POSLEDNJA ŠANSA DA VIDITE VELIČANSTVENU POJAVU! Ogroman MESEC će zablistati na NEBU, IMAMO DATUME! (FOTO)
Mesec "jagoda" je prvi od četiri puna meseca letnje sezone, Foto: Profimedia

JAGODA MESEC

POSLEDNJA ŠANSA DA VIDITE VELIČANSTVENU POJAVU! Ogroman MESEC će zablistati na NEBU, IMAMO DATUME! (FOTO)

Poslednji supermesec 2021. godine - pun mesec tzv. „jagoda mesec“ - izlazi u četvrtak. Ali to ne znači da će biti u boji jagode.

Objavljeno: 19:08h

Naime, bićemo u prilici da vidimo veliki zlatni mesec za dve do tri noći, navodi EarthSky. Ovaj Super Mesec će biti pun u 14:40 istočnoameričkog vremena, u četvrtak popodne, što znači da u Severnoj Americi neće biti u potpunosti vidljiv do kasnije u noć kada "izađe" posle zalaska sunca. Ovaj mesec "jagoda" če biti vidljiv širom sveta, u zavisnosti od lokacije.

Mesec, Pomračenje, Eklipsa, Nebo, Zvezde, Planete
foto: Profimedia

Definicije supermeseca mogu se razlikovati, ali termin generalno označava pun mesec koji je svetliji i bliži Zemlji i tako izgleda veći na noćnom nebu. "Termin "supermesec" je noviji odnosi se na svaki pun ili mlad mesec koji se približi najbližoj tački Zemlje za 90 odsto", navodi je Kristin Šupla, menadžer za obrazovanje i javnu korespondenciju na Institutu za Lunarnu i Planetarnu nauku. "Po toj definiciji, pun Mesec 24. juna je takođe supermesec, iako nije ni blizu onog punog Meseca iz maja ili aprila."

Neki se drže radikalnije definicije supermeseca, poput Noa Petra, lunarnog naučnika iz NASA Centra za svemirske letove Godard-a. Za njega je jedini pravi supermesec onaj najbliži puni mesec u godini, koji je bio prošlomesečni "cvetni" mesec. Ipak, podržava i Šuplinu definiciju.

„Otežavajuća okolnost je to što ne postoji standardna definicija, ali ono što je bitno i sjajno je da ljude zanima i uzbuđuje gledanje i želja da saznaju više o Mesecu“, reči su ovog naučnika.

Mesec "jagoda" je prvi od četiri puna meseca letnje sezone. Njegovo ime, koje potiče od autohtonih naroda, odnosi se na sazrevanje jagoda i drugog voća koje se dešava krajem proleća i početkom leta. Na primer, za zajednice Sju, Čipuva i Odžibve "jagoda mesec" se odnose se na junski pun mesec, kako navodi vebsajt planetarijuma Univerziteta Vestern Vašington.

Mesec, Pomračenje, Eklipsa, Nebo, Zvezde, Planete
foto: Profimedia

Druge zajednice su mu dale malo drugačija imena koja takođe referišu na junsku sezonu i plodove, poput naziva plemena Krik ili „kupinov mesec“. Haida ga naziva „gaan kungaai“, što znači „mesec zrela bobica“. Mnoga plemena, međutim, imaju nadimke za pun junski mesec koji nemaju nikakve veze sa voćem, uključujući „msheke'kesis“ plemena Potavatomi ili „mesec kornjače“ i Tlingitove „at gadakeet dis“, ili „mesec rođenja“.

Mesec, Pomračenje, Eklipsa, Nebo, Zvezde, Planete
foto: Profimedia

Evropske alternative punog meseca u junu su „medeni mesec“ ili „medovina“, prema vebsajtu Almanac. To je možda zbog toga što se jun vodi kao mesec brakova, a možda otuda i vodi poreklo izraza „medeni mesec“ za odmore posle venčanja.

Tipično za normalnu godinu, 2021. ima 12 punih meseca, za razliku od prošle godine gde je bilo 13 punih meseca, od kojih su dva bila u oktobru.

Sledi lista preostalih punih meseca ove godine sa njihovim imenima:

23. jul - Crni mesec

22. avgust - Mesec jesetra

20. septembra - Mesec žetve

20. oktobra - Lovački mesec

19. novembra - Mesec dabra

18. decembra - Hladan mesec

Postoje i različiti nazivi za ove mesece u okviru indijanskih plemena.

