Evropska unija optužila Rusiju za sajber napade
Ilustracija, Foto: Profimedia

ŠTA ĆE BITI?

Evropska unija optužila Rusiju za sajber napade

EU je osudila ove sajber aktivnosti

Objavljeno:

Neke od država članice EU primetile su zlonamerne sajber aktivnosti, zajednički označene kao ”Goustvrajter”, i povezivale ih sa ruskom državom, saopšteno je iz Saveta EU.

EU je osudila ove sajber aktivnosti, pozvala na njihovo trenutno prekidanje, a Rusku Ferderaciju pozvala da se pridržava normi odgovornog ponašanja države u sajber prostoru.

”Takve aktivnosti su neprihvatljive, jer pokušavaju da ugroze naš integritet i bezbednost, demokratske vrednosti i principe i osnovno funkcionisanje naših demokratija”, poručio je šef diplomatije EU Žosep Borelj.

U pisanom saopštenju Borelj u ime EU navodi da su u pitanju „zlonamerne sajber aktivnosti” koje ciljaju brojne članove parlamenata, vladine zvaničnike, političare, novinare i predstavnike civilnog društva u EU i to kroz pristup računarskim sistemima i ličnim nalozima i kroz krađu podataka.

”Ove aktivnosti su u suprotnosti sa normama odgovornog ponašanja država u sajber prostoru koje su dogovorile sve države članice UN i pokusavaju da potkopaju naše demokratske institucije i procese, uključujući upotrebu dezinformacija i manipulaciju informacijama”, dodaje se u saopštenju Borelja.

Bonus video:

01:04

ESPRESO ANKETA: Koji je vaš stav po pitanju vakcinacije?

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.