EVO GA I BLINKEN: Sad je i on ZAKUVAO ČORBU
Entoni Blinken, Foto: Profimedia

oglasio se

EVO GA I BLINKEN: Sad je i on ZAKUVAO ČORBU

Blinken je dodao da odgovor SAD na zahteve Rusije potvrđuje da je Vašington otvoren za dijalog i da preferira diplomatiju, ali da ostaje na Rusiji kako će da odgovori

Objavljeno:

Američki državni sekretar Entoni Blinken poručio je danas da pisani odgovor Vašingtona na ruske bezbednosne zahteve postavlja diplomatski put za sprečavanje vojne eskalacije protiv Ukrajine, ako Moskva tome pristupi ozbiljno, ali i da nema ustupaka u pogledu glavnih ruskih zahteva.

Blinken je saopštio da dokument, dostavljen danas Rusiji, ima „principijelnu i pragmatičnu” ocenu povodom zabrinutosti koju je Moskva iskazala, dodajući da je odgovor u potpunosti koordiniran sa Ukrajinom i evropskim saveznicima Vašingtona, prenosi Rojters.

1 / 4 Foto: Profimedia

„Sve što tamo piše, predstavlja ozbiljan diplomatski put napred, ako Rusija to izabere“, rekao je Blinken novinarima, dodajući da očekuje nastavak razgovora sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom u narednim danima.

Blinken je dodao da odgovor SAD na zahteve Rusije potvrđuje da je Vašington otvoren za dijalog i da preferira diplomatiju, ali da ostaje na Rusiji kako će da odgovori.

On je takođe upozorio da će Sjedinjene Države biti spremne u svakom slučaju.

Vašington je jasno stavio do znanja da ruski zahtevi da NATO povuče trupe i oružje iz istočne Evrope i zabrani Ukrajini da se ikada pridruži nemogu biti prihvaćeni ,a poručio je da je spreman da razgovara o drugim temama kao što su kontrola naoružanja i mere za izgradnju poverenja.

Državni sekretar Entoni Blinken rekao je da SAD nisu napravile nikakve ustupke u pogledu glavnih ruskih zahteva u vezi sa Ukrajinom i NATO-om u pisanom odgovoru koji je danas dostavljen Moskvi, preneo je AP.

Odgovor u sredu Rusiji jasno pokazuje da SAD ostaju pri svojim principima, poručio je Blinken.

„Nema promene, neće biti promene“, naglasio je američki zvaničnik.

Rusija je zahtevala garancije da NATO nikada neće prihvatiti Ukrajinu i druge bivše sovjetske nacije u članstvo i da će alijansa ukinuti raspoređivanje trupa u drugim zemljama bivšeg sovjetskog bloka, navodi AP.

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.