12 FENOMENALNIH RECEPATA ZA ZIMNICU: Paprike punjene sirom, kiseli luk, ajvar, cvekla, pesto, ukiseljeni pradajz...
Namirnice, Foto: Profimedia

dolazi nam zima

12 FENOMENALNIH RECEPATA ZA ZIMNICU: Paprike punjene sirom, kiseli luk, ajvar, cvekla, pesto, ukiseljeni pradajz...

Baš kao što nam je važno povrće koje radimo za zimnicu, jednako tako ključne su i teglice, odnosno način skladištenja. Hrana se može pokvariti, ako je dobro ne skladištimo, stoga pazite na ovu bitnu stavku. Naime, moguće je navući mikroorganizme koji mogu biti i pretnja zdravlju.

Objavljeno: 20:32h

Od davnih dana ovaj tip hrane čuva probavni sastav, stoga početkom jeseni kreće omiljena kulinarska aktivnost brojnih ljubitelja zdrave i jednostavne prehrane tokom čitave zime.

Priprema hrane za zimu ima dugogodišnju tradiciju, uvek su ljudi pronalazili načine kako jesenske plodove pripremiti da bi trajali što duže. U današnje, moderno vreme, ključ je zapravo pripremiti hranu koja će nam dati vitamine i nutrijente te pritom ojačati imunitet pre zime i usred hladnih meseci.

Povrće koje je ovih dana nutritivno najsnažnije sačuvaćemo s nekoliko ključnih tehnika - pripremite ne samo ukiseljene teglice, već i pekmez, kečap, pesto, cveklu i ukiseljene paprike. Treba se pritom setiti da je bobičasto voće ipak najzdravije dok je sveže ili zamrznuto, dok kuvanjem gubi dio nutrijenata.

Baš kao što nam je važno povrće koje radimo za zimnicu, jednako tako ključne su i teglice, odnosno način skladištenja. Hrana se može pokvariti, ako je dobro ne skladištimo, stoga pazite na ovu bitnu stavku. Naime, moguće je navući mikroorganizme koji mogu biti i pretnja zdravlju.

Sterilišite teglice pre punjenja

Idealno je kuvati u loncu, u kipućoj vodi oko 15 minuta pre nego što ćete je napuniti.

Nakon što ste teglice napunili slasnom hranom, spremite ih na suvo i hladno mesto gde bi idealna temperatura trebala stalno iznositi oko 10 stepeni. Ako ste sve dobro napravili, zimnica će potrajati i do godinu dana.

Jedan od hitova jeseni svakako je kiseli kupus, koji sadrži visoku koncentraciju vitamina C, minerale, vlakna, te je vrlo popularan uz brojna slana jela. Zimnicu možete raditi i od paprika, celera, krastavaca, repe - svi su oni ujedno veliki izvor probiotika za zdravi probavni sastav.

1. Kiseli kupus

Sastojci: 30 kg glavica kupusa, 1 kg soli, voda, pola šake bibera u zrnu, 10 listova lovora

Priprema: Kupus operete i očistite od nekoliko vanjskih listova. Potom odvojite šest najvećih glavica za sarmu te ostale rasecite na četvrtine i polovine. Očistiti. Velikim glavicama izdubite i u udubinu sipajte so. Za kiseljenje može poslužiti bačva, ali i vreća. Deo kupusa potom naribajte.

Važno je da kupus poređate na gusto pa između celih glavica ugurate prerezane glave te naribani kupus u slojevima. Zatim kuhinjskom krpom, u koju pre stavite so, omotajte težak kamen i stavite na sam vrh. Nakon toga poklopite drvenim ili plastičnim poklopcem. neka sve tako stoji oko dva meseca, na temperaturi oko 18 stepeni. No, svakih nekoliko dana operite kamen i proverite tečnost koja iznad kupusa mora biti duboka barem dva prsta.

