TINEJDŽER UHAPŠEN ZBOG OBJAVE NA DRUŠTVENOJ MREŽI! Vlasti su zasmetale OVE NJEGOVE REČI
Zatvor, Foto: Printscreen Youtube

užas

TINEJDŽER UHAPŠEN ZBOG OBJAVE NA DRUŠTVENOJ MREŽI! Vlasti su zasmetale OVE NJEGOVE REČI

Kak Sovann Chhai, prema njegovoj porodici, gotovo da nije ni govorio do svoje devete godine

Objavljeno: 09:03h

Autistični tinejdžer iz Kambodže Kak Sovann Chhai (16) uhapšen je u junu zbog objavljivanja na Telegramu, piše BBC.

Tako je napisao tekst u kojem je navodno uvredio zvaničnike vladajuće stranke.

On nije video svoju porodicu od juna, a zvaničnici UN -a rekli su da su duboko zabrinuti zbog slučaja i traže njegovo oslobađanje.

Kak Sovann Chhai, prema njegovoj porodici, gotovo da nije ni govorio do svoje devete godine.

U školi u kambodžanskoj prestonici, Pnom Penu, druga deca bi mu se rugala, a on bi za vreme raspusta čistio smeće u školskom dvorištu kako bi mu provelo vreme.

"Kad razgovara s nama, kaže samo jednu ili dve reči. Kad dođe vreme za obrok, silazi, jede i odmah se vraća u sobu", rekla je njegova majka Prum Chantha, aktivistkinja za ljudska prava.

Skoro tri meseca nije video svoju porodicu

Uprkos dugom periodu neverbalizma i lošoj upotrebi reči, razvio je strah od politike i kambodžanske istorije, što nije iznenađujuće s obzirom na istoriju njegove porodice.

Njegov otac, Kak Komphear, koji je trenutno u zatvoru, bio je član Kambodžanske partije nacionalnog spasa (CNRP), opozicione stranke zabranjene u zemlji.

Komphear bi vodio svog sina na partijske skupove.

Sovann Chhai je svoju spavaću sobu ukrasio zastavama CNRP -a, zajedno sa drugim suvenirima, uključujući slike Džajavarmana VII, najmoćnijeg kralja Kmerskog carstva.

Ali sada je njegova spavaća soba skučena zatvorska ćelija koju deli sa još 20 -ak drugih. Skoro tri meseca nije video svoju porodicu.

Uhapšen je nakon svađe u grupi poruka u aplikaciji Telegram. Sadržaj razgovora nije sasvim jasan, ali Chantha kaže da je njen sin ljutito reagovao kada je članica grupe koja je favorizovala vladajuću stranku nazvala njenog muža izdajnikom. Taj čovek, Kambodžanac koji živi u Kanadi, zatim je prosledio poruke vlastima, prema advokatu tinejdžera.

Ovo nije prvi put da je na meti vlasti

Sat kasnije, oko 20 policajaca opkolilo je porodičnu kuću, neki sa kalašnjikovima. Šest policajaca ušlo je u kuću bez naloga, vezali tinejdžera lisicama i odvukli ga u automobil, kaže njegova majka.

Šesnaestogodišnjak je optužen za vređanje čelnika vlade. On je optužen za podstrekavanje i vređanje javnih funkcionera i preti mu do dve godine zatvora.

Međutim, ovo nije prvi put da je na meti vlasti.

On je takođe uhapšen u oktobru nakon što se popeo u napušteno bivše sedište CNRP -a kako bi skupio zastave za svoju sobu. Pušten je dva dana kasnije, ali tek nakon što je vladin bilten Fresh Nevs objavio „priznanje“ u kojem se izvinio zbog „nestašluka“.

A u aprilu je primljen u bolnicu sa prelomom lobanje nakon što su ga dva čoveka na motociklu udarila ciglom. Napadači nisu pronađeni, ali je napad bio sličan napadima drugih pristalica opozicije.

U zatvoru ga može posjetiti samo njegov advokat

Njegov otac je među više od 150 opozicionih ličnosti kojima se sudi iza zatvorenih vrata zbog navodnog planiranja svrgavanja vladajuće stranke, koju predvodi premijer Hun Sen, jedan od svetskih lidera sa najdužim stažom.

Chantha, koja se pobunila protiv oslobađanja opozicionih političara poput svog supruga, smatra da je njen sin meta jer su njegovi roditelji glasni kritičari vladajuće stranke.

Advokat za tinejdžere Sam Sokong jedina je osoba kojoj je dozvoljeno da ga poseti u zatvoru.

"Ne može da spava, pa svake noći sedi i peva pesme, a drugi zatvorenici se ljute na njega. Brinemo se da bi ga mogli povrediti", kaže Sokong.

Suđenje će početi 29. septembra.

(Espreso/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.