NAJVEĆE ISTRAŽIVANJE DO SADA Trudnice koje konzumiraju ovu biljku su u opasnosti da rode autistično dete
Trudnica, Foto: Profimedia

zanimljivo

NAJVEĆE ISTRAŽIVANJE DO SADA Trudnice koje konzumiraju ovu biljku su u opasnosti da rode autistično dete

Inače, dosadašnje studije pokazale su da je upotreba marihuane tokom trudnoće povezana sa niskom težinom bebe po porođaju

Objavljeno:

U dosad najvećoj studiji ikada urađenoj o upotrebi marihuane tokom trudnoće, istraživači su otkrili da trudnice koje je koriste mogu da povećaju rizik da dete razvije autizam.

Žene koje su koristile kanabis tokom trudnoće imale su 1,5 puta veću verovatnoću da rode dete s autizmom, rekla je autorka studije dr Darin El-Čar iz Istraživačkog instituta bolnice u Otavi.

Inače, dosadašnje studije pokazale su da je upotreba marihuane tokom trudnoće povezana sa niskom težinom bebe po porođaju, impulsivnošću, hiperaktivnošću, problemima sa poremećajem pažnje i drugim kognitivnim i bihevioralnim problemima kod dece.

U poslednjoj, kanadskoj studiji ispitano je 2.200 žena koje su rekle da su koristile samo marihuanu tokom trudnoće, dakle bez korišćenja duvana, alkohola ili drugih opijata. Studija nije obuhvatila količinu i vrstu marihuane koju su žene koristile tokom trudnoće.

I dok je studija mogla samo da pokaže povezanost, a ne i uzrok i posledicu, istraživači su rekli da su dali sve od sebe da eliminišu zbunjujuće faktore.

Ono što zabrinjava je činjenica da upotreba marihuane tokom trudnoće raste širom sveta. Kako marihuana postaje legalizovana i društveno prihvatljivija, istraživači zdravstvene zaštite brinu da će majke koje misle da je to bezbedno koristiti lečenje jutarnje mučnine ili koristiti ovu biljku rekreativno, uprkos tome što i dalje nije sprovedeno dovoljno istraživanja o dugoročnom uticaju marihuane na plod.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.