2. Mešana salata

Sastojci: 2 kg kupusa, 2 kg krastavaca, 2 kg paprike, 2 kg mrkve, 2 kg karfiola, 1 l sirćeta, 400 gr šećera, 7 šoljica soli, vrećica vinobrana

Priprema: Povrće prvo treba oprati, očistiti i usitniti. Zatim ga stavite u lonac i prelijte mešavinom sirćeta, šećera, soli i vinobrana. Neka tako stoji 24 sata, no uz povremeno mešanje. Nakon jednog dana napunite time sterilizovane teglice. Treba ih dobro pritisnuti, kako bi vazduh izašao. Čuvajte na tamnom i hladnom mestu.

3. Paprike i patlidžani za domaći ajvar

Sastojci: 5 kg crvene rog paprike, 1,5 kg patlidžana, 1-2 ljuta feferona, 1 šoljica alkoholnog sirćeta, 1 glavica češnjaka, 1/2 l ulja, oko 2 šoljice soli

Priprema: Paprike pecite u pećnici 225°C dok se kožica ne počne odvajati. Ohlađene očistite od kožice, semenki i peteljki. Patlidžane pecite na istoj temperaturi oko 30 minuta. U lonac ulijte ulje, sirće, dodajte patlidžane, feferone i papriku te kuajte od dva do tri sata. Celo vreme mešajte, a na kraju dodajte začine po želji. Za inače možete pripremiti malidžano, tj. ajvar od zelene paprike, ili pak pinđur, koji se spravlja s paradajzom.

4. Italijanski pesto umak

Sastojci: 3 svežnja bosiljka, 3 režnja češnjaka, so, biber, 3 šoljice pinjola, 3 šoljice rendanog parmezana, 3 šoljice rendanog sira pecorina, 8 šoljica maslinovog ulja te maslinovo ulje za prekrivanje. Ako nemate bosiljak, možete koristiti mažuran, origano ili barsku nanu, a pinjole možete zameniti orasima, bademima ili kikirikijem.

Priprema: Prvo operete, osušite i na listove natrljajte bosiljak. Potom na sitno naseckajte češnjak. Štapnim mikserom usitnite bosiljak, češnjak, so, biber, pinjole i sireve. Polako dodajte ulje dok ne dobijete gusti namaz. Isprobajte ukus te dodajte so i biber po potrebi i ukusu. Smestite u sterilizovanu teglu i stavite je na neko hladno mesto.

5. Krastavci na ukiseljeni način

Sastojci: 5 kg malih krastavaca, so, alkoholno sirće, sveža ili suva mirođija, voda, biber u zrnu, začini prema želji.

Priprema: Ovaj recept ima pravilo - što su krastavci manji, to bolje. Možete ih pritom stavljati i u manje teglice, što je praktično kod konzumacije. Pre svega treba ih oprati i posušiti te staviti u teglicu uz par zrna bibera i mirođije, te začine po vašem ukusu. Pripremite kiselu tečnost - mera je 1 litra alkoholnog sirćeta na 3 litre vode.

Prema tome, ako imate 2 decilitra sirćeta, treba vam 7 decilitra vode. Kod pripreme ovog jela neki dodaju i šoljicu šećera u ovoj fazi, no to nije nužno. Dakle, ako imate kilu krastavaca treba nam pola litre mešavine vode i sirćeta. Krastavce koje ste prelili tom tečnošću prvo ostavite pola sata, pa proverite treba li još vode.

Nakon toga dobro zatvorite teglice, stavite ih na dno velikog lonca i napunite vodom. Pritom bi vrh teglice trebalo da viri iz vode. Zakuajte dok ne provri te potom isključite vatru i ostavite sve neka se hladi u toj vodi. Kad se ohlade, spremite na suvo i tamno mesto.

6. Ukiselite paradajz

Sastojci: 2 kg paradajza, 6 dcl sirćeta, 1 l vode, 1 šoljica soli, 1 šoljica šećera, 1 glavica luka, biber u zrnu, feferon

Priprema: Paradajz prvo operite, osušite i složite u tegle, u koje ste dodali po jedan ljuti feferon. Ostale sastojke skuvajte i prelijte te ostavite 24 sata da odstoji. Sledeći dan dodajte još kisele tečnosti, ako treba te ih zatvorite i spremite na tamno i hladno mesto.

