Večna misterija na koju niko nema odgovor! Gde su nestala tela stradalih na Titaniku?
Foto: profimedia

niko ne zna!

Večna misterija na koju niko nema odgovor! Gde su nestala tela stradalih na Titaniku?

Procenjuje se da je oko 1.500 putnika i članova posade zauvek progutalo crnilo ledenog okeana

Objavljeno:

KO SVE ŽELI NEZAVISNOST U EVROPI? Katalonija pokrenula lavinu, NE PIŠE NAM SE DOBRO! (MAPA)

Tačno u podne 10. aprila 1912. godine najveći putnički brod na svetu napustio je luku u Sauthemptonu i zaputio se ka Njujorku. Pet dana kasnije, čuveni RMS Titanik, koji je prevozio 2.224 duše, sudario se sa ledenim bregom nasred Atlantika i potonuo.

Oni koji su imali više sreće i novca, uspeli su da od ledene smrti pobegnu čamcima za spasavanje - nažalost, to je bila manjina. Procenjuje se da je oko 1.500 putnika i članova posade zauvek progutalo crnilo ledenog okeana. Oko 340 žrtava nesreće je pronađeno kako plutaju, zaleđeni i u svojim prslucima za spasavanje. Prošlo je više od 100 godina od nesreće, a i dalje nemamo odgovor na pitanje - šta se desilo sa ostalim telima?

foto: pixabay.com

Džejms Kameron, režiser filma "Titanik", i sam je zbunjen ovim pitanjem.

"Spuštao sam se do olupine ukupno 33 puta i nijednom nisam video ostatke ljudskih tela", rekao je on za "Njujork tajms".

Zaista, ovo je pitanje koje su mnogi stručnjaci, koji su godine posvetili izučavanu Titanika, postavili - i još uvek nisu došli do jasnog odgovora.

Naime, ostaci Titanika su pronađeni tek 1985. godine, više od 70 godina nakon što je potonuo. To je mnogo vremena i jedan deo naučnika smatra da su morska stvorenja, vreme i slana voda učinili svoje i da su se tela odavno raspala. Ipak, zanimljivo je da ni kosti nikad nisu pronađene.

foto: AP / Jens Meyer

Drugi smatraju da je u noći kada je Titanik potonuo jaka oluja, sa velikim talasima, učinila da se tela raznesu miljama daleko od mesta na kojem je Titanik zapravo potonuo.

Treći, pak, tvrde da su stotine ljudi bile zarobljene unutar broda kada je on potonuo, što je jako bitna informacija - jer stanje tih tela u mnogome zavisi od toga koliko su bila izložena otvorenoj vodi punoj kiseonika i morskim stvorenjima. Što je manje kiseonika u vodi, to će se telo sporije raspadati, pa zato za mnoge naučnike uopšte ne bi bilo izneađenje ako bismo nakon svih ovih godina u sobi sa motorima, koja se nalazila u samoj unurašnjosti broda, pronašli gotovo čitavo telo.

foto: pixabay.com

Kameron kaže da je više puta video odeću - kapute, obuću, pa čak i cipele u paru koje snažno sugerišu da se tu nalazio čovek. Ipak, od kostiju ni traga ni glasa. Ovo navodi većinu stračnjaka za Titanik na zaključak da su tela tokom godina svedene tek na sedimentne ostatke koji se uopšte ne vide.

Drugim rečima - nestali su. Priroda je zaista jeziva ponekad.

foto: ap

(Espreso.co.rs / Izvor: noizz.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.