Otkrivena gljivica stara 440 miliona godina (FOTO)

škotska bogatstva, a nije viski

Otkrivena gljivica stara 440 miliona godina (FOTO)

Rane gljive, poput Tortotubusa su bile specijalizovane za razgrađivanje kako bi azot i kiseonik stigli do zemljišta, a najnovije otkriće omogućilo je da ciklus hranljivih materija uspostavi pogodno tle na kopnu
Objavljeno:

Naučnici Univerziteta Kembridž otkrili su poreklo kopnenog života, a on je nastao iz primitivnog života gljivice na škotskom ostrvu Kerera. Gljivica Tortotubus je pronađena i u Gotlandu, Švedska, a smatra se da je to prvi organizam koji je pronašao svoj put iz mora do kopna. Da li znate koliko je ljudi živelo na planeti? Mnogo više nego što vam je ikada palo na pamet! (FOTO) (VIDEO) (GIF) Ona nije viša od širine ljudske kose i najstariji je organizam pronađen na fosilnim ostacima, a svoj put do kopna je napravila pre više od 440 miliona godina. Međutim, ono što jeključno za ljude jeste da su gljivice započele proces truljenja i zemljišta, koji je ključan za evoluciju sisara. Istraživanje pokazuje da je gljiva odigrala važnu ulogu u azotnom ciklusu koji je omogućio izgradnju plodnog sloja zemljišta.

- Pre nego što su mogle da nastanu sadnice cveća ili drveće, kao i životinje koje zavise od njih, morao je da se utvrdi proces truljenja i formiranja zemljišta - rekao je Martin Smit, naučnik koji je napisao izveštaj o otkriću. U periodu kada je ovaj oraginazam postojao, život je bio isključivo ograničen na okeane: ništa složenije od mahovine i lišajeva još uvek nije evoluiralo na Zemlji.
Rane gljive, poput Tortotubusa su bile specijalizovane za razgrađivanje kako bi azot i kiseonik stigli do zemljišta, a najnovije otkriće omogućilo je da ciklus hranljivih materija uspostavi pogodno tle na kopnu. Tortobusi su imali nešto poput ruku, što im je omogućavalo da osvoje zemljište, a slične gljive i danas postoje na zemlji. Škotske gljive mogu da formiraju i pečurke koje bi se prostirale širom zemlje. (Espreso.co.rs / RT)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.