NEVIĐENO ARHEOLOŠKO OTKRIĆE: Pronađena SAVRŠENO očuvana ceremonijalna KOČIJA iz STAROG RIMA! Pogledajte je! (VIDEO)
S obzirom na krhkost kočija i rizik od dalje ilegalne pljačke, arheolozi su intenzivno radili na stabilizaciji ostataka, Foto: Profimedia

sjajno!

NEVIĐENO ARHEOLOŠKO OTKRIĆE: Pronađena SAVRŠENO očuvana ceremonijalna KOČIJA iz STAROG RIMA! Pogledajte je! (VIDEO)

Pompeji, mesto UNESCO-ve svetske baštine, bio je rimski grad smešten u modernoj komuni Pompei u blizini Napulja u italijanskoj regiji Kampanija.

Objavljeno:

Arheolozi iz arheološkog parka Pompeji i javno tužilaštvo Tore Anuncijata najavili su otkriće netaknute rimske ceremonijalne kočije iskopane u blizini rimskog grada Pompeja.

Pompeji, mesto UNESCO-ve svetske baštine, bio je rimski grad smešten u modernoj komuni Pompei u blizini Napulja u italijanskoj regiji Kampanja.

Na svom vrhuncu, Pompeji su imali oko 20.000 stanovnika i postali su važan prolaz za robu koja je stizala morem, koja se šalje prema Rimu ili južnoj Italiji duž obližnjeg Apijskog puta.

Pompeji su, zajedno sa Herkulanijem i mnogim vilama u okolini, bili sahranjeni ispod 4 do 6 metara vulkanskog pepela i plavuče u erupciji Vezuva 79. godine nove ere.

Kočija je otkrivena tokom spasilačkih iskopavanja u borbi protiv ilegalnog tuneliranja pljačkaša u potrazi za arheološkim blagom.

Rimske kočije
foto: Profimedia

Arheolozi su usredsredili svoju pažnju na veliki kompleks vila u mestu Civita Đulijana severno od drevnih gradskih zidina, gde su 2018. godine otkriveni ostaci staje i 3 kopitara, uključujući konja koji je još uvek u zapregi.

Tim je iskopavao do 6 metara dubine kroz vulkanski materijal, otkrivajući veliku svečanu kočiju zvanu Pilentum u dvospratnom trijemu, sa još uvek netaknuta četiri točka, zajedno sa gvozdenim komponentama, bronzanim i limenim ukrasima, ostacima mineralizovanog drveta. i otisci organskih materijala kao što su užad i cvetni ukras.

1 / 6 Foto: Profimedia

S obzirom na krhkost kočija i rizik od dalje ilegalne pljačke, arheolozi su intenzivno radili na stabilizaciji ostataka kako bi se preselili u Arheološki park Pompeji radi restauracije i rekonstrukcije.

Dario Frančeskini, ministar kulture, rekao je: "Ono što je danas najavljeno je otkriće od velike naučne vrednosti. Aplauz i hvala Arheološkom parku Pompeji, Javnom tužilaštvu Tore Anuncijata i službenicima karabinjerskog Štaba za zaštitu kulturne baštine na saradnji koja je sprečila krađu i ilegalnu prodaju ovih izvanrednih nalaza na crno tržište".

Bonus video:

(Espreso/Heritagedaily)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.