MASONI su zataškali istinu o jednoj od NAJVEĆIH TRAGEDIJA U ISTORIJI?
Masoni su nekad bili tajno društvo, Foto: Pixabay

novi momenti

MASONI su zataškali istinu o jednoj od NAJVEĆIH TRAGEDIJA U ISTORIJI?

Imena još najmanje dvojice od pet stručnjaka koji su učestvovali u istrazi takođe se nalaze u masonskoj arhivi

Objavljeno:
  • 32

Novi dokazi o potonuću Titanika 1912. godine pokazuju da su na istragu o ovoj tragediji možda uticali masoni.

Tajna arhiva u kojoj se nalaze imena dva miliona masona prvi put je javno objavljena na stranici Ancestry, i otkriva u kolikoj su meri masoni bili uključeni u kontroverznu britansku istragu o najvećoj katastrofi onog doba.

Arhiva potvrđuje ne samo da su sudija koji je nadgledao britansku istragu o katastrofi i glavni istražitelji, nego i oni koji su izbegli cenzuru - svi bili masoni. Dok je istraga američkog Senata pokazala da je krivac bio britanski trgovački odbor zbog "labavih pravila koja su dopustila da na brodu bude tako mali broj spasilačkih brodova", britanska istraga, koju je predvodio Lord Mejsi nije optužila odbor.

Ali Mejsi, pravim imenom Džon Čarls Bigam, bio je, kako se sad saznaje, mason koji je pristupio londonskoj loži 1881. godine. Njima je pripadao i predsednik odbora, Sidni Bakston, koji je postao član iste godine u istočnom Londonu.

Imena još najmanje dvojice od pet članova komisije koji su učestvovali u istrazi, također se nalaze u masonskoj arhivi; a to su profesor Džon Harvard Bajls, specijalista za mornaričku arhitekturu i Eduard Česton, viši inženjer.

U međuvremenu se doznalo i da su Lord Piri, koji je bio direktor brodogradilišta Harland and Wolff u Belfastu, u kojem je izgrađen Titanik, i jedan od direktora kompanije koja je bila na čelu White Stara (kompanije u čijem posedu je bio Titanic), takođe bili masoni. Stručnjak za Titanik, Nik Kompton, autor knjige "Titanic on Trial", izjavio je sledeće: "Istraga o Titanicu u Velikoj Britaniji označena je kao "korigovana" jer je iz nje izbačena većina uključenih.

Samo troje putnika je ispitano, s tim da su svi pripadali prvoj klasi. I kapetan Smit je bio isključen i to samo zato što bi većina brodova u ono vreme obično projurila kroz led bez većih posledica. Jedina osoba na koju su obe istrage navalile pod punom spremom bio je kapetan broda Kalifornija koji se nalazio na udaljenosti od 13 km i čija je posada gledala kad su s Titanika ispalili signalne rakete, a nisi učinili ništa dok nije bilo prekasno.

Kompton tvrdi da su se Britanci više fokusirali na populističke probleme, kao na primer da li su na spasilačke brodove primali bogate putnike koji su im nudili mito i zašto se nisu vraćali po ljude koji su plivali oko broda.

Inače, putnički brod koji je potonuo na dno Atlantika u rano jutro 15. travnja 1912. godine, postao je jedna od najvećih pomorskih katastrofa u kojoj je poginulo više od 1.500, a preživelo 700 ljudi. Britanskom istragom je rukovodio trgovački odbor koji je dao odobrenje brodu, a za kojeg su mnogi verovali da nije ni želeo da pronađe krivca, jer je među odgovornima bio on sam kao i White Star.

Istraga je zaključila da je kapetan Smit učinio ono što bi i bilo koji drugi sposoban čovek učinio da je bio na njegovom mestu, piše Telegraph. Ali veza sa masonima baca novo svetlo na čitavu istragu, i ukazuje u kolikoj meri su masoni bili uključeni u britansko visoko društvo, kao i to u kolikoj su meri možda upravljali njime.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Express.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media