Dugoživci, životinjice koje se pretvaraju u staklo da bi preživele (FOTO)

čudo prirode

Dugoživci, životinjice koje se pretvaraju u staklo da bi preživele (FOTO)

Ove životinje uglavnom žive u barama, a kada se nađu u suvoj sredini ulaze u stanje veštačke kome koje može da traje decenijama
Objavljeno: 09:13h

Tardigrade ili dugoživci su jedna su od najotpornijih vrsta životinja na planeti Zemlji. Naučnici su nedavno shvatili način na koji ovo malo biće uspeva da preživi najbrutalnije uslove kao što su vakuum svemira, 600 puta veći atmosferski pritisak, dugotrajna suša i ekstremna hladnoća. Lavovi stari 10.000 godina pronađeni ispod sibirskog leda (FOTO) Naučnici sa Univerziteta u Severnoj Karolini su na sastanku Američkog društva za proučavanje ćelija izneli fascinantno otkriće. Doktor Tomas Butbi je zaključio da se tardigrade pretvaraju u staklo.

Ove životinje uglavnom žive u barama, a kada se nađu u suvoj sredini ulaze u stanje veštačke kome koje može da traje decenijama. Kada dođu u kontakt sa vodom one se bude i nastavljaju da funkcionišu kao da se ništa nije desilo.
Wikipedia
Butbi kaže da tardigrade proizvode proteine koji se u vodenom rastvoru nalaze u neuređenom stanju. Ipak, kada se voda izgubi, proteini formiraju materijal sličan staklu koji ima ulogu zaštite ćelija koje bi se u suprotnom oštetile zbog nedostatka vode. Staklo se pojavom vode rastvara kako bi im omogućilo da nastave normalno funkcionisanje.
Naučnik naglašava da ova osobina tardigrada nema ulogu u njihovoj sposobnosti da preživljave niske temperature. Tardigrade ne prelaze veličinu od 0,5 milimetara, a na svetu postoji 1.150 identifikovanih vrsta. (Espreso.co.rs / Klix)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.