NALETELA JE NA OGROMNU BELU AJKULU USRED OKEANA: Video koji sledi gledajte na sopstvenu odgovornost! (VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen/Star-Advertiser

podvodni svet

NALETELA JE NA OGROMNU BELU AJKULU USRED OKEANA: Video koji sledi gledajte na sopstvenu odgovornost! (VIDEO)

Pogledajte kako ronioci rizikuju dok plivaju pored najveće bele ajkule ikada snimljene.

Objavljeno: 21:14h

Da li uživate u ronjenju? Profesionalni ronioci moraju ulagati u taj posao mnogo više od želje da istraže podvodni svet. Ronjenje je psihički i fizički zahtevno i može predstavljati veliku opasnost, tako da ronioci moraju da poštuju posebne propise za kontrolu rizika.

Ipak, većina nadahnjujućih ronioca je naizgled neustrašiva!

Dana 15. januara 2019. godine, dok su ronioci iz "One Ocean Diving and Research", Oušn Remzi i Huan Olifant, ronili na obali Oahua na Havajima, naišli su na jednu od najvećih velikih belih ajkula ikada snimljenih, kako pliva u društvu mnoštva malenih tigrastih ajkula.

Sperma iz leša mrtvog kita privukla je veliku belu ajkulu da dođe u to područje. Hrabri ronioci odlučili su da plivaju pored nje i pokažu kako morski psi mogu biti nežni, posebno velike bele!

Veruju da je u pitanju čuveni "Deep Blue", jedan od najvećih primeraka velikih belih ajkula na snimku, zbog svoje karakteristične veličine i obeležja, ali to nije potvrđeno.

Olifant je rekao:

- Ovako izgleda ona trenutno. Možda je još uzbudljivije što tamo postoji još jedna velika bela ajkula. Zato što se njihova populacija uveliko smanjuje.

Oušn Remzi, istraživač morskih pasa i konzervator, koja sa svojim verenikom i poslovnim partnerom Olifantom radi na ronjenju u vodama Oahua i na istraživanju u velikom i svetski poznatom naučnom centru za okeanografiju objasnila je da snimaju tigraste ajkule kada su primetili veliku belu ajkulu.

#Jaws was a fictitious film whose poster kind of looks like this, so this is my effort at an Anti-Jaws type media piece @savingjawsmovie . I’ve been swimming with sharks my whole life and working professionally with them for over 15 years. There’s a challenge I have in my efforts, to find a balance between helping people to overcome their fear of sharks that often stems for fictitious demonizing media and instilling a healthy level of respect for sharks as very capable apex predators #ApexPredatorNotMonster not puppy (cause if you pet puppies often even puppies bite, actually a lot ;)). Having worked with sharks for so long I can fully appreciate what they are capable of because I have been rushed by sharks and had to deter them and I have had to leave the water and I have watched them actively predate and compete for space and have confrontations. However, I’ve also had the most incredible moments of my life in the water with them where 99.9% of the time they cruise gracefully around and so long as I keep looking around and pay attention constantly and quietly and give respect and attention to the more dominant individuals and challenging juveniles on a CONSTANT bases I am treated as more or less an equal predator. Never complacent, always respectful and adapting at every second to every movement. I reached the point long ago where I dedicated my life to conservation and I love it, I love educating people about sharks and introducing them to them in a professional guided situation through the program I co-founded @oneoceandiving where we also collect data @oneoceanresearch @oneoceansharks and help support conservation through @Oneoceanconservation and @OneoceanEducation and @Oneoceanglobal @Waterinspired @oneoceanhawaii and other with funds from @oneoceandesigns and diving I love studying shark behavior and body language and its an absolute pleasure to share that with people and help them to better appreciate sharks and I hope inspire them to help save them. Check out http://HelpSaveSharks.Org for more ways to get involved. #Aloha #hawaii #greatWhiteHawaii #SaveTheOcean #ocean #discoversharks #oneoceanconservation #OneOceanDiving PHOTO CREDIT @juansharks ❤️

A post shared by Ocean Ramsey #OceanRamsey (@oceanramsey) on

Ona je rekla:

- Videli smo nekoliko tigrastih i onda je ona prišla, a sve ostale ajkule su se podelile i počela je da ide prema čamcu. Upravo je ovaj veliki lepi nežni gigant želeo da koristi naš brod kako bi se počešao o njega. Otišli smo sa izlaskom sunca, a ona je ostajala s nama poprilično tokom celog dana.

