DECA SE RAĐAJU SA STRAVIČNIM ANOMALIJAMA, A ITALIJANI NE SMEJU DA IZGOVORE NJEGOVO IME! Ovo je najukletiji grad na svetu!
Foto: Profimedia

leglo veštica!

DECA SE RAĐAJU SA STRAVIČNIM ANOMALIJAMA, A ITALIJANI NE SMEJU DA IZGOVORE NJEGOVO IME! Ovo je najukletiji grad na svetu!

Mada je odvajkada izazivao strah, priča čiji su glavni akteri advokat i veštica, potiče iz prve polovine 20. veka!

Objavljeno:

Zbog priča o deci rođenoj sa dva srca i tri para pluća, neobjašnjivim iznenadnim odronima i saobraćajnim nesrećama između ruševina kojim lutaju duhovi italijanski grad Kolobraro stekao je ugled najbaksuznijeg evropskog grada. Da ih ne bi pogodila zla kob, Italijani izbegavaju da izgovore njegovo ime, a iz istih razloga policija vas neće kazniti ako prebrzo vozite.

NEZVANIČNO, REČ JE O SAMOUBISTVU! 16-godišnja zvezda Jutjuba pronađena mrtva! (VIDEO)

Činjenica da ga bije takav glas nije, međutim, ni najmanje naudila turizmu u ovom gradu. Svakog leta ovde se održava festival posvećen njegovoj istoriji koji “zle čini pretvara u magiju”.

foto: AP

Istorija prokletstva stara je koliko i sam grad, a povezana je s njegovim imenom, izvedenim od latinske reči “coluber”. Zmija otrovnica, koju označava ova reč, smatra se otelotvorenjem zla.

Mada je odvajkada izazivao strah, priča čiji su glavni akteri advokat i veštica, potiče iz prve polovine 20. veka.

Bjadžo Virgilio je bio bogat lokalni advokat užagrenih očiju koji nikada nije izgubio nijedan spor i imao je mnoštvo neprijatelja. Na jednom suđenju, braneći svoj stav, navodno je izjavio: “Ako govorim neistinu, neka ovaj luster padne”, a to se i dogodilo.

foto: Profimedia

Kasnije je jedan antopolog posetio grad očajnički tražeći magove koji skidaju zle čini (fatučera). Kada je naišao na mršavu staricu spreženog, izboranog lica pomislio je da je najzad našao ono što je tražio. Priča se, međutim, da su on i njegov istraživački tim bili žrtve misterioznih nesreća o od tada je Kolobraro postao čuven kao “leglo veštica”.

Elena di Napoli, član uprave za turizam i "veštičin" potomak, međutim, kaže:

- Moja čukun-čukunbaba nije bila veštica. Samo prijatna starica koja je možda malo ličila na vešticu.

foto: Pixabay

Klizišta, povrede i čudne nesreće, kao i priče o okupljanjima veštica, decenijama su učvršćivale sujevreje u vezi sa ovim gradom i pričalo se da će kletva pogoditi svakakog ko dođe.

- Zbog svog porekla, otporna sam na zle čini - kaže Di Napoli i dodaje da sve te jezive stvari mogu da se dogode samo onima koji su prvi put u životu posetili ovaj grad i veruju magiju.

Verovanje da je grad uklet toliko je jako da policija ne kažnjava vozače koji jure ulicama iz straha od natprirodnih posledica, a muškarci iz drugih sela pri pomenu imena grada češu genitalije, što je tradicionalni način teranja baksuza.

Tokom letnjeg festivala Night Dream at That Town izvođači pričaju o čaroliji, vešticama i ukletim ljubavnicima, a na ulazu u grad posetioci mogu da kupe amajlije koje će ih zaštiti od duhova.

foto: Profimedia

- Možemo da pretvorimo zle čini u čaroliju. Kolobraro je čarobno mesto, dođite i shvatićete zašto. Nalazi se na vrhu poslednjeg brda iznad mora sa koga se pruža nezaboravan pogled. Ovde nema ničeg zlog. Sve te čudne priče potiču iz rasprostranjenog verovanja da donosimo nesreću, ali iza njih stoje drugi gradovi, koji su nam oduvek zavideli. A zavist je zlo - kaže Gaetano Virgalito, koji je potekao iz ovog grada.

(Espreso.co.rs / Dailymail.co.uk)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.