ODLUKA BIVŠE GRADONAČELNICE IZNENADILA MNOGE: Iz politike PREKVALIFIKOVALA se u vozača ĐUBRETARSKOG KAMIONA
Bivša švedska gradonačelnica, An-Sofi Hermanson, Foto: Emilija Jovanović

NEOBIČNA ODLUKA

ODLUKA BIVŠE GRADONAČELNICE IZNENADILA MNOGE: Iz politike PREKVALIFIKOVALA se u vozača ĐUBRETARSKOG KAMIONA

U trenutku kada sve više političara prelazi u privatni sektor, odluka Hermansonove zaintrigirala je mnoge

Objavljeno:

An-Sofi Hermanson je jedna od onih koja je svoj dobro plaćen posao, posao gradonačelnice, umesto da zameni sa primamljivijim PR poslom u svetskoj tehnološkoj kompaniji, zamenila pozicijom vozača đubretarskog kamiona.

Prošle sedmice, bivša gradonačelnica Geteburga, drugog po veličini grada u Švedskoj, parkirala je svoje vozilo na parkingu javno-komunalnog preduzeća Renove. Prošla je bez zastajkivanja kroz lavirint kancelarija do ormara gde je okačila ključeve od kamiona. Usput je stala da pogleda novo e đubretarsko vozilo koje su njene kolege testirale.

"Ljudi me ponekad pitaju šta kog đavola tražim ovde, ali je meni ovo bilo dobro rešenje. Moram da platim kiriju", rekla je ona Politiku.

U trenutku kada sve više političara prelazi u privatni sektor, odluka Hermansonove zaintrigirala je mnoge.

Posle uspešne karijere ministarskog savetnika u Stokholmu i potom vođenja Geteburga, njene kolege socijaldemokrate su je "pustile niz vodu" posle neuspešne izborne kampanje 2018. godine.

Umesto da krene već dobro poznatim i utabanim putem odnosa sa javnošću - a ta opcija joj je bila ponuđena, ili da se bavi savetovanjem jedne od brojnih švedskih proizvođačkih kompanija, ona je odlučila da obnovi dozvolu za upravljanje teškom mašinerijom koju je na savet oca dobila dok je bila devojka.

Kada joj je mandat istekao, Hermansonova je odela i kostime zamenila narandžastim radnim odelom i sela za volan jednog od više kamiona đubretarske kompanije.

Često kupi kompost koji se u Švedskoj baca u specijalno određene braon kace koje stoje ispred kuća i kaže da je lokalci prepoznaju i rado sa njom popričaju o dnevno političkim pitanjima.

"Bar niko nije ljut na mene. A to je lepa promena u odnosu na posao u politici", rekla je ona.

U Švedskoj, kao i u većini dobrostojećih evropskih zemalja, dobro plaćeni kancelarijski poslovi su norma za većinu bivših političara.

Za razliku od Hermansonove, bivši premijer Fredrik Reinfeld i bivši ministar finansija Andres Borg, koji su vodili zemlju od 2006. do 2014. godine, rade kao konsultanti za američke banke. Borg uz to radi i u jednoj švedskoj investicionoj kompaniji.

Takvi karijerni skokovi nisu izazivali čuđenje u Švedskoj, za razliku od primera radi Britanije gde se bivši premijer Dejvid Kameron našao u problemu što je poslao poruku britanskom kancelaru u ime finansijske kompanije gde je radio kao savetnik. Hermansonova se, ipak, odlučila za drugi posao.

"PR i ta vrsta posla nisu za mene", kaže.

Iako neobičan, njen post-politički asketizam nije jedinstven slučaj. Bivši urugvajski predsednik Hoze Muhika odbio je da prihvati državnu penziju kada mu je istekao mandat, a sve što je imao na svoje ime bio je jedan stari foksvagenov automobil.

U Evropi, bivši švedski ministar obrazovanja Gustaf Fridolin odrekao se post-ministarske plate koja mu je sledovala i radi kao profesor na koledžu u Stokholmu. Posao je, kaže, našao preko švedskog biroa za zapošljavanje.

"Iako je posao u vladi bio veoma ispunjavajući kada bismo nešto promenili, ne mogu da kažem da sam bio srećan svakog dana na poslu, ali sam srećan u školi", rekao je on.

An-Sofi Hermanson je rođena na ostrvu Tjorn u blizini Geteburga 1964. godine.

Počela je da radi u Volvu kada je imala 19 godina gde je prevozila delove za kola, da bi se potom pridružila sindikatu metalostrugara i omladinskom ogranku socijaldemokrata. Postala je poznata kao aktivista za prava radnika.

U švedskom sindikatu radnika radila je više poslova pre nego što je dobila mesto savetnika tadašnjeg gradonačelnika Geteburga Gorana Johansona, dominantne figure socijaldemokrata.

U januaru 2016. je postala gradonačelnik grada od pola miliona ljudi, i bavila se svim pitanjima grada, od brige o deci do multimilionskih infrastrukturnih projekata.

"Bilo je to hektično vreme", kaže.

Tvrdi i da joj prija da radi u Renovi. Posao je fizički teži, ali uživa u tome što ima tačno određeno radno vreme i vikende bez kriznih sastanaka i konstantnih telefonskih poziva.

Prve godine rada na ulicama Geteburga, redovno je na svom Tviteru objavljivala dešavanja sa posla i predstavljala građanima svoje kolege.

Nedavno im je predstavila Džonatana, koji vodi računa o ključevima u Renovi i peva u hevi metal bendu.

Reakcije na promenu u karijeri Hermansonove su mahom naišle na pozitivnu reakciju u švedskim medijima, a novinari koji su u početku mislili da je reč o političkoj smicalici, sada rado prate njen rad.

"Skidamo kapu bivšim političarima koji imaju stvarne poslove", navodi se u nedavno objavljenom editorijalu u listu Ekspresen, uz fotografije Hermansonove i Fridolina.

Hermanson namerava da nastavi da radi za Renovu ali ne isključuje eventualni povratak u politiku, iako priznaje da nema živaca da prati političke debate na TV-u posle celog dana pražnjenja kontejnera.

"Često me na kraju dana sve boli, ali uživam u svom poslu i noću mirno spavam, a to je veoma važno", kaže.

Bonus video:

04:27

LEON BERIŠA OVE GODINE NIJE SLAVIO ĐURĐEVDAN! Zatekli smo BEDU I OČAJ: Umesto da slavi, PREPLAKAO JE DAN!

(Espreso/Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.