Koji deo je kraći? Pogledajte najnoviju optičku iluziju koja će vas izludeti! (FOTO) (VIDEO)

vežba za mozak

Koji deo je kraći? Pogledajte najnoviju optičku iluziju koja će vas izludeti! (FOTO) (VIDEO)

Snimak na kome se deo železničke pruge pred očima korisnika "Jutjuba" smanjuje, izazvao je nevericu i lavinu komentara na društvenim mrežama
Objavljeno:

Autor snimka Mark Blank-Setl navodi da je postao svestan iluzije za vreme igre sa svojim sinom. Prevarite svoj mozak! Pomoću ovog trika moći ćete da gledate kroz sopstveni dlan! (VIDEO)

Printscreen/Youtube/
Video-snimak je prvobitno objavljen na tviteru, gde se nakon nekoliko sati nagađanja napokon našao neko ko je pružio razuman odgovor. Reč je o Džastrouovoj optičkoj iluziji (eng. Jastrow illusion), nazvanoj po američkom psihologu Džozefu Džastrou, koji ju je otkrio 1891. godine. Uzrok ovog neobičnog efekta krije se u tome što je kraća strana gornjeg luka postavljena do duže strane donjeg luka, što njihov položaj u odnosu na kameru dodatno naglašava. Profesor Majkl Bah sa Medicinskog centra na Univerzitetu u Frajburgu objašnjava da ljudska bića ne mogu da izbegnu stremljenje ka poređenju linija koje uokviruju ograničene oblasti i dodaje da uvek pravimo relativne procene, čak i kada žarko želimo da napravimo apsolutno preciznu procenu. Šta je na ovoj slici? Samo 5 odsto ljudi zna tačan odgovor! (FOTO)

tvitera prokomentarisali da je video-snimak obrađen, postavljen je novi snimak boljeg kvaliteta. Blic.rs

Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.