MAJKA UDARALA BEBU PO LEĐIMA, BACILA JE NA POD U STRAHU: Pakao usred tržnog centra! (VIDEO)
Mama je bila sa decom u tržnom centru na Floridi kada je u jednom momentu primetila da sa njenom bebom nešto nije u redu., Foto: Printscreen

užas

MAJKA UDARALA BEBU PO LEĐIMA, BACILA JE NA POD U STRAHU: Pakao usred tržnog centra! (VIDEO)

Uzroci gušenje najčešće su hrana ili predmeti koje odojčad mogu da stave u usta i progutaju

Objavljeno: 21:28h

Mama je bila sa decom u tržnom centru na Floridi kada je u jednom momentu primetila da sa njenom bebom nešto nije u redu.

Otkrila je da se njena beba guši. Podigla ju je iz kolica i pokušala da je spase. Primenila je korake koje se najčešće predlažu u ovakvim situacijama.

Podigla je bebu iz kolica, stavila ju je na kolena, okrenula licem prema podu i "udarala ju je" po leđima.

Detetu nije bilo bolje. U pomoć su priskočili policajci koji su odmah pružili prvu pomoć i pozvali medicinsku ekipu.

Pružanje pomoći trajalo je oko tri minuta. Beba je prodisala bez smetnji.

Kako da pomognete bebi koja se guši

Uzroci gušenje najčešće su hrana ili predmeti koje odojčad mogu da stave u usta i progutaju.

Nemile situacije dešavaju se u trenucima roditeljske nepažnje. Dovoljno je ponekad da roditelj samo na trenutak gleda na drugu stranu.

Ukoliko beba ili starije dete počne da se guši, važno je da roditelj ili neka druga odrasla osoba u njegovoj blizini ne izgube prisebnost i ne počnu da paniče.

Gušenje odaju sledeći znaci: beba otvorenih usta proizvodi čudne zvuke ili nije u stanju da proizvede nikakav zvuk. Bebina koža može pocrveneti ili poplaveti.

A koraci prve pomoći su sledeći:

udaranje po leđima: ako je beba svesna, a ne može da kašlje, plače ili diše i imate utisak da joj je nešto upalo u grlo, postavite je pažljivo da leži trbuhom na vašu podlakticu - , sa glavom u neutralnom položaju, nagnutom na dole. Palcem i prstima pridržavajte njenu vilicu.

korenom dlana pet puta jače udarite bebu po leđima, u predelu između bebinih lopatica, kako bi predmet mogao da se izbaci "napolje", odnosno oslobode njeni disajni putevi. Važno je: sve vreme podržavajte njenu glavu i vrat čvrsto držeći njenu vilicu sa palcem i kažiprstom.

pritiskanje grudne kosti: bebu zatim postavite u ležeći položaj na leđima, na vašoj podlaktici, sa glavom spuštenom naniže - niže u odnosu na telo. Dlanom ruke na kojoj je beba pridržavajte njenu glavu i vrat. Izvršite pritisak na grudnu kost bebe sa dva prsta. Pritisak se izvodi pet puta, nakon čega se proverava da li je strano telo izbačeno ili je u ustima.

ponavljanje udaranja po leđima i pritiskanja grudne kosti: naizmenično radite pet udaranja po leđima i pet potisaka grudne kosti sve dok predmet ne bude izbačen ili dok se beba jako ne zakašlje, počne da plače, diše... Ako počne da kašlje, dozvolite joj da se iskašlje.

Nažalost, u ovakvim situacijama beba ponekad može izgubiti svest. Važno je da što pre pozivete Hitnu pomoć.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.