MERKELOVA PROGOVORILA O ODNOSU SA PUTINOM: Otkrila je šta ZAPRAVO MISLI, to je shvatila još 2001.
Angela Merkel, Foto: EPA-EFE/HENNING SCHACHT / POOL

IZJASNILA SE

MERKELOVA PROGOVORILA O ODNOSU SA PUTINOM: Otkrila je šta ZAPRAVO MISLI, to je shvatila još 2001.

- Uvek mi je bilo jasno, čak i tada, kada je 2001. godine govorio u Bundestagu, da postoje značajne nesuglasice

Objavljeno:

Kancelarka Nemačke Angela Merkel tvrdi da je još 2001. godine, tokom govora predsednika Rusije Vladimira Putina u Bundestagu, shvatila da postoje ozbiljna neslaganja sa ruskim liderom.

- Uvek mi je bilo jasno, čak i tada, kada je 2001. godine govorio u Bundestagu, da postoje značajne nesuglasice. Za ruskog predsednika je raspad SSSR žalostan događaj, dok se mi, naprotiv, radujemo jer je završen Hladni rat, kao i zbog nemačkog i evropskog jedinstva - rekla je Merkelova u intervjuu Suddeutsche Zeitung.

- Međutim, stupajući na dužnost nisam mogla ni zamisliti da će on anektirati Krim i da će na istoku Ukrajine – praktično pored EU – doći do ratnog sukoba - navela je ona.

- Kada sam postala kancelarka BDP Kine je iznosio 2,3 hiljade milijardi dolara i bio ispod nemačkog koji je iznosio 2,8 hiljada milijardi dolara. BDP Kine danas iznosi 14,7 hiljada milijardi dolara, a naš je porastao do 3,8 hiljada milijardi dolara - objasnila je ona.

- Zbog toga treba strateški pametno da gradimo naše odnose. Treba da se borimo da očuvamo svoj značaj - dodala je Merkelova.

Ona smatra da sada „treba uraditi sve kako bi se pronašao način da se Evropa ujedini“.

Putin se 25. septembra 2021. godine obratio Bundestagu. On je tada podsetio na stare tradicije rusko-nemačkih odnosa, na doprinos Nemaca razvoju ruske ekonomije i kulture i, između ostalog, dotakao se pitanja globalne bezbednosti.

(Espreso / 24sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.