PLANINSKI JARAC UBIO GRIZLIJA! Medved je umro PROBODEN, nezapamćen slučaj u Kanadi (FOTO)
Koza, Foto: Profimedia

užas

PLANINSKI JARAC UBIO GRIZLIJA! Medved je umro PROBODEN, nezapamćen slučaj u Kanadi (FOTO)

- Napadi grizlija na planinske koze relativno su česti. Ali ovo je prvi ovakav slučaj koji smo kolega i ja videli, rekao je Laskin

Objavljeno:

Retko kada predatori u kanadskoj divljini napadaju nemilosrdno poput grizlija - zastrašujućom brzinom i dugim, oštrim kandžama.

Ali jedna planinska koza ne samo da se odbranila i nije im postala obrok, već je uspela ubiti medveda svojim rogovima u obliku bodeža, piše Guardian.

Zvaničnici kanadskog parka rekli su da je forenzičkom obdukcijom ženke grizlija pokazano da ju je ubila koza nakon što su joj rogovi medveda probili pazuh i vrat.

- Kada grizliji napadnu, obično se fokusiraju na glavu, potiljak i ramena plena. Napad uglavnom dolazi odozgo, objasnio je David Laskin, ekolog za divlje životinje u kanadskim parkovima. "Odbrambeni odgovor planinske koze bio bi da se zaštiti svojim oštrim rogovima", dodao je on.

Ostatke medveda, koji je težio samo 70 kg i veruje se da nije imao mladunče, otkrio je 4. septembra jedan planinar na stazi Field Mountain u Britanskoj Kolumbiji. Telo je kasnije prebačeno avionom zbog zabrinutosti da bi moglo privući druge predatore.

Planinske koze, koje zbog gustog belog krzna izgledaju kao jeziva ukazanja visoko u planinama, mogu težiti čak 125 kilograma, a njihovi crni rogovi mogu doseći dužinu od 30 cm.

Iako se retko spuštaju sa planinskih visina, njihovo pašno područje se ponekad preklapa sa staništima medvjeda grizlija, što često rezultira fatalnim susretima.

- Napadi grizlija na planinske koze relativno su česti. Ali ovo je prvi ovakav slučaj koji smo kolega i ja videli, rekao je Laskin.

U Nacionalnom parku Ioho 2018. godine snimljena je koza koja brani svoju decu od napada grizlija.

- Medvedi rizikuju kada napadnu velike kopitare poput losa. A bilo je i drugih slučajeva gde su planinske koze ubile medveda u odbrani. Ali ovo retko možete videti ovako dokumentovano, rekao je Laskin. - Ovo je definitivno bilo zanimljivo - i podsjetnik da je priroda puna iznenađenja, zaključio je, prenosi Guardian.

(Espreso/Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.