Ovaj čovek je spasao čovečanstvo, a vi verovatno niste čuli za njega! (FOTO) (VIDEO)

zbog njega smo danas živi

Ovaj čovek je spasao čovečanstvo, a vi verovatno niste čuli za njega! (FOTO) (VIDEO)

Za mnoge, ime Vasilija Aleksandroviča Arkipova ne znači apsolutno ništa. Trebalo bi...
Objavljeno: 17:15h

Ime Vasilija Arkipova danas većini verovatno ne govori mnogo i ne znači ništa, našim roditeljima ili bakama i dekama Arkipov znači mnogo u životu iako većina njih nije ni čula za tog čoveka. Ova žena je prva saznala da počinje Drugi svetski rat! (FOTO) (VIDEO) Ukoliko ste rođeni pre 27. oktobra 1962. godine, Vasilij Aleksandrovič Arkipov je čovek koji vam je spasao život.

Youtube
Što se događalo tih dana i tog konkretnog dana koji se pominje? Ponovimo lekciju iz istorije. Vremeplov: Kako je Gandi pisao Hitleru! “Crna subota” 27. oktobra 1962. Kubanska raketna kriza i danas se smatra najdramatičnijom vojno-političkom situacijom u ljudskoj istoriji budući da je u 38 dana njenog trajanja svet bio na ivici nuklearnog rata, a čitavo čovečanstvo na pragu mogućeg istrebljenja.
Youtube
Kriza je izbila nakon što je Sovjetski Savez, na čijem je čelu bio Nikita Hruščov, razmestio svoje nuklearne rakete na Kubi, takoreći u dvorištu druge supersile, Sjedinjenih Američkih Država čiji je predsednik bio Džon Kenedi. Taj famozni 27. oktobar u Beloj kući su kasnije nazvali “Crnom subotom”. Drama je započela kada je nad Kubom sovjetskim projektilom pogođen američki špijunski avion U-2.
Youtube
Nalog za njegovo rušenje dao je predsednik tamošnje sovjetske protiv- vazdušne odbrane, znajući za naređenje kubanskog lidera Fidela Castra da se puca na sve avione koji nenajavljeno uđu u vazdušni prostor Kube. Sovjetski zapovednik prethodno nije imao vremena za razmenjivanje informacija s nadređenima.

Dan velikih incidenata greškom je i bez dozvole petnaest minuta nadletao teritoriju Sovjetskog Saveza
Amerikanci odmah odgovorili podizanjem svojih lovaca ne znajući da je ona opremljena torpedom s nuklearnom bojevom glavom lansira nuklearni torpedo čija je meta trebalo da bude američki nosač aviona. Treći čovek iz ruske podmornice
Taj treći čovek i drugi kapetan podmornice bio je naš junak, tada tridesetšestogodišnji Arkipov. mogla da “uništi čitavu severnu hemisferu”.
Početak Kubanske krize
14. oktobra kada je pilot američkog špijunskog aviona U-2 snimio 928 fotografija sledećeg jutra je pokazao fotografije predsedniku Kenediju Hruščov je na to 23. oktobra zapretio ispaljivanjem nuklearnih raketa u slučaju američke invazije na Kubu. Supertajna oružja nacističke Nemačke koja su i danas deo vojnih arsenala (FOTO) (VIDEO)

Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.