Olifant je dokumentovao događaj i video podelio na Instagramu, s natpisom: "Velika bela ajkula". Video je postao viralan, sa preko 842K pregleda. Procenjuje se da je ogromna velika bela ajkula duga od 6,1 do 6,4 metara, od nosa do repa.

Velika bela ajkula spada u kategoriju ranjivih vrsta, a na Havajima su retki prizor. Remzi je objasnila da je to zbog toga što je voda previše topla u poređenju sa hladnom pacifičkom obalom Kalifornije, gde se hrane morskim lavovima i tuljanima. Njena veličina je rekordna i čini je još ređom jedinkom svoje vrste.

Words and photo by co-founder @juansharks using @aquatech_imagingsolutions ・・・ PERSPECTIVE ❤️ Deep Blue going straight to @oceanramsey If you are ever approached by a large shark, this is how you want to respond to it, swim away from it slowly to give the shark space in case it is being territorial and always keep eye contact, never turn away and act like prey. So much more that needs to be applied for diving with sharks safely, to #coexist Ocean wrote a nice disclaimer for people wanting to just jump in the water with a shark like Deep Blue. Disclaimer: I highly discourage people from jumping into the water purposely with Great #WhiteSharks and TigerSharks and all sharks should be given respect as space as wild animals and PROTECTION from wasteful killing for their important ecological role. I work daily in the water with sharks as a shark biologist and teach public and professional safety programs through @OneoceanResearch and @OneOceanDiving and through a number of our international projects which also includes #greatWhiteShark research specifically. I try hard to replace fear with scientific facts and encourage a healthy level of respect for sharks as #apexPredatorsNotMonsters but not puppies…but not monsters. They are sharks and I love and respect them for what they are. Yes I absolutely LOVE sharks and have a deep understanding and respect for their capabilities combined with well over a decade of full time experience working in-water with them. My life mission, passion, and I think purpose is to help further conservation efforts for them through research, conservation, design, and immersive and impactful programs and outreach. Please check out all the divisions of #OneOceanDiving listed below for more information and please help us to ban #sharkfinning #sharkfishing #sharksportfishing and #sharkculling around the world. I just found out the the bill to ban the purposeful killing of sharks and rays in Hawaii will be re-introduced this year in both eh house and senate following all the positive shark press that has come from this incredible encounter in the last few days. Mahalo nui loa (thank you) to all those who support efforts for shark conservation

A post shared by One Ocean Diving (@oneoceandiving) on

Ipak, zadivljujuća širina naterala je Remzi da veruje da je to stvorenje trudno, piše Healthy Food House.

Ona je dodala:

- Bez reči sam; to je tako slatko; ona je verovatno najzgodnija bela koju sam ikada videla.

- Ne znam koliko ima godina. Ali da bi ona preživjela kroz toliko ribolovaca i bačenih mreža i ribara koji bi je mogli ubiti samo zato što misle da je ona čudovište ... to je nešto posebno.

Olifant je u postu na Instagramu napisao:

- Trudim se da zamenim strah naučnim činjenicama i podstaknem zdrav nivo poštovanja prema morskim psima kao #ApekPredatorsNotMonsters, ali i mladuncima... Oni su ajkule i volim ih i poštujem zbog onoga što jesu.

Remzi je takođe izjavio:

- Ne postoji puno simpatija prema morskim psima zbog načina na koji su predstavljeni u medijima i nemaju simpatičan izgled. Ne možete ih mrzeti zbog toga što su predatori. Potrebni su nam za zdrave morske ekosisteme.

Moramo se složiti s tim. Dok ljudi godišnje ubiju između 100 i 273 miliona morskih pasa, od ajkula ima oko pet smrtnih slučajeva.

Ipak, oni su i dalje opasni, pa Olifant savetuje:

- Ako vam se ikad približi velika bela ajkula, na ovaj način želite da reagujete, plivajte polako od nje da biste dali morskim psima prostor u slučaju da je teritorijalna i uvek održava kontakt očima, nikada se ne okrećite i ne ponašajte se kao plen .

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Healthy Food House)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.