ASTEROID SAMO ŠTO NIJE UDARIO U ZEMLJU! Naučnici tvrde da je to pitanje dana, niko ništa ne preduzima!
Foto: Thinkstock

PRIORODA UMEŠALA PRSTE!

ASTEROID SAMO ŠTO NIJE UDARIO U ZEMLJU! Naučnici tvrde da je to pitanje dana, niko ništa ne preduzima!

Istraživači su otkrili većinu asteroida veličine oko kilometar, ali su sada u potrazi za onima koji su oko 140 metara jer i oni mogu da izazovu katastrofalne štete

Objavljeno: 09:33h

Iako niko ne zna kada će doći do sledećeg velikog udara, naučnici su se našli pod pritiskom da predvide i presretnu njegov dolazak.

- Pre ili kasnije ćemo dobiti ... manji ili veliki udar - rekao je Rolf Densing, koji predvodi Međunarodni centar za kosmičke operacije (ESOC) u Darmštatu.

- Rizik da će zemlja biti pogođenja razarajućim događajem jednog dana je vrlo visok - rekao je on i dodao da, trenutno, možemo malo da učinimo.

- Nismo spremni da se odbranimo. Mi nemamo aktivne planetarne mere odbrane - dodao je Densing.

foto: Thinkstock

Taktika bi mogla da uključi miniranje dolazećeg asteroida, korišćenje lasera da ga unište, ili slanje svemirskih "traktora" da ga skrenu sa puta ili usmere u drugom pravcu. Ali prvo, moramo da prepoznamo pretnju.

Do sada su stručnjaci uspeli da pronađu više od 90 odsto ogromnih asteroida i utvrdili da nijedan ne predstavlja neposrednu pretnju.

Mnogo veća zabrinutost je zbog miliona asteroida veličine od 15 do 140 metara. Jedan takav od 40 metara, izazvao je najveći uticaj u novijoj istoriji kada je pogodio Tungusku 30. juna 1908. godine.

foto: Thinkstock

Eksplozija je odnela oko 80 miliona stabala na preko 2.000 kvadratnih kilometara - područje koje je bilo veće od londonskog.

Događaji kao što je Tunguska se dešavaju u proseku svakih 300 godina.

- Zamislite da ova vrsta asteroida padne na veoma naseljeno područje poput ... Pariza ili Nemačke. Mislim to bi bilo nešto zaista katastrofalno - rekao je Nikolas Bobrinski, programski menadžer Evropske svemirske agencije za vanredne situacije.

Sistem za odbijanje asteroida zahtevao bi "između 300 i 400 miliona evra" kaže Bobrinski i dodaje da je to mala količina novca u odnosu na troškove katastrofe.

Međutim, za tako nešto potrebno je da postoji i saglasnost političara sa naučnicima. Što, trenutno, nije slučaj.

(Espreso.co.rs / Daily Mail)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.