SEĆATE LI SE NJE? I ranije smo imali ženu premijera, mnogi se i danas trzaju kad čuju njeno ime! (VIDEO)
Foto: Profimedia

ispisala je istoriju

SEĆATE LI SE NJE? I ranije smo imali ženu premijera, mnogi se i danas trzaju kad čuju njeno ime! (VIDEO)

Posle završetka rata, 1945. godine, demobilisana je iz Jugoslavenske armije u činu poručnika. U članstvo Komunističke partije Jugoslavije primljena je 1944. godine

Objavljeno: 13:32h

Milka Planinc rođena Malada, rođena je 21. novembra 1924. godine i bila je učesnica Narodnooslobodilačke borbe, društveno-politička radnica SFRJ i SR Hrvatske. U periodu od 16. maja 1982. do 15. maja 1986. godine obavljala je funkciju predsednika Saveznog izvršnog veća SFRJ.

Ona je jedina žena u istoriji koja je bila premijer jedne socijalističke države.

Godine 1941. posle okupacije Kraljevine Jugoslavije i proglašenja Nezavisne Države Hrvatske, pristupila je Narodnooslobodilačkom pokretu i učestvovala je u Narodnooslobodilačkoj borbi. U toku rata se nalazila u Hvarsko-viškom partizanskom odredu, a potom u Jedanaestoj dalmatinskoj udranoj brigadi, u kojoj je obavljala najpre obavljala funkciju političkog delegata voda, a kasnije političkog komesara čete.

Posle završetka rata, 1945. godine, demobilisana je iz Jugoslavenske armije u činu poručnika. U članstvo Komunsitičke partije Jugoslavije primljena je 1944. godine. Posle oslobođenja Jugoslavije radila je u Sreskom Narodnom odboru u Drnišu, a kasnije u preduzeću „Elektra“ u Zagrebu. Završila je Višu upravnu školu u Zagrebu, a od 1947. godine se aktivno bavila političkim radom.

foto: Profimedia

Bila je najpre rukovodilac u Agitpropu Rejonskog komiteta KP Hrvatske u naselju Trešnjevka, u Zagrebu, a potom od 1954. godine instruktor u Gradskom komitetu KPH za Zagreb. Kasnije se nalazila na pozicijama:

- političkog sekretara Opštinskog komiteta Saveza komunista Trešnjevke, predsednika Narodnog odbora Trešnjevke, od 1957.

- načelnika Sekreterijata za prosvetu i kulturu Narodnog odbora Zagreba, od 1961. do 1963.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.