RUSKI AMBASADOR O PAKTU AUKUS: Upozorava da bi zbog njega mogao nastati HAOS!
Ilustracija, Foto: Ilustracija, EPA-EFE/ALEXEI DRUZHININ / SPUTNIK / KRE

nuklearna flota

RUSKI AMBASADOR O PAKTU AUKUS: Upozorava da bi zbog njega mogao nastati HAOS!

Gledamo na ovaj sporazum vrlo oprezno i situacija se analizira u Moskvi, gde ima mnogo pitanja na ovu temu

Objavljeno: 17:13h

Novo partnerstvo između SAD, Australije i Velike Britanije moglo bi da pojača napetosti i da kod još nekih zemalja probudi želju da poseduju nuklearnu flotu, izjavio je danas ruski ambasador u Londonu Andrej Kelin za TV kanal "Rosija 24".

„Naravno, moglo bi da dođe do eskalacije napetosti u tom veoma mirnom regionu. Neke zemlje bi takođe mogle da pokažu interesovanje za stvaranje nuklearnih flota i mogle bi da dođu do resursa za tako nešto“, rekao je Kelin.

Kelin navodi da je pakt AUKUS prevashodno pretnja za politiku neširenja nuklearnog oružja i zato je važno pogledati ulogu Međunarodne agencije za atomsku energiju po ovom pitanju, naglasio je.

„Gledamo na ovaj sporazum vrlo oprezno i situacija se analizira u Moskvi, gde ima mnogo pitanja na ovu temu. Politički, ovaj dogovor ima ozbiljan negativan politički naboj“, dodao je ruski diplomata.

Vašington, Kanbera i London su 16. septembra saopštili da su stvorili novi bezbednosni pakt, prema kojem će se, između ostalog, pomoći Australiji da dobije tehnologiju kojom će moći da gradi nuklearne podmornice, a prve bi mogle da uđu u službu 2036. godine.

Kina je upozorila da pakt AUKUS može da dovede do trke u naoružanju i pozvala članice pakta da odustanu od „mentaliteta Hladnog rata i uskogrudih geopolitičkih koncepata“.

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.