.

- No, u ovoj fazi odrastanja jednako je važna i uloga škole. Sećam se da sam posebno, zajedno s još nekoliko kolega u 5. razredu osnovne škole svojim kolegama na satu razredne zajednice održao predavanje o pubertetu, nakon kojega smo mogli razgovarati. Pomogao nam je otac jednoga kolege koji je bio ginekolog. Uz današnji liberalni odgoj, potpuno zanemarujemo ulogu škole u edukaciji oko takvih tema i pitam se održavaju li se takvi satovi i danas. Jer, određene informacije dete mora dobiti kod kuće, no uloga škole u ovom segmentu edukacije je nezamenjiva – kaže dr. Husar.

Uticaj škole u ovoj fazi detetovog odrastanja takođe je vrlo važan.

Dodaje kako ga majke koje dolaze kod njega na preglede često pitaju kad je vreme da kćer upute na pregled ginekologu, odnosno je li sama pojava znakova puberteta i menstruacije glavni razlog za to.

- To treba biti individualna odluka. Ako je devojčica dobila menstruaciju koja je uredna i ako nema problema, onda za to nema velike potrebe i tu odluku treba prepustiti njoj. Ako želi doći na pregled, možemo ga obaviti, no ne treba je siliti na to. S druge strane, svakako bi bilo dobro da obave pregled pre nego što će se upustiti u spoljni život, te da redovno dolaze kad postanu polno aktivne. No, majka možda i nije prva osoba kojoj će se poveriti oko toga, pa je teško reći hoće li imati priliku podstaknuti kći na to – kaže ginekolog.

Vrlo je važno da ste svesni da vaša kći odrasta te da joj na vreme pokušate usaditi osećaj odgovornosti prema seksualnom zdravlju: Od toga da bude svesna da se u odnose treba upustiti onda kad ona oseti da je za to spremna, a ne radi društva, pa do toga da nauči voditi računa o zaštiti od polno prenosivih bolesti i trudnoće. Takođe, važno je biti spreman na to da ih podržite ako se pojave problemi, pa i neželjena trudnoća, odnosno usaditi im osećaj da vam se mogu obratiti, umesto da rešenja traže putem Google platforme.

Ni dečacima nije lako

- Uz promene u ponašanju i promene glasa, kod dečaka se s pojavom puberteta javlja dlakavost ispod pazuha i na nogama. Dolazi do povećanja testisa i falusa, a često i do intenzivnijeg znojenja, usled kojega se može javiti i intenzivniji miris znoja, zavisno od bakterija – kaže pedijatar dr. Milivoj Jovančević o simptomima puberteta kod dečaka na koje roditelj mora obratiti pažnju.

Mogu se javiti i neki specifični problemi, primer: bol i otok ispod bradavica zbog uvećanja mlečne žlezde, no to je normalno i prolazi samo od sebe, s tim da dečak može pomoći sebi hladnim oblogama te popiti paracetamol po potrebi, dodaje.

- U toj je dobi dečacima uzor otac, pa je važno da on bude otvoren za komunikaciju te da dečaku može objasniti da su promene koje mu se događaju normalan deo odrastanja. Važno je 'otvoriti vrata' prema detetu i pokazati da ste spremni pomoći u rešavanju problema s kojima se može suočiti – dodaje. Kad je, pak, reč o promenama u ponašanju, odnosno buntovničkom stavu koji se kod mlade osobe može pojaviti, treba postati umetnici i pronaći 'zlatnu sredinu'.

Decu treba učiti da njihove odluke mogu imati loše posledice i ponekad dopustiti da uče iz tih posledica, no nastojte ih usmeravati prema aktivnostima koje će smanjiti rizik od negativnog ponašanja, kaže pedijatar dr. Milivoj Jovančević.

