MLADI SIVI KIT ZALUTAO NA MEDITERAN I POKUŠAVA DA NAĐE PUT KUĆI! Naučnici zabrinuti da neće preživeti (VIDEO)
Kit Voli, Foto: Printscreen/Youtube

UMORAN OD DUGOG PUTA

MLADI SIVI KIT ZALUTAO NA MEDITERAN I POKUŠAVA DA NAĐE PUT KUĆI! Naučnici zabrinuti da neće preživeti (VIDEO)

Voli je preko Gibraltara stigao u Mediteran i putovao je uz marokansku obalu, a zatim se uputio prema obali Italije i potom stigao do Francuske

Objavljeno:

Mladi sivi kit zalutao je na Mediteran i pokušava da pronađe put natrag do svog doma u Tihom okeanu, ali su naučnici zabrinuti kako možda neće preživeti.

Sivi kitovi se uglavnom kreću po zapadnoj obali SAD, ali se zbog globalnog zagrevanja otvaraju severne rute pa naučnici misle kako je kit preko Arktika doplivao do Atlantika.

Kit, nazvan Voli, star je dve godine i dugačak osam metara. Stručnjaci su zabrinuti zbog njegovog ubrzanog gubitka težine jer u Mediteranu nema beskičmenjaka kojima se on inače hrani u Tihom okeanu.

- Zabrinuti smo za njegovu budućnost, količine masti koje su mu potrebne kao gorivo za putovanje značajno su opale. Iscrpljen je i izgleda kao kost i koža. Nije se uopšte hranio otkad smo počeli da ga pratimo, rekao je Erik Hansen, šef državne agencije za bioraznolikost na jugu Francuske.

Voli je preko Gibraltara stigao u Mediteran i putovao je uz marokansku obalu, a zatim se uputio prema obali Italije i potom stigao do Francuske.

- Pokušava da ulazi u luke kao da traži svoj izlaz. Ta strategija bi mogla biti uspešna i nadamo se da će u roku od nedelju dana ponovo doći do Gibraltara, rekao je Hansen.

Pre nekoliko dana Voli se zapleo u ribarsku mrežu na južnoj obali Francuske, ali se uspešno oslobodio. Biolozi predviđaju da ga čeka još mnogo prepreka, posebno zbog gustog saobraćaja brodova kod Gibraltara.

Ovo je tek drugi put da naučnici imaju priliku da posmatraju kita u Mediteranu. Poslednji ovakav slučaj zabeležen je 2010. godine.

- Ovakve slučajeve počećemo češće da viđamo zbog klimatskih promena i to ne samo zbog otvaranja severnih ruta već i zbog promena morskih struja u okeanima koje se menjaju zbog otapanja lednika, rekao je Hansen.

Bonus video:

00:55

JELENA KOSTOV O STRAŠNOJ POVREDI KOJU JE DOŽIVELA: Oporavila sam se! Otkrila zašto se nije oglašavala

(Espreso/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.