SJAJAN JE ZA ZDRAVLJE SRCA, ALI MOŽE BITI I OTROVAN: Ima i malo kalorija, VITAMINE, a Srbi ga MASOVNO konzumiraju!
Povrće, Foto: Profimedia

Zdravlje

SJAJAN JE ZA ZDRAVLJE SRCA, ALI MOŽE BITI I OTROVAN: Ima i malo kalorija, VITAMINE, a Srbi ga MASOVNO konzumiraju!

Zbog visokog sadržaja vlakana, kalijuma, vitamina C i B6, antioksidanata, plavi patlidžan je sjajan za zdravlje srca.

Objavljeno: 18:54h

Plavi patlidžan je povrće koje karakteriše debela kora ljubičaste boje i mesnati plod pomalo gorkog ukusa. Ovo povrće je sjajno jer sadrži izuzetno malo kalorija, nema masti, a sa druge strane, u samo jednoj kockici ima tri grama vlakana, pet grama ugljenih hidrata, gram proteina, a sadrži i kalijum i brojne druge vitamine i minerale.

Dakle, već po sastavu je jasno da je reč o veoma zdravom povrću, a plus je i to što sadrži antocijanine, sastojak koji deluje antioksidativno i smanjuje rizik od brojnih hroničnih bolesti.

Zbog visokog sadržaja vlakana, kalijuma, vitamina C i B6, antioksidanata, plavi patlidžan je sjajan za zdravlje srca.

Takođe, visok sadržaj vlakana može da pomogne i u smanjenju nivoa holesterola, a antioksidant nasunin štiti moždane ćelije od slobodnih radikala.

Uz sve prednosti koje ovo povrće ima, važno je naglasiti i da pripada porodici ponoćnica, kojima pripadaju i krompir, paradajz, paprike... A pripadnici ove porodice sadrže i otrov solanin koji ih štiti od parazita.

Solanin je smešten ispod kožice ploda ili krtole, što se vidi po zelenoj boji, a ima ga i u drugim delovima biljke. Jedenje listova ili krtole biljaka pomoćnica može da izazove simptome kao što su peckanje u grlu, mučnina i povraćanje, srčane aritmije.

U nekim težim slučajevima može da dođe i do paralize, halucinacija i groznice, u najtežima do smrti. Iz jestivih biljaka solanin se uklanja guljenjem i termičkom obradom, ali ne u potpunosti.

Najviše solanina može da se unese jedenjem zelenog krompira. Patlidžan sadrži male količine ovog otrova, tako da konzumiranje povrća u nekoj umerenoj količini nije problematično.

Osim toga, važno je napomenuti da se nasunin, antioksidant koji se nalazi u patlidžanu, vezuje za gvožđe i uklanja ga ih ćelija, što nikako nije dobro za osobe koje inače imaju nizak nivo gvožđa u organizmu.

Bonus video:

04:18

ESPRESO INTERVJU: Sandra Afrika

(Espreso/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.