Bez države, vođa, poreza: Predstavljamo 5 anarhija koje su savršeno šljakale (FOTO) (VIDEO)
Foto: Youtube printscreen, Wikipedia, AP

...neka od njih i danas postoje!

Bez države, vođa, poreza: Predstavljamo 5 anarhija koje su savršeno šljakale (FOTO) (VIDEO)

Nastala su sama od sebe ili kao suprotnost postojećim sistemima. Neka su nestala, neka i danas nastaju i opstaju!
Objavljeno: 16:22h

Politički sistemi zasnovani na anarhističkim idejama, kao suštinski suprotni kapitalističkim sistemima, odavno si viđeni kao utopijski, kotradiktorni i nemogući za primenu u praksi.

Najluđa zabava na netu: Koliko poznajete svetsku istoriju? Ovaj kviz rešavaju bukvalno svi! (FOTO)

Ipak, u prošlosti su postojali primeri takvih društava i zajednica koje su uspevale da se održe u dužem vremenskom periodu, a neka od njih i danas postoje.

5. Slobodna teritorija

Slobodna teritorija je bila anarhistička "država" na teritoriji Ukrajine, koju je uspostavio Nestor Mahno. Trajala je od 1918. do 1921. godine.

foto: Wikipedia

Jedina je zajednica koja je u potpunosti zasnovana na anarhističkoj ideologiji. Imala je zastavu crne boje na koje se nalazila "gusarska" lobanja sa ukrštenim kostima i natpisom "Smrt svima koji stanu na put slobodi radnog naroda".

Komandovao je vojskom od 100.000 ljudi, poznatom kao "Crna armija", pomoću koje je osvojio jugoistočnu Ukrajinu. Uspostavio je anarhističko društvo radničkih i seoskih sovjeta (zajednica).

foto: Wikipedia / Hoodinski

Mahno se protivio centalnoj vlasti, a odluke na Slobodnoij teritoriji su donošene na kongresu sovjeta. Sovjetska Crvena armija je, konačno, 1921. osvojila Slobodnu teritoriju i porazila Crnu armiju.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.