7. Celer na ukiseljeni način

Sastojci: 2 čašice narezanog i očišćenog korena celera, 1 čašica alkoholnog sirćeta, 1 šoljica šećera, 1 čajna šoljica morske soli

Priprema: Celer treba prvo oguliti i narezati na listiće. Možete koristiti i nož za guljenje. Ulijte u lonac mešavinu sirćeta, soli i šećera te kuajte dok se ne otope. Potom dodajte korien celera. Čim opet zakipi, maknite s vatre. Uzmite celer i stavite ga u teglicu te prelijte tom tečnošću u kojoj ste ga pre toga skuvali. Stavite u zamrzivač i potrošite u roku dve nedelje.

8. Ukiseljeni ljubičasti luk

Sastojci: 2 velika ljubičasta luka, 1 dcl alkoholnog sirćeta, 2 dcl šećera, 3 dcl vode, biber u zrnu

Priprema: Luk treba naseckati na tanko i staviti u teglice, no pre toga dodajte biber u zrnu. Pritom stavite šećer i alkoholno sirće u vodu i skuajte dok se ne šećer ne rastopi. Potom tu tečnost prelijte preko luka. Ohladite u zamrzivaču. Možete ga konzumirati već nakon par sati stajanja. Ovo je fini dodatak mesu s roštilja, ali i salati te sendviču s mesom. Pojedite u roku dve nedelje.

9. Kečap od malih paradajza

Sastojci: 3 čašice zrelih malih paradajza, 1/2 sitno narezane glavice luka, 1 sveža sitno naseckana chilli papričica, 1 šoljica soka od limete, 1 šoljica meda, 1/4 šoljice soli

Priprema: Rernu zagrejte na 200 stepeni. Potom stavite sastojke u posudu, pomešajte ih i složite na lim za pečenje. Kad je sve složeno, pecite od 20 do 25 minuta. Koža paradjza treba postati smeđa, dok će višak vode ispariti. Proverite više puta, kako povrće ne bi zagorelo.

Kad je gotovo, izvadite, neka se hladi. Kad se ohladi, pomešajte je štapnim mikserom, dok ne postane glatka, kao kečap. Prelijte je u teglice i stavite na hladno i tamno mesto. Ovaj je umak poznat kao nezaobilazan uz jela s roštilja te razne mesne delikatese.

10. Paprike punjene sirom

Sastojci: 1 kg manjih paprika babura, 1 kg mladog kravljeg sira, 2 litre mleka, 2 šoljice soli

Priprema: Paprike prvo operite i očistite te nakon toga napunite sirom. Stavite ih u teglice. U loncu skuajte mleko i so te tom mešavinom prelijte paprike. Teglice ostavite otvorene te prekrijte gazom. Nakon 48 sati dodajte još slanog mleka. Kad se sve ohladi, dobro zatvorite i ostavite na hladnom mestu.

11. Cvekla na kiseli način

Sastojci: 1/2 kg cvekle, 1 dcl jabučnog sirćeta 2 dcl vode, 1,5 šoljice soli

Priprema: Cveklu skuvajte u slanoj vodi, a kad je gotova, pričekajte da se ohladi. Očistite od kore i narežite na kriške. Složite ih u teglice. Nakon 24 sata pasterizujte - kuvajte u vodi dok se ne pojave mehurići. Neka se nakon toga ohlade. Zatim ih spremite na hladno mesto.

12. Kisele paprike

Sastojci: 1 kg paprike, 300 ml sirćeta, 250 ml vode, 2 šoljice soli, 2 šoljice šećera, lovorov list, timijan, crni biber u zrnu.

Priprema: Prvo skuvajte sirće, vodu, so i šećer. Nakon toga skuvajte nakratko same paprike, kako bi bile mekše. Zatim ih složite u teglice te pri vrhu stavite čačkalice, koje će ih fiksirati da ne vire van. Ubacite začine i prelijte otopinom. Spremite na tamno i hladno mesto. Možete ih konzumirati nakon 3 do 4 nedelje.

Bonus video:

10:32

JA SAM KARMIČKI PREDODREĐENA ZA DRAME! Jelena Karleuša za Espreso o BORBI sa PORODICOM i pokretanju BIZNISA!

(Espreso/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.