AMERIKA UVELA SANKCIJE IRANU: Navedeni su i razlozi
SAD, Foto: Profimedia

odlučili

AMERIKA UVELA SANKCIJE IRANU: Navedeni su i razlozi

Iranski pregovarač za oživljavanje međunarodnog sporazuma Ali Bagheri izjavio je ranije danas da će u četvrtak u Beču biti nastavljeni pregovori

Objavljeno:

Američke vlasti uvele su večeras sankcije protiv desetak iranskih zvaničnika i entiteta, među kojima su dve jedinice snaga bezbednosti.

Povod su "teško kršenje ljudskih prava" u Iranu.

Sankcije su uvedene usred nastavka ključnih pregovora za spasavanje međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom program iz kojeg su SAD istupile za vreme prethodnog predsednika Donalda Trampa (Trump).

Sankcije se odnose na dve specijalne jedinice iranskih snaga bezbednosti, jedna je odgovorna za održavanje reda, a druga za borbu protiv terorizma.

Američke vlasti navode da sankcije uvode zbog represije nad demonstrantima. Sankcije su uvedene i protiv komandanata tih jedinica Hasana Karamija i Mohsena Ebrahimija. Na meti sankcija su službe dva zatvora u Iranu, jer su pogubile neke zatvorenike.

Iranski pregovarač za oživljavanje međunarodnog sporazuma Ali Bagheri izjavio je ranije danas da će u četvrtak u Beču biti nastavljeni pregovori.

Tu vest je potvrdio i šef francuske diplomatije Žan-Iv Le Drian (Jean-Yves). Sporazum o iranskom nuklearnom programu, čiji je zvanični naziv Zajednički sveobuhvatni akcioni plan (JCPOA), potpisali su u julu 2015. godine u Beču Iran i "grupa 5 plus 1", koju je činilo pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN (Kina, Francuska, Rusija, Velika Britanija, SAD) i Nemačka, kao potpisnica u ime EU.

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.