"SADA SMO BOLJE ZAŠTIĆENI": Prvi počeli da vakcinušu decu stariju od DVE GODINE sopstvenom vakcinom protiv korone!
Ilustracija, Foto: Profimedia

JEDINA DRŽAVA NA SVETU

"SADA SMO BOLJE ZAŠTIĆENI": Prvi počeli da vakcinušu decu stariju od DVE GODINE sopstvenom vakcinom protiv korone!

Iako cepljenje nije obavezno, roditelji i deca od septembra pune klinike, bolnice te školske punktove kako bi vakcinisali svoje dete

Objavljeno:

Kuba je jedina država na svetu koja je započela masovno cepljenje dece starije od dve godine vakcinom protiv korona virusa.

Iako cepljenje nije obavezno, roditelji i deca od septembra pune klinike, bolnice te školske punktove kako bi vakcinisali svoje dete.

- Laknulo mi je. Puno ljudi još uvek oboleva od kovida-19. Sada smo bolje zaštićeni, izjavila je Laura Tijeras samo nekoliko minuta nakon što je njena četverogodišnja kći Anisol primila prvu dozu vakcine Soberana, proizvedene na Kubi.

U jednom danu na poliklinici u Havani, gde su pozvali CNN te druge medijske kuće, prvu dozu je primilo 230 dece u uzrastu između 3 i 5 godina.

Sa željom da se deca osećaju što ugodnije, lekari i sestre nosili su uši Mikija Mausa, a doveli su i klovna koji je izvodio performans.

Baš poput odraslih, i deca će morati primiti tri doze Soberane i tek tada će se smatrati u potpunosti cepljenima. Dolaskom delta soja na Kubi, broj slučajeva zaraze među decom je eksplodirao.

- Na Kubi u zadnjih nekoliko meseci beležimo alarmantnu brojku novih zaraza u dečjoj populaciji, napisao je kubanski ministar zdravstva Hose Portal Miranda na vladinoj stranici Cubadebate u septembru, prenosi "Jutarnji list".

- Mnoga deca koja su u ozbiljnom ili kritičnom stanju su novorođenčad, napisao je.

Od početka pandemije na Kubi 117.500 maloletnika bilo je pozitivno na kovid-19, no vlada nije objavljivala podatke o umrlima od korona virusa. Ministarstvo zdravstva tek je iznelo podatke za desetoro preminule dece od početka avgusta.

Vrtoglavi rast zaraženih odgodio je otvaranje škola početkom septembra. Nastava se odvija putem televizijskih programa, s obzirom na to da većina kubanskih domaćinstava nema pristup internetu.

Mnogi roditelji na Kubi su se požalili da im deca zbog takvog načina školovanja zaostaju u školi, te da nemaju gde da ih odvedu s obzirom da su dečja igrališta, kina i plaže zatvorene.

Početkom septembra je najavljeno cepljenje dece u sklopu plana da se 90% stanovnika te ostrvske države vakciniše do sredine novembra kako bi se mogle otvoriti međunarodne granice. Vlasti ističu kako škola uživo neće krenuti pre novembra.

- Potvrda o cepljenju neće biti obavezna za pohađanje nastave, ali pozivamo kubanske porodice da se odazovu pozivu. Imamo cepivo koje je 100% kubansko, rekao je zamenik ministra zdravstva Euhenio Gonsales Peres.

Kubanska Agencija za lekove dosad je dala odobrenje za upotrebu tri cepiva koje su razvili kubanski naučnici i tvrde da su izuzetno efikasna i sprečavaju razvoj ozbiljnih bolesti izazvanih korona virusom.

Iako su bili kritikovani da je program razvoja cepiva bio obavijen velom tajne, prošle nedelje kubanski naučnici počeli su da dele informacije sa Svetskom zdravstvenom ogranizacijom s ciljem odobrenja cepiva.

Kubanska cepiva koriste istu tehnologiju za razvoj cepiva koju su koristili američki Novavax i francuski Sanofi, ali još nisu dobii odobrenje SZO-a.

Prvobitno se očekivalo da će Kuba proizvesti dovoljno vakcina za svih 11,2 miliona stanovnika do septembra, ali kasnije su rekli da su morali smanjiti zadane ciljeve zbog američkih trgovačkih sankcija.

Kubanski lekari preusmerili su prioritet cepljenja na najmlađe, iako su mnogi govorili da bi vakcine trebalo da budu dostupnija za najstariju populaciju i zdravstveno ugrožene grupe.

- Puno je teže cepiti decu, ali predstavlja veće zadovoljstvo. Znate da će biti zaštićeni i da neće imati ozbiljnih komplikacija niti će umreti od kovida, izjavio je dr Auroli Otanjo Orteaga.

Bonus video:

06:09

ANA BRNABIĆ O MERAMA: Država je uradila posao najbolje na svetu, vakcinišite se ljudi

(Espreso/Jutarnji List)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.