FRANCUSKA POVUKLA AMBASADORE IZ SAD I AUSTRALIJE: Počeo diplomatski rat
Hitno, Foto: EPA-EFE/MOHAMMED BADRA

VAŽNO

FRANCUSKA POVUKLA AMBASADORE IZ SAD I AUSTRALIJE: Počeo diplomatski rat

Podsetimo, Ujedinjeno Kraljevstvo, Sjedinjene Države i Australija saopštile su da uspostavljaju istorijski bezbednosni pakt u zoni Indo-Pacifika

Objavljeno: 22:27h

Francuska je povukla ambasadore iz SAD -a i Australije koji su zbog novog sigurnosnog pakta koji su opisali kao "zabijanje noža u leđa".

Podsetimo, Ujedinjeno Kraljevstvo, Sjedinjene Države i Australija saopštile su da uspostavljaju istorijski bezbednosni pakt u zoni Indo-Pacifika, što se u analitičkim krugovima ocenjuje kao napori za suprotstavljanje Kini.

Trilateralno bezbednosno partnerstvo uključuje osamnaestomesečni plan da Australija prvi put dobije podmornice na nuklearni pogon uz upotrebu tehnologije koju će obezbediti SAD.

Analitičari ocenjuju da je novi pakt nazvan Aukus, kojim će biti obuhvaćena i veštačka inteligencija i druge tehnologije, jedan od najvećih partnerstava ovih zemalja za odbranu u poslednjih nekoliko decenija.

Inicijativa koju su u sredu uveče na zajedničkoj video-konferenciji objavili predsednik SAD Džozef Bajden, britanski premijer Boris Džonson i premijer Australije Skot Morison, predstavivši je kao važan sledeći korak u starom savezništvu, naišao je na strogu kritiku Kine, kao i Francuske, čiji je postojeći ugovor o podmornicama sa Australijom od 90 milijardi australijskih dolara (56 milijardi evra) sada iznenada raskinut, te na snažnu političku reakciju na australijskom i britanskom domećam terenu.

Kako se navodi, trojica lidera su se više puta osvrnuli na zabrinutosti za regionalnu bezbednost za koje su rekli da su „znatno porasle“.

Iako nijedan od njih nije direktno pomenuo Kinu, Gardijan piše da se ovaj plan plan ocenjuje kao reakcija na „ekspanzionizam i agresiju Pekinga u Južnom kineskom moru i prema Tajvanu“. Bajden je govorio o potrebi da se održi „slobodan i otvoren indo-pacifički region“ i da se odgovori na „trenutno strateško okruženje“ u regionu.

Kina je sporazum osudila kao „ekstremno neodgovorne“ dvostruke standarde. Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Žao Liđijan je rekao da pakt „ozbiljno potkopava regionalan mir i stabilnost i intenzivira trku u naoružanju“. Kineska ambasada u Vašingtonu je optužila zemlje za „mentalitet Hladnog rata i ideološke predrasude“.

„Međunarodna zajednica, uključujući susedne zemlje, dovele su u pitanje posvećenost Australije neširenju nuklearnog naoružanja. Kina će pažljivo pratiti situaciju“, rekao je Žao, preneo je Gardijan.

Australijski premijer Morison je juče uputio „otvoren poziv“ na razgovore kineskom lideru Siju Đinpingu, rekavši da je spreman da diskutuje o spornim pitanjima. Komunikacija između dve vlade je prilično zamrznuta usred sve gorih bilateralnih i trgovinskih odnosa.

Pakt je takođe izazvao tenzije s Francuskom, koja je sada ostala bez sporazuma sa Australijom o nabavci 12 konvencionalnih podmornica. „Ovo je zaista nož u leđa“, rekao je šef francuske diplomatije Žan-Iv le Drijan, dodajući da je Francuska „uspostavila odnos poverenja sa Australijom, a da je to poverenje sada izdano“, preneo je Bi-Bi-Si.

„Odluka Amerike da izgura evropskog saveznika i partnera kao što je Francuska iz strukturalnog sporazuma sa Australijom u vreme kada se suočavamo sa izazovima bez presedana u indo-pacifičkom regionu pokazuje nedostatak koherentnosti, što Francuska može samo da prihvati i žali zbog toga“, navodi se u zajedničkom saopštenju Le Drijana i francuske ministarke odbrane Florens Parli, piše Gardijan.

Morison je branio sada nevažeći sporazum s Francuskom koji je sklopljen 2016. godine, rekavši da 2,4 milijardi dolara koje je Australija potrošila nije rasipanje novca. „Smatram da se svim tim investicijama nadograđuju naši kapaciteti i to je u skladu sa odlukom koja je doneta 2016. zbog svih ispravnih razloga da se zaštite nacionalni bezbednosni interesi Australije i ona služi toj svrsi“, rekao je Morison.

Govoreći za Bi-Bi-Si, britanski ministar odbrane Ben Volas je rekao da je Kina „započela projekat jedne od najvećih vojnih potrošnji u istoriji“. „Velikom brzinom nadograđuje svoje vazduhoplovne snage i snage mornarice. Očito se angažuje u pojedinim spornim područjima. Naši partneri u ovim regionima žele da raspolažu kapacitetima da pruže otpor“, rekao je Volas, naglasivši da ovaj pakt nema za cilj da „izazove bilo čiji bes“.

Australija će biti sedma država u svetu koja će imati podmornice na nuklearni pogon. Morison je naglasio da one neće nositi nuklearno oružje. Australija je inače potpisnica sporazuma o neširenju nuklearnog oružja, podseća Gardijan.

Novi Zeland, koji već više od tri decenije zabranjuje plovila na nuklearni pogon u svojim vodama, potvrdio je da Australija neće biti izuzetak, te da njenim podmornicama neće biti dozvoljen ulazak. Analitičari su ukazali da je odsustvo Novog Zelanda iz sporazuma „upadljivo“, ali je premijerka Džasinda Ardern rekla da to „ni na jedan način ne menja“ postojeće dogovore o razmeni obaveštajnih podataka sa tri zemlje u okviru savezništa „Petoro očiju“, čiji je član i Kanada.

(Espreso / BBC)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.