AUTO STAR 2 GODINE NIJE HTEO DA UPALI: Kad je automehaničar skinuo čep izašlo je nešto što nikad nije video!
Foto iz snimka, Foto: Printscreen/fejsbuk

ŠTA JE OVO?

AUTO STAR 2 GODINE NIJE HTEO DA UPALI: Kad je automehaničar skinuo čep izašlo je nešto što nikad nije video!

Prvi problemi su uočeni već kod uklanjanja uljnog filtera

Objavljeno: 18:29h

Jutjub je prepun videa s havarijama motora kao rezultat lošeg održavanja ili neodržavanja vlasnika automobila, često i zbog samog propuštanja intervala zamene ulja.

I ovaj je videozapis vrlo brzo postao viralni hit, a snimio ga je automehaničar u jednoj radionici u Masačusetsu, Posebno je zanimljiv jer pokazuje neobičnu želatinoznu masu u karteru motora tek dve godine starog Ševrolet.

Naime automobil je dovezen u servis jer vlasnik nije mogao pokrenuti motor. Verovalo se da je problem u starteru, a osetio se i miris paljevine.

Standardan proces kod detektovanja kvara je i ispuštanje ulja kako bi se napravila dijagnoza podmazivanja, koje ako je loše, ili nedovoljno, može dovesti do velike havarije.

Prvi problemi su uočeni već kod uklanjanja uljnog filtera, da nešto stvarno nije u redu s motorom bilo je jasno kada su skinuli čep za ispuštanje ulja, a nakon skidanja kartera imalo su šta i da vide! Gusta želatinozna masa nešto je što u servisu nikada nisu videli.

Nakon što je mehaničar Brendan Tibolt postavio video na svoj Facebook profil, s pitanjem zna li neko kako je moguće da se ulje pretvorilo u želatinoznu masu počela su nagađanja.

Uglavnom, veruje se kako je uzrok mešanje rashladne tečnosti i ulja, te da je uzrok pregrejavanje motora zbog isparavanja vode za hlađenje pri čemu toplina učvršćuje ostatak hemikalija poput propilen glikola ili etilen glikola, oba aktivna sastojka u većini antifriza i rashladnih sredstava, ovde pomešano s uljem.

Propilen glikol može postati želatinozan u ekstremnim toplinskim uslovima, jer se koristi i kao emulgator... Imate li vi ideju kako se ovako što moglo dogoditi?

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.