- Teško je dati univerzalan savet, jer se sve svodi na to da ne bismo smeli biti previše popustljivi, ali ni previše rigorozni. To je vreme kad treba da pronađemo način da dete poučimo da preuzima odgovornost i suočava se s posledicama svojih odluka, no uz dozu topline – kaže dr. Jovančević. U šali dodaje kako u tom emocionalno burnom razdoblju za dečake nekako treba 'apelovati na njihov razum'. To se, dodaje, posebno odnosi na prevenciju nekih socijalno neprihvatljivih ponašanja koja mogu biti štetna po zdravlje deteta, poput prekomerne konzumacije alkohola i konzumacije opojnih droga.

- Ključno je razgovarati s detetom o tome i pre nego bude u prilici da su mu alkohol ili droge dostupni, objasniti mu koje posledice se iz toga mogu razviti te naglasiti da je njegova odgovornost to hoće li se i do koje mere upustiti u to – kaže dr. Jovančević. Na roditeljima je, s druge strane, da osveste činjenicu da ne mogu celi život, ili barem celu mladost, ići na korak iza deteta i braniti mu da popije.

- Uz to što ćete dete upozoriti na moguće posledice njegovih loših odluka, treba ga usmeravati u aktivnosti koje smanjuju rizik za njih, u sportske aktivnosti, ili podsticati da se bavi muzikom – dodaje.

Preporuke, naravno, podjednako vrede i za devojčice i za dečake, a u oba slučaja, ako se jave određene nesigurnosti tokom razvoja – vezano uz razvoj tela u odnosu na druge vršnjake, ili poruke kakve se deci šalju kroz medije – imajte na umu da je izuzetno važno raditi na tome da detetu objasnite da je najvažnije raditi na unutrašnjem bogatstvu, emocionalnom razvoju i ljudskim kvalitetama. To su vrednosti na kojima bi devojčice s malim grudima, ili dečaci koji misle da imaju mali falus, trebali prvenstveno graditi svoju samosvest.

- Objasnite im da su varijacije u vreme razvoja normalne, da i kao odrasli možemo biti vrlo različiti, ali da na kvalitetu života i zadovoljstvo njime utiču neke druge stvari – ističe dr. Jovančević

Šta kad svi 'polude' u isto vreme?

Kako žene rađaju sve kasnije, danas se verovatno sve češće može dogoditi da se u istoj kući nađu kći u pubertetu i majka u menopauzi. To može biti izazovna situacija. Naše majke i bake u to su vreme već polako odlazile u penziju, dok su žene danas u to vreme još i te kako radno aktivne, a uz to ih čekaju i obaveze kod kuće i briga o mlađim, odnosno starijim članovima porodice.

Pronađite vreme za odmor i sredstva iz prirodne apoteke koja mogu ublažiti deo simptoma, a ako je potrebno, zatražite savet lekara.

Jako je važno pronaći vremena za sebe i za odmor, uz neka prirodna rešenja koja mogu pomoći protiv blažih simptoma, dok u slučaju većih problema treba potražiti savet ginekologa, koji može prepisati hormonsku terapiju, kaže dr. Husar.

- Mnoge žene su pomalo zatvorene i izbegavaju razgovor o tome. Neretko nisu dovoljno informisane i zaziru od toga, pa se uvek trudim dati dovoljno informacija i podstaknuti ih na taj izbor. I mnogo žena koje isprva nisu htele tu vrstu terapije, kad se za godinu ili dve ipak odluče na hormone, ljute su na sebe jer su se mučile bez potrebe. Hormonska terapija može značajno uticati na kvalitet života i na to da se žena lakše nosi sa izazovima – dodaje.

Nešto je 'lakša' situacija kada se u kući nađu dečak u pubertetu i muškarac u andropauzi, smatra dr. Jovančević.

- To nisu česte situacije i nemam puno iskustava s takvim porodicama, no čini mi se da zrele godine kod muškarca nose i dozu smirenosti zbog svega što je čovek postigao i možda nešto više sigurnosti u sebe, što može doprineti tome da su mirniji u rešavanju eventualnih sukoba sa detetom – kaže.

Bonus video:

01:34

ESPRESO U POSETI NAJLEPŠEM MESTU U SRBIJI: Legenda kaže da je na dnu Krupajskog vrela sakriveno BLAGO!

(Espreso/24sata)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.