NEŠTO SE DEŠAVA SA CENAMA MESA: Argentina će REAGOVATI
Ilustracija, Foto: Profimedia

argentina

NEŠTO SE DEŠAVA SA CENAMA MESA: Argentina će REAGOVATI

Vlada je u ponedeljak razgovarala sa Koordinatorom argentinske prehrambene industrije (COPAL)

Objavljeno: 17:20h

Argentinska vlada će zamrznuti cene više od 1.000 prehrambenih artikala i proizvoda za domaćinstvo u nastojanju da zauzda ubrzani rast inflacije.

Cene proizvoda će ostati fiksne do 7. januara, pri čemu je lista od prvobitno predviđenih 900 proizvoda, koju su vladini zvaničnici predstavili kompanijama i supermarketima prošle nedelje, znatno proširena.

Višednevni razgovori između vlade i industrijskih čelnika o sporazumu o zamrzavanju cena su okončani u utorak bezuspešno.

Krovna argentinska komora prehrambene industrije je saopštila da vladin predlog o zamrzavanju cena oko 1.650 prehrambenih i drugih proizvoda za domaćinstvo nije ponuda koju ovaj sektor može da prihvati, kritikujući zvaničnike da donose jednostrane odluke.

Vlada je u ponedeljak razgovarala sa Koordinatorom argentinske prehrambene industrije (COPAL) kako bi se napravio pomak ka postizanju dogovora, za koji se nada da će pomoći da se u obuzda mesečni rast inflacije koji je u septembru dostigao visokih 3,5 posto.

COPAL je, međutim, u saopštenju naveo da poziv vlade za zamrzavanje cena ne nudi dovoljne garancije prehrambenom sektoru. Ova organizacija navodi da zastupa 35 komora i više od 14.500 kompanija za proizvodnju hrane i pića.

"Dosadašnji pristup vlade odražava nedostatak volje da se postigne sporazum sa ovim sektorom", ocenjuje COPAL, kritikujući vlasti što nisu uzele u obzir predloge kompanija iz tog sektora.

Iz COPAL-a su poručili da je industrija hrane i pića "voljna da postigne sporazum o zamrzavanju cena", ali traži "istinski dijalog umesto jednostranih odluka".

(Espreso/Telegraf Biznis)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media