OKRIVLJEN JE ZA SMRT 700.000 LJUDI: Nazvali ga MONSTRUMOM, ali tek onda se saznala PRAVA ISTINA
Gaetan Diga, Foto: Printscreen/youtube

velika greška

OKRIVLJEN JE ZA SMRT 700.000 LJUDI: Nazvali ga MONSTRUMOM, ali tek onda se saznala PRAVA ISTINA

Godine 1987, tri godine nakon što je umro od side, njegov lik ste mogli da vidite širom Sjedinjenih Država,

Objavljeno:

Gaetan Diga je bio zgodan, duhovit i pun života. Oni koji su ga poznavali govorili su da je bio ubeđen da će jednoga dana postati zvezda. Postao je čuven, ali iz pogrešnih razloga.

Godine 1987, tri godine nakon što je umro od side, njegov lik ste mogli da vidite širom Sjedinjenih Država, i ne samo tamo. Identifikovan je kao "nulti pacijent" (patient zero, zapravo, prvi pacijent), zlikovac odgovoran za epidemiju, koja je uzrokovala smrt 700.000 ljudi. U jednom naslovu opisali su ga kao "monstruma, koji nas je zarazio sidom".

Stjuart iz francuskog dela Kanade nije krio svoje seksualne sklonosti, niti se pravdao zbog svog seksualnog života. Spavao je sa čak 250 muškaraca godišnje. Kasnije su ga nazivali "Kolumbom side", samo što on to zapravo nije bio.

Optužen je zbog bizarne kombinacije faktora: francuskog akcenta, spremnosti na saradnju i obične greške u kucanju, zbog koje je jednog slovo zamenjeno brojem. Kako je do toga došlo otkriva dokumentarni film reditelja Lorija Linda pod naslovom: "Ubijanje nultog pacijenta" (Killing Patient Zero).

Kako je došlo do greške?

Krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina prošlog veka Diga je leteo za avio kompaniju "Er Kanada", gde je imao prilike da upozna veliki broj seksualnih partnera - imao ih je više od stotinu godišnje.

Liberalizacija homoseksualaca tek je bila počela i Gaetan se ludo provodio, otkriva autor, a onda se "pojavila sida i to je bila prava katastrofa".

Američki centar za kontrolu bolesti (CDC) razgovaralo je s nekolicinom zaraženih u Kaliforniji i Njujorku osamdesetih godina. Jedan od njih je rekao da je imao seks sa stjuardom sa akcentom, a drugi je pokazao Digaovu vizit-karticu.

Centar ga je pozvao, a on je, za razliku od drugih, pokazao veliku spremnost za saradnju: dozvolio je da mu izvade krv i dao im imena svojih seksualnih partnera.

U beleškama CDC upisan je kao "pacijent 57" i kasnije kao "out of California case" (slučaj izvan Kalifornije) zato što je živeo izvan zemlje. Godine 1984. bio je jedan od 700.000 Amerikanaca, koji su umrli od bolesti vezanih za AIDS.

Tu bi se njegova priča i završila da nije bilo novinara Rendija Šiltsa, koji je 1987. objavio bestseler "A bend je nastavio da svira" (And the Band Played On), revolucionarno delo o HiV, koje je podstaklo američku vladu da uloži novac u istraživanje bolesti.

Na jednom mestu se spominje "pacijent zero" (nulti pacijent), od koga je virus navodno počeo da se širi, i ime Gaetan Diga. Mediji su eksplodirali, njegovo lice se svuda pojavljivalo, opisivali su ga kao jedinog odgovornog za donošenje virusa u Ameriku.

Istina je, međutim, da "nultog pacijenta" nikada nije bilo. Umesto slova "O" (CDC ga je skraćeno nazivao i zabeležio kao Pacijenta O (zbog OUT of Kalifornija, izvan Kalifornije) neko je otkucao nulu (0).

- Mnogo toga što je Šilts postigao bilo je zaista veliko delo, ali on je takođe kriv za stvaranje vampirske Gaetanove verzije, za pretvaranje čoveka, kakav je bio, u monstruma koji je namerno krenuo da prenosi virus drugima, a ja sam siguran da to nije bio slučaj - kaže reditelj Lind.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.