POČINJE SASTANAK NAJMOĆNIJE GRUPE NA SVETU: Poznato je i o KOJIM ĆE DRŽAVAMA PRIČATI!
Gradić u kojem se održava konferencija, Foto: EPA/CYRIL ZINGARO

ONI VUKU KONCE

POČINJE SASTANAK NAJMOĆNIJE GRUPE NA SVETU: Poznato je i o KOJIM ĆE DRŽAVAMA PRIČATI!

Reč je o konferenciji koja se održava svake godine, a koju je davne 1954. ustanovio Princ Bernhard od Holandije

Objavljeno: 09:51h

Ove nedelje u švajcarskom gradu Montreu održaće se konferencija Bilderberg grupe.

Reč je o konferenciji koja se održava svake godine, a koju je davne 1954. ustanovio Princ Bernhard od Holandije sa ciljem da učvrsti odnose između SAD-a i Evrope.

Tipično, ovim sastancima prisustvuju moćni ljudi iz sveta politike, ekonomije, finansijskih krugova, medija, ali i akademskog sveta s obe strane Atlantika, a gostima nije dozvoljeno da otkrivaju šta je ko rekao na sastanku.

Web stranica ovogodišnje konferencije otkriva da će na njoj učestvovati 130 osoba iz 23 države, a među njima sve pršti od poznatih imena. Tako su dolazak potvrdili zet i savetnik američkog predsednika Donalda Trampa Džared Kušner, francuski ministar ekonomije Bruno Le Mair, guverner Banke Engleske (središnje banke Ujedinjenog Kraljevstva) Mark Kerni, izvršni direktor banke Kredit-Svis Tidjan Tiam, čelnik Rajanera Majkl O'Leri i bivši izvršni direktor Gugla Erik Šmit.

Zatim, prema pisanju CNBC-a, konferenciji će prisustvovati i glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, izvršni direktor Majkrosofta Satja Nadela, izvršni direktor naftnog diva Total Patrik Pujan, a nezaobilazan na ovim konferencijama je i Henri Kisindžer.

Kako pak piše Daily Mail, u Montreuks će putovati i glavna urednica magazina Economist Zeni Minton Bedos i urednik Blumberg Njuza Džon Mikletvejt. Punu listu učesnika možete videti na službenoj stranici konferencije.

Prema jednim švajcarskim novinama, sastanku će se u jednom trenutku pridružiti i američki državni sekretar Majk Pompeo, ali njega na popisu učesnika nema. Pompeo bi navodno trebalo da pričati sa švajcarskim ministrom finansija Ueli Maurerom o Iranu - naime SAD nema formalno predstavništvo u Iranu te u toj zemlji njihove interese predstavlja Švajcarska.

Obično trećina učesnika dolazi iz SAD-a, a ostatak iz Evrope.

Osim objave imena onih koji će doći u Montreks, navedene su i teme o kojima će se raspravljati. A one su doista brojne, i važne: Bregzit, etičnost veštačke inteligencije, važnost svemira, ali i klimatskih promena i održivosti.

Donekle tajnovita priroda ovih sastanaka neiscrpno je vrelo teoretičara zavere širom sveta koji Bilderberg grupu decenijama optužuju za uspostavljanje "novog svetskog poretka". Odluku da se ne otkriva šta je ko rekao na sastancima organizatori konferencije objašnjavaju argumentom da se tako učesnicimaa pruža više slobode u diskusijama.

A da je to doista tako potvrđuje i izjava bivšeg britanskog zastupnika i dugogodišnjeg ministra obrane Denisa Hilija, inače jednog od suosnivača grupe.

- Bilderberg je najkorisnija međunarodna grupa u kojoj sam ikad bio. Poverljivost omogućuje ljudima da govore iskreno bez straha od posledica.

Sam trošak konferencije je pak, tvrde organizatori, u potpunosti pokriven iz privatnih donacija.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.