Hrvatska akademija nauka i umetnosti traži NOVI USLOV za Srbiju za ulazak u EU
Ilustracija, Foto: dragana udovicic, ilustracija

PREDLOG

Hrvatska akademija nauka i umetnosti traži NOVI USLOV za Srbiju za ulazak u EU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da mu je hrvatski premijer Andrej Plenković danas dao dokumenta o osnovnim jezičkim grupama u Evropi, kada je reč o slovenskim jezicima, uz napomenu da će pogledati o čemu se radi i da nije bila nikakva namera da se neko uvredi

Objavljeno: 13:50h

Hrvatska akademija nauka i umetnosti (HAZU) predložila je vladi da kao jedan od uslova za pristupanje Srbije Evropskoj uniji zatraži da zvanični Beograd, kako navode, "javno i nedvosmisleno prizna hrvatski jezik kao poseban i nezavisan standardni jezik i jedan od službenih jezika EU", prenela je Hina.

Izjavu o tome je doneo Odbor za normu hrvatskoga standardnog jezika HAZU, a prihvatila ju je Uprava Akademije i sada je ona službeni stav HAZU, koji je osim medijima dostavljen i premijeru Andreju Plenkoviću.

Odbor je, navodi se u saopštenju HAZU, izjavu doneo "uzimajući u obzir činjenicu da kulturna i javna tela Srbije, kao i institucije koje se finansiraju iz njenog proracuna, učestalo već godinama poriču postojanje hrvatskoga jezika i njegove istorije i prisvajaju hrvatsku književnu baštinu, a posebno, hrvatsku književnost Dubrovnika, obrazlažući to tezom da su dubrovački pisci navodno pisali na srpskom jeziku".

Odluka je, kažu doneta i zbog činjenice da se u obrazovnom programu u školama Srbije hrvatski jezik navodno "lažno prikazuje kao srpski jezik koji se samo naziva hrvatskim imenom".

Podsetimo, početkom oktobra Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje (IHJJ) reagovao je pošto se u udžbeniku gramatike grupe autora "S reči na dela" za učenike osmih razreda u poglavlju "Južnoslovenski jezici" navodi da srpski, slovenački, makedonski i bugarski jezik pripadaju grupi južnoslovenskih jezika, a u fusnoti piše da "Hrvati, Bošnjaci i neki Crnogorci srpski jezik nazivaju hrvatski, bosanski, bošnjački i crnogorski".

Institut je ocenio i da su navodi iz udžbenika gramatike "falsifikovanje činjenica", i "negiranje postojanja hrvatskoga jezika, koji je 24. službeni jezik EU", te su dodali da smatraju da je to "politički motivisano".

Upravo zbog ovoga su na marginama Samita EU i zemalja Zapadnog Balkana održanom u Sloveniji pošetkom oktobra, razgovarali Plenković i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da mu je hrvatski premijer Andrej Plenković danas dao dokumenta o osnovnim jezičkim grupama u Evropi, kada je reč o slovenskim jezicima, uz napomenu da će pogledati o čemu se radi i da nije bila nikakva namera da se neko uvredi.

- Bilo je više tema, doneo mi je Andrej, premijer Plenković, osnovne jezičke grupe u Evropi, slovenski jezici, da ne mislite da je neko vređao Hrvate i hrvatski jezik - rekao je Vučić na konferenciji za novinare posle završetka samita EU - Zapadni Balkan, te dodao da nije želeo danas o tome da govori.

Rekao je da je sa hrvatskim premijerom razgovarao o nestalim osobama, te da obojica smatraju da je važno rešiti to pitanje. Istakao je i da bi voleo da Srbi imaju ista prava u Hrvatskoj kao Hrvati u Srbiji.

Bonus video:

01:04

ESPRESO ANKETA: Koji je vaš stav po pitanju vakcinacije?

(Espreso/Srbija danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.