OVO ŠTO SE DESILO NA BAJKALSKOM JEZERU UZMEMIRILO JE CEO SVET: Voda će BITI sve PRLJAVIJA zbog ove POJAVE! (VIDEO)
Stručnjaci su istražili 32 regije jezeraegije jezera, Foto: Printscreen

opasno!

OVO ŠTO SE DESILO NA BAJKALSKOM JEZERU UZMEMIRILO JE CEO SVET: Voda će BITI sve PRLJAVIJA zbog ove POJAVE! (VIDEO)

Naučnici su posebno uznemireni zbog njihove pojave

Objavljeno:

U Bajkalskom jezeru aktivno se množe spirogire i druge alge koje nisu karakteristične za to vodeno područje, saopštili su učesnici ekspedicije "Akademik Koptjug". Spirogire su uzrok izumiranja bajkalskih sunđera - glavnih prečišćivača Bajkala koji čine vodu kristalno čistom.

Prema navodima pres-službe Limnološkog instituta Sibirskog odeljenja RAN, uzorci vode su uzimani od 15. do 30. septembra 2020. godine. Stručnjaci su istražili 32 regije jezera. Uzorci su uzimani sa dubine do sedam metara.

Na kraju je zabeleženo obilno cvetanje nitastih algi. Takođe je primećeno da je u jezeru veoma visok nivo vode, što je do sad ublažavalo slične negativne pojave.

Najčistiji deo jezera je istočna obala severne kotline, s obzirom da u tom području nema naseljenih mesta. U području od Tompude do rta Elohin naučnici su otkrili da se masovno razvijaju alge među kojima dominira spirogira.

Ekolozi su bili veoma uznemireni zbog masovnog širenja nitaste alge još 2016. godine. Trenutno je ta alga zahvatila dno u pojedinim delovima Bajkalskog jezera, a uglavnom je koncentrisana na mestima pored naselja i u turističkim zonama.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Srbija danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.