Mesec, Pomračenje, Eklipsa, Nebo, Zvezde, Planete
foto: Profimedia

A što se tiče drugih astronomskih pojava na nebu 2021. godine, evo čemu još možete da se radujete.

Kiše meteora

Jedna od najpoznatijih Delta Akvarids se najbolje vidi iz južnih tropskih krajeva i dostiže vrhunac između 28. i 29. jula, kada je mesec bude pun 74 odsto. Iste noći će se desiti još jedna kiša meteora u takođe punom obliku - Alfa Capricornids, koji je dosta slabiji ali poznat po svojim svetleće-vatrenim kuglama. Ovaj spektakl na nebu će biti vidljiv svima, bez obzira sa koje strane ekvatora se nalazite.

Kiša meteora
foto: Profimedia

Najpopularnija kiša meteora je Perzeida, a vrhunac dostiže između 11. i 12. avgusta na severnoj hemisferi, kada je mesec pun samo 13 odsto.

Mesec, Pomračenje, Eklipsa, Nebo, Zvezde, Planete
foto: Profimedia

Datume meteorskih kiša prema EarthSky vebsajtu:

8. oktobar: Drakonidi

21. oktobar: Orionidi

4 - 5. novembar: Južni Tauridi

11 -12. novembar: Severni Tauridi

17. novembar: Leonidi

13 - 14. decembar: Geminidi

22. decembar: Ursidi

Pomračenje Sunca i Meseca

Ove godine se očekuje još jedno pomračenje sunca i još jedno pomračenje meseca, prema. 19. novembra videće se delimično pomračenje meseca na nebu Severne Amerike i na Havajima i to između 01:00 i 07:06 istočnoameričkog vremena, a godina će se završiti potpunim pomračenjem sunca 4. decembra. To neće biti vidljivo u Severnoj Americi, već na Foklandskim ostrvima, krajnjem jugu Afrike, Antarktiku i jugoistoku Australije.

Pomračenje
foto: Profimedia

Planete

Planete će biti vidljive tokom jutarnjih i večernjih sati u 2021. godini. Većinu njih, osim Neptuna, je moguće videti golim okom, ali je svakako bolje ako koristite dvogled ili teleskop.

Merkur će na jutarnjem nebu izgledati poput svetle zvezde od 27. juna do 16. jula i od 18. oktobra do 1. novembra, dok će na noćnom nebu sijati od 31. avgusta do 21. septembra i 29. novembra do 31. decembra.

Venera, inače nama najbliža u Sunčevom sistemu, i drugo najsjajnije nebesko telo našeg neba, pojaviće se na zapadnom nebu u sumrak uveče do 31. decembra.

Mars se pojavljuje na jutarnjem nebu između 24. novembra i 31. decembra, i biće crvenkaste boje, a na večernjem će biti vidljiv do 22. avgusta.

Jupiter, kao najveća planeta našeg Sunčevog sistema, treći je po sjaju objekat na našem nebu. Biće vidljiv na jutarnjem nebu do 19. avgusta. Potražite ga uveče od 20. avgusta do 31. decembra - ali biće u punom sjaju od 8. avgusta do 2. septembra.

Saturnovi prstenovi su vidljivi samo pomoću teleskop, ali samu planetu i dalje možete videti golim okom ujutru do 1. avgusta i uveče od 2. avgusta do 31. decembra. Najsjajniji će biti tokom prva četiri dana avgusta.

Teleskop
foto: Profimedia

Dvogled ili teleskop će vam pomoći da spazite zelenkasti sjaj Urana ujutru do 3. novembra i uveče od 4. do 31. decembra. Najsjajniji će biti između 28. avgusta i 31. decembra.

A nama najudaljenija u Sunčevom sistemu, planeta Neptun, biće vidljiva teleskopom u jutarnjim časovima do 13. septembra i tokom večeri od 14. septembra do 31. decembra. Najsjajniji će biti između 19. jula i 8. novembra.

Bonus video:

01:58

EKSKLUZIVNO ZA ESPRESO: Đanluka Vaki!!

(Espreso/CNN)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.