MISTERIOZNA HRVATICA JE VRTELA MOĆNIKE OKO MALOG PRSTA: Bila je deo poznatog tajnog društva i Hitlerov ANĐEO ZLA!
Marija Oršić, Foto: Printscreen/Youtube

misteriozna hrvatica

MISTERIOZNA HRVATICA JE VRTELA MOĆNIKE OKO MALOG PRSTA: Bila je deo poznatog tajnog društva i Hitlerov ANĐEO ZLA!

Njen datum rođenja je interesantan – rodila se, tvrdilo se, 31. oktobra 1895. godine, na Noć veštica

Objavljeno:

Vrlo malo se sa sigurnošću zna o jednoj od najmisterioznijih žena Balkana, Hrvatici Mariji Oršić, a pod znakom pitanja je čak i njeno mesto rođenja. Prema nekima, rodila se u Zagrebu, drugi tvrde kako se rodila u Beču, ali je sigurno kako je hrvatskog porekla i kao mlada je već živela u Austriji.

Mariju Oršić su nakon rata prozvali "anđelom zla", a tvrdili su za nju da je navodno vrh nacističkog režima vrtela oko malog prsta, neki su čak bili uvereni kako je bila ključna u formiranju teze o arijevskoj nadmoći koja je odgovorna za najveći zločin u istoriji. Drugima je postala mitska figura, uglavnom iz istog razloga.

Prema nekim tvrdnjama upravo je Marija Oršić bila inspiracija Anti Paveliću za roman "Lipa Plavka"

Njeni roditelji su Tomislav, koji je bio arhitekta iz Zagreba, a majka Sabina, Austrijanka iz Beča, balerina. Sa sigurnošću se zna tek kako je kasnije plenila svojom anđeoskom lepotom i prodornim pogledom. Sve ostalo obavijeno je velom misterija, koji je i ona sama plela.

Čak je i njen datum rođenja je interesantan – rodila se, tvrdilo se, 31. oktobra 1895. godine, na Noć veštica.

Marija Oršić je govorila za sebe kako je od najranijeg detinjstva imala "nadljudske sposobnosti i da je komunicirala sa duhovima".

Narod koji je pre Prvog svetskog rata živeo u rastućoj i moćnoj imperiji, nakon poraza, suočen s bedom svakodnevice i potpunim rušenjem sistema vrednosti na koji je navikao, spremno se okretao prošlosti, misticizmu ili bilo čemu sa čime bi mogao da se poistoveti.

Marija Orišić je žestoko zagovarala ujedinjenje Nemačke i Austrije (što je bio jedan od planova nemačkog ujedinjenja još od početaka 19. veka), ideje o superiornoj naciji i rasi su postojale daleko pre, baš kao i verovanja kako su navodni drevni narodi posedovali uvid u izgubljene tajne. I okultističko društvo Tula, kojem je pripadala, bilo bi tek jedno od brojnih okultnih grupa da nije bilo nacista koji su sve te ideje oblikovali u svojevrsni (i često kontradiktorni) skup verovanja te ga nametnuli naciji kojoj je po svaku cenu trebala nada.

Mariju Oršić je sa nacistima predstavio Karl Haushofer, koji ju je predstavio Tulama. Bivši general nemačke vojske, profesor geopolitike i bliski prijatelj Rudolfa Hesa navodno je okupljenima u kolibi na Alpama u blizini Berhtesgadena predstavio dve mlade lep žene. Jedna od njih je bila vrlo ćutljiva, imala je jedva 18 godina i predstavljena je Zigrun, što je ime jedne od Valkira iz nordijske mitologije.

Tule su okupljale Nemce koji su verovali u okultizam, bili opsednuti poreklom, a glavni cilj im je bilo da pronađu Tulu, mitsku zemlju koju spominju još antički geografi. Ali dok su u antici verovali kako je reč o dalekoj stvarnoj zemlji na rubu sveta, okupljeni u ovom tajnom društvu bili su uvereni kako je reč o svojevrsnoj nordijskoj Atlantidi – izgubljenom kopnu na kojoj je živela famozna arijska nadrasa.

Kasnijim usponom nacista, društvo se formalno raspušta, ali glavni akteri društva ujedno su i čelnici Trećeg Rajha. A jedna od ključnih osoba bila je Marija Oršić. Oko sebe je okupila grupu devojaka koje su se, tvrdila je, poput nje odlikovale navodnim ekstrasenzornim sposobnostima. Grupa koja je delovala unutar Tula, nazvala je društvo Vril. O društvu, koje je navodno nastavilo s radom i kada je grupa Tula formalno ukinuta, zna se vrlo malo.

U knjizi "Zora čarobnjaka" o njemu pišu Žak Beržier i Luj Povels, a spominje ga i nemački raketni naučnik koji je 1937. godine pobegao u SAD, ali kao primer “nebuloznog društva koje je utemeljeno na romanu” (konkretno, romanu "Nadolazeća rasa" Edvarda Bulver-Lajtona).

Zato je Marija, kojoj se posle rata gubi svaki trag, u posleratno vreme postala poznatija nego što je ikada bila. Tako je i filoustaška stranica koja prodaje “hrvatske” poštanske marke 1992. izdala seriju s Marijom Oršić.

Njeno ime moglo se čuti i videti u seriji "Senke nad Balkanom".

Posle 1941. godine. Hitler je zabranio tajna udruženja zbog čega su Tula i Vril zvanično pripojeni SS jedinici E-IV.

Međutim, do danas nije objavljen nijedan pouzdan dokaz da je tajno društvo Vril ikada postojalo.

(Espreso/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.