ZNATE LI ZAŠTO TIPKE  F i J NA TASTATURI IMAJU IZBOČINE? Nikada ne biste REKLI!
Tastatura, Foto: Printscreen

DA LI STE ZNALI?

ZNATE LI ZAŠTO TIPKE F i J NA TASTATURI IMAJU IZBOČINE? Nikada ne biste REKLI!

Evo koje stvari upotrebljavamo a ne znamo čemu služe...

Objavljeno:

Mnoge stvari svakodnevno upotrebljavamo, a pojma nemamo da imaju funkcije koje su nam preko potrebne! Ovo su neke od njih!

Nema dana da ne otkucate nešto na tastaturi, a sigurno ne znate zbog čega samo slova “F” i “J” imaju izbočine na sebi! Radi se o tome da su to slova gde bi, ako pravilno kucate, trebalo da vam stoje kažiprsti obe ruke. Tako i bez gledanja u tastaturu možete da napipate pravu poziciju za prste.

OLOVKA

Ljudi često misle da rupa na poklopcu olovke služi tome da spriječi da se mastilo na olovci osuši. Međutim, razlog je sasvim drugačiji i mnogo bitniji – ta rupa umanjuje rizik od gušenja. Kada bi dete progutalo ovaj poklopac i počelo da se guši, upravo bi ta rupa mogla da napravi razliku između života i smrti.

DŽEP NA PANTALONAMA

Nama danas ovaj džepić ne znači baš ništa, ali nekada je to bilo mesto za džepni sat, i idealno je služilo svrsi.

NITNE NA FARMERKAMA

Sad kad smo razjasnili svrhu džepova, moramo da se pozabavimo i nitnama na njima. Ni one danas nemaju neku posebnu svrhu, ali ako se prisjetimo skromnih početaka džinsa, setićemo se i da je to bila odeća isključivo za radnike, rudare, kopače zlata i slične profesije, a nitne služe tome da ojačaju deo gde se dešava najviše trenja.

METAR

Znate li čemu služi rupica koja se nalazi na kraju svake metarske trake? Tome da u nju stavite ekser ili bilo kakav predmet i tako lakše obavite merenje. Uz to, nazubljeni krajevi služe tome da možete da ostavite trag na površini koju merite kada su vam ruke zauzete.

BONUS VIDEO:

HULJE, LJUDSKI ŠLJAM! JEDINO IH ZANIMA KRAĐA! Umesto da pomognu povređenima u sudaru, oni drpišu šta stignu! (VIDEO)

(Espreso.co.rs / Blic